Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ρωσία 6 Απριλίου 2020

Πανδημία και εξωτερική πολιτική: Υπάρχει ο κορονοϊός αλλά και… ο ΝΑΤΟϊός

Πανδημία και εξωτερική πολιτική: Υπάρχει ο κορονοϊός αλλά και… ο ΝΑΤΟϊός

Η Ελλάδα ζητά ξανά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, ενώ, την ίδια στιγμή, η πανδημία φαίνεται να θέτει σε νέες βάσεις την παγκόσμια εξωτερική πολιτική.

Σε μια νέα έκκληση προέβη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς το ΝΑΤΟ. Διαπραγματεύτηκε τη δυνατότητα αύξησης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας την πανδημία του κορονοϊού ως παράμετρο που πρέπει να συνυπολογιστεί.

Το αίτημα αυτό δεν σχολιάστηκε από την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ.

Πέρα από τον κορονοϊο, όμως, υπάρχει και ο… ΝΑΤΟϊός, από τον οποίο φέρεται να πλήττεται η χώρα μας. Μια άποψη που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Δημήτρη Πατέλη, αναπληρωτή καθηγητή φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».

«Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, είναι εμφανής η δουλική πρόσδεσή της στον ευρωατλαντικό άξονα ο οποίος καταρρέει. Είναι λάθος να παρακαλάμε για περαιτέρω υποδούλωση», αναφέρει στο Sputnik ο Δ. Πατέλης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ «σφυρίζει κλέφτικα» έναντι της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, αναφερόμενος στον επικεφαλής του, τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Δ. Πατέλης σημειώνει, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ καλύπτει πλήρως την Τουρκία, όπως έχει φανεί στη βόρεια Συρία. Για άλλη μια φορά, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτό».

Οι διεθνείς σχέσεις φαίνεται να αλλάζουν. Στο προσκήνιο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας έρχονται η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα.

«Όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι αποτέλεσμα της ένταξής μας σε μια ληστοσυμμορία. Η Γερμανία αδιαφορεί για τις χώρες που πλήττονται. Ιταλία και Ισπανία είναι οι χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Κίνα, Κούβα, Ρωσία βοηθούν. Αυτά τα τρία κράτη θεωρούνται βασικοί αντίπαλοι για τον ευρωατλαντικό άξονα. Άρα, ποια συμφέροντα υπηρετούμε υποτασσόμενοι στον άξονα;

Ασφάλεια και αυτάρκεια ενός λαού είναι, όσα πρέπει να εξασφαλίσουν οι πολιτικές ηγεσίες για τους λαούς. Το εξασφαλίζει αυτό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Φυσικά και όχι. Εδώ δεν έχουμε μάσκες και ιατρικό υλικό. Αυτή η κατάσταση προέκυψε από τη συνεχή υπονόμευση της βιομηχανίας μας, με την αποβιομηχάνιση που επιβλήθηκε από την ΕΕ.

Είναι πασιφανής η παρακμή του ευρωατλαντισμού. Έχουμε ένα συνδυασμό της ακόμα ανυπέρβλητης μεγάλης κρίσης που ξέσπασε το 2008, να επιτείνεται με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας θα δείξει αυτόν που θα έχει την ηθικοπολιτική ηγεμονία τα επόμενα χρόνια».

Μέσα στην κρίση, η Κίνα παρέχει βοήθεια σε χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Κατά παραδοχή των καθ’ύλην αρμοδίων υπήρξε αποτελεσματική η μέχρι στιγμής συμβολή της Κίνας. Η Κίνα μελέτησε και αξιοποίησε το σύστημα υγείας της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως οι Σοβιετικοί αντιμετώπισαν την ευλογιά τη δεκαετία του 1950, έτσι και οι Κινέζοι περιόρισαν την τωρινή κατάσταση. Το σοβιετικό σύστημα υγείας παραμένει ανυπέρβλητο ως προς την αναλογία γιατρών και νοσηλευτών στο γενικό πληθυσμό. Χρησιμοποιούσε την επιθετική πρόληψη, μαζικούς εμβολιασμούς και συχνές εξετάσεις».

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης παίζει και η Κούβα καθώς όπως παραδέχονται και δυτικοί αναλυτές, ρίχνει το βάρος στην πρόληψη, παρά στη θεραπεία.

Καθώς η Κούβα, με ελάχιστα κρούσματα στην επικράτεια της τείνει χείρα βοηθείας προς τον δυτικό κόσμο, οι Αμερικανοί προσπαθούν να το… κόψουν, ζητώντας από τα υπόλοιπα κράτη να μην αποδεχθούν την κουβανική βοήθεια.

«Η Κούβα βοηθά τη Δύση παρά τις κυρώσεις που έχει δεχθεί. Η κουβανική επανάσταση έκανε το θαύμα της στο νησί της Ελευθερίας, 1.000 μίλια μακριά από τη μητρόπολη του ευρωατλαντισμού. Η χώρα αυτή δίνει το παράδειγμα, όχι μόνο με το προσδόκιμο ζωής που έχει, αλλά κα με το ξεχωριστό σύστημα υγείας, δείχνοντας τον βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα που πρεσβεύει αυτή η επανάσταση. Πολλοί ευκατάστατοι Αμερικανοί πηγαίνουν στην Κούβα για να λάβουν υπηρεσίες υγείας που είναι χώρα πρωτοπόρος στη βιοτεχνολογία και στη βιοϊατρική.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες του ρωσικού αεροπλάνου που έστάλη στις ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και η μεγάλη παροχή στην Ιταλία σε ιατρικό εξοπλισμό. 

«Η Ρωσία βοηθά τον δυτικό κόσμο παρά τις άδικες κυρώσεις που υφίσταται. Οι κυρώσεις είναι πράξεις πολέμου, κάτι που η πλειονότητα του κόσμου δεν το γνωρίζει. Η Ρωσία κατέθεσε πρόταση στον ΟΗΕ για τον συντονισμό της πανδημίας στα κράτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να υπάρχουν κοινές κινήσεις, αλλά, τελικά, απορρίφθηκε. Μαντέψτε απο ποιούς». 

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube