Ποιες χώρες στηρίζουν την Κύπρο, μετά τη νέα εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ με το Γιαβούζ

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κύπρο, μετά τη νέα εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ με το Γιαβούζ

  Ευήκοον ους σε ΕΕ για ΑΟΖ – Οι χώρες που στηρίζουν την Κύπρο

Φρίξος Δαλίτης   

Η νέα πειρατική ενέργεια της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία περίοδο που ο πλανήτης δίνει σκληρή μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν περνά απαρατήρητη από τις Βρυξέλλες. Το θέμα ηγέρθη χθες στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων από τον ίδιο τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία την προηγουμένη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στις νέες τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκρυψε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, την απογοήτευσή του και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δεν επέδειξε καμία διάθεση συνεργασίας. Αντίθετα, επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις επί του θέματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ΥΠΕΞ εκφράστηκαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις οποίες υπήρξε κατανόηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Λευκωσία βρήκε υποστήριξη στις θέσεις της από έναν σημαντικό αριθμό κρατών της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία.

Η συζήτηση για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστεί και σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα ενώπιον των Ευρωπαίων, υπενθυμίζοντας παράλληλα το προηγούμενο της απόφασης του περασμένου Φεβρουαρίου για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της Λευκωσίας είναι όπως υπάρξει δεδηλωμένη πρόθεση από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της υλοποίησης της απόφασης.

Γίνεται ωστόσο αντιληπτό ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί και της μάχης που δίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η προσοχή στρέφεται στις προσπάθειες που γίνονται κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Από πλευράς Λευκωσίας έγιναν ήδη διάφορες ενέργειες και υπήρξε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει συντονισμός. Υπήρξε επίσης επικοινωνία και με κυβερνήσεις άλλων χωρών για ενημέρωση σε σχέση με τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης, αναμένεται ότι μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τον βαθμό της αντίδρασης των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας. 

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι βρίσκονται σε επαφή με τις κυπριακές Αρχές για το θέμα της Τουρκίας. «Είμαστε σε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, ίσως οι ηγέτες να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας. Η απόφαση θα προκύψει μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» δήλωσε χθες ο κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη σημερινή σύνοδο των 27 με τηλεδιάσκεψη. Ο αξιωματούχος είχε κληθεί να σχολιάσει τις κινήσεις του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ και τις επαφές της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα.

Τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε και η Γαλλία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Κύπρο. «Η Γαλλία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η θέση της, όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα, είναι πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται σε δήλωση της γαλλικής πρεσβείας στην Κύπρο προς το ΚΥΠΕ. Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη τουρκική γεώτρηση, η γαλλική πρεσβεία επισημαίνει, επίσης, στη δήλωσή της πως πρέπει να επικρατήσει περισσότερο παρά ποτέ αυτοσυγκράτηση, καθώς χρειάζεται όλοι να εστιάσουμε την ενέργειά μας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα μετά την πρόσφατη άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου ”Γιαβούζ” στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα, αυτές οι γεωτρήσεις αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Καθώς χρειάζεται όλοι να εστιάσουμε την ενέργειά μας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να επικρατήσει περισσότερο παρά ποτέ αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στη δήλωση της γαλλικής πρεσβείας.

ΙΣΡΑΗΛ: «Παρακολουθούμε με ανησυχία…»

Η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια δεν αφήνει αδιάφορο το Ισραήλ, το οποίο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρητικές δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Αυτό ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ Σάμι Ρέβελ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς τη Λευκωσία.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρέσβης Ρέβελ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «μετά την πρόσφατα ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, το Ισραήλ παρακολουθεί την κατάσταση με σοβαρή ανησυχία».

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, κατά την ενάσκηση των δικαιωμάτων του στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων», καταλήγει ο πρέσβης.

Η Κίνα υποστηρίζει την Κύπρο

Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης Huang Xingyuan, ερωτηθείς για την κάθοδο του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη τουρκική γεώτρηση.
«Η Κίνα κατανοεί και υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας, ελπίζουμε να μην δούμε ενέργειες που εμποδίζουν ή αποσπούν την προσοχή από τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του COVID-19» πρόσθεσε. 

Ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο είπε τέλος ότι η χώρα του «καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube