Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση 22 Απριλίου 2020

Πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στα χέρια της δικαιοσύνης

Πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στα χέρια της δικαιοσύνης

Εκατοντάδες μπλοκαρισμένες επενδύσεις και έργα ζητούν λύση. Θα κάνει την υπέρβαση η δικαιοσύνη ή θα χρειαστούν οι 1.711 ημέρες, που λένε οι εκθέσεις; 

Να τα σημειώσουμε από τώρα, καθώς την άλλη εβδομάδα η δικαιοσύνη παίρνει τον δρόμο της, για την επόμενη ημέρα από το πρώτο χτύπημα του κορονοϊού. 

Και ανάμεσα στα άλλα που έμειναν πίσω, βρίσκονται και 250-300 μεγάλες και μικρές υποθέσεις επενδύσεων και δημοσίων έργων στα σχέδια των οποίων καταγράφονται ίσως και περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. Αυτά τουλάχιστον λένε τα χαρτιά και τα σχέδια των επενδυτών και των Ομίλων που έχουν πάρει τα έργα. 

Ωραία και καλά όλα αυτά και προς τι το σημερινό σημείωμα και η ανησυχία της στήλης. 

Θα συμφωνούσαμε και εμείς αν η μνήμη μας δεν ήταν τόσο κοντή για να ξεχάσουμε την έκθεση της World Bank “Doing Business 2020” (δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2019) με τα χειρότερα μαντάτα για τις δυνατότητες της Ελλάδας να προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεις.

Η έκθεση λοιπόν αυτή μας κατεβάζει 19 ολόκληρες θέσεις,  ως χώρα Doing Business 2020 και μας πηγαίνει στην 79η θέση από την 60η,  στις χώρες του ΟΟΣΑ. 

Να μη σταθούμε, λοιπόν, στις επισημάνσεις της έκθεσης ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται σε 52% των κερδών (έναντι 40% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ), ο φόρος επί των κερδών στο 23% (έναντι 15% στον ΟΟΣΑ), ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε 28,3% (έναντι 23,5% στον ΟΟΣΑ) και η επιστροφή ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 32 εβδομάδες από τις 2 εβδομάδες της Εσθονίας (!!!) αλλά να πάμε εκεί που τώρα μας πονάει. 

Στα “κόλπα” και τις μεθόδους να αφανίζουμε επενδύσεις στην Ελλάδα (γιατί ενοχλούν κάποιους ανταγωνιστές ή επιχειρηματικούς αντιπάλους) και δημόσια έργα διευκόλυνσης των κατοίκων (γιατί χαλάνε τη σούπα… στους οικοπεδοφάγους).

Τα έχουμε επαναλάβει και άλλες φορές σε σημειώματά μας αλλά δεν κάνει κακό να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας…

Οι “διαμαρτυρόμενοι” οικολόγοι, “φυσιολάτρες”, αρχαιοκάπηλοι…, και άλλοι λάτρεις του ωραίου… “ενοικιάζονται” ευκολότατα και από τους Δήμους που “αγωνίζονται” ενάντια στις επενδύσεις ή από προσφερόμενα κόμματα μονίμων επαναστατών…

Δεν χρειάζονται πολλοί. Φτάνουν 40-50 και άλλες τόσες υπογραφές για να στηθεί η προσφυγή (ανάμεσα σε φωνές και ουρλιαχτά) και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της για το ΣτΕ. 

Τέτοιες συμπλοκές… και εμπλοκές έχουν φέρει στη δικαιοσύνη (στο ΣτΕ κατά κύριο λόγο) εκατοντάδες επενδύσεις που αν διαβάσεις τα σχέδιά τους θα βρεις πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας,  από το εργοτάξιο μέχρι τη μονάδα (βιομηχανική, εξορυκτική, ξενοδοχειακή μέχρι και αποθηκών). 

Δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτές και τις έμμεσες ευκαιρίες για απασχόληση ή ατομικές δουλειές, μετά τη λειτουργία της μονάδας.  

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube