Weather Icon
Υγεία 6 Απριλίου 2020

“Παράθυρο” Πέτσα για άρση των περιορισμών τον Μάιο

“Παράθυρο” Πέτσα για άρση των περιορισμών τον Μάιο

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τους στόχους της Αθήνας, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της. Στέλιου Πέτσα.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας έστειλε μήνυμα ελπίδας, τονίζοντας πως, μένοντας στο σπίτι τον Απρίλιο και διαφυλάσσοντας αυτό που κερδίσαμε, είναι στο χέρι μας το Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας.

“Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να δανειστούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα λογικό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ιού. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί. Εάν θα είναι ο μηχανισμός του ομολόγου ή ένας μηχανισμός, όπως για παράδειγμα δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομής στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι μέρες. Σημασία έχει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν οι έκτατες συνθήκες… Πιστεύω ότι οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις”, σημείωσε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα μας θα αναπτύξει δίχτυ 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας δέκα δισεκατομμυρίων, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. “Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, 13% του ΑΕΠ…”, πρόσθεσε.
Με το βλέμμα στραμμένο στην εορτή του Πάσχα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για φαινόμενα, όπως αυτά στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.

“Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τους πιστούς, αλλά με φανατικούς. Τους λέμε με όλο το σεβασμό ότι η πίστη μας δεν δοκιμάζετε. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα…Η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών συμμορφώνεται όχι μόνο με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και με την απόφαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ήταν πολύ ξεκάθαρη όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα…Αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ και είναι μία πραγματικά σύνθετη άσκηση, είναι το Άγιο Φως. Τόσο όσον αφορά στο σκέλος της μεταφοράς, όσο και με τη διασπορά του ανά την επικράτεια την ημέρα της Αναστάσεως…”, είπε και έδειξε προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης των ελέγχων, εκεί που εμφανίζεται η παραβατικότητα. “Όπου βλέπουμε σε αστικά κέντρα η στην περιφέρεια μεγαλύτερη παραβατικότητα, θα κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους, ώστε όλοι να πάρουν το σωστό μήνυμα…”, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την οικονομία, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας στα μέτρα που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Περιμένουμε σήμερα να ακούσουμε περισσότερα και πιο εξειδικευμένα. Εάν μιλάει κανείς για ένα ποσό 30 δισεκατομμυρίων δημοσιονομικών μέτρων και όχι ένα συνολικό ποσό 30 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη και τη δημοσιονομική και της ρευστότητας τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο θα δημιουργήσει προφανή προβλήματα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να πάμε σε ελλείμματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο κύκλο περιπέτειας. Επομένως, περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και να τις αξιολογήσουμε. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ξεδιπλώνουμε τα μέτρα που χρειάζεται, για να στηριχθεί η οικονομία”, τόνισε.

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube