Weather Icon
Θάνος Τζήμερος 14 Απριλίου 2020

Ποιοι είναι τελικά ευάλωτοι;

Ποιοι είναι τελικά ευάλωτοι;

Την προηγούμενη Παρασκευή 3/4 στις 15:53, ήρθε ένα e-mail από την Περιφέρεια Αττικής. Έπρεπε να συνεδριάσουμε κατεπειγόντως «διά περιφοράς», δηλαδή να στείλουμε μέχρι τις 18:30 με e-mail την ψήφο μας για το ένα και μοναδικό θέμα της συνεδρίασης πού ήταν το εξής:

Έγκριση σκοπιμότητας διενέργειας της προμήθειας με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ (ΕΤΟΙΜΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ) ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19», με προϋπολογισμό 5.000.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Το κονδύλι δεν προερχόταν από τας Ευρώπας, αλλά από την τσέπη σου, βάσει της  21106/ 01.04.2020 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών «Έκτακτη κατανομή ποσού 7.500.000€, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020 σε Περιφέρειες της Χώρας, προς κάλυψη αναγκών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 (ΑΔΑ: 6Ρ5Ο46ΜΤΛ6- Σ2Φ), από το οποίο η Περιφέρεια Αττικής, πήρε τη μερίδα του λέοντος: 5.000.000€, για “προμήθειες υλικού και αγαθών καθώς και λοιπών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και ιδίως για την αντιμετώπιση αναγκών που αφορούν στη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και ενίσχυσης των κοινωνικών τους δομών για την υλοποίηση επισιτιστικών προγραμμάτων.”

Πέρα από τα άθλια Ελληνικά του επισήμου κειμένου (σπάνια βρίσκεις πλέον κείμενο του κράτους που να μην βρίθει εκφραστικών, συντακτικών και ορθογραφικών λαθών, αποτέλεσμα της ειμαι-τέρας παιδείας, που λάνσαρε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η ΝΔ), η εισήγηση είχε και άθλια ενημέρωση. Μια παράγραφο όλη κι όλη: “Η προμήθεια αφορά σε παροχή δύο γευμάτων ημερησίως, τα οποία θα παραδίδονται με ευθύνη των Δήμων σε δικαιούχους του προγράμματος, μία φορά την ημέρα. Η διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες συνδέεται άμεσα με τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και με τον περιορισμό μετακινήσεων και συναθροίσεων που έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις 22.03.2020. Επιπλέον, εξυπηρετεί την ανάγκη παροχής των αναγκαίων μέσων διαβίωσης σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία αυτών.”

Καμμία άλλη εξήγηση. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς ορίζονται, πώς μπορούμε να ελέγξουμε την εφαρμογή, αν υπάρχει καν τέτοιος μηχανισμός για να μην γίνει πλιάτσικο, ούτε κουβέντα.

Οι έκτακτες συνθήκες που χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις είναι μοναδική ευκαιρία για αυθαιρεσίες της Διοίκησης. Και με την κάλυψη του νόμου πλέον, καθώς  “Μέχρι την 31-5- 2020, οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να διενεργούν προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τις περιπτώσεις (α) και (β) της παραγράφου 3 του άρθρου 10 της από 11-3-2020 ΠΝΠ́, δηλαδή με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, κατά την περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016. Η σχετική ανάθεση γίνεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό επαρκής πίστωση, με την ίδια απόφαση ανάθεσης της Ο.Ε. γίνεται δεσμευτική εισήγηση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη μετά την ανάθεση συνεδρίασή του.”

Για τη συνέχεια GRTimes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube