Weather Icon
Ενεργειακά 15 Απριλίου 2020

«Παγώνουν» οι πετρελαϊκές τις έρευνες στην Ελλάδα

«Παγώνουν» οι πετρελαϊκές τις έρευνες στην Ελλάδα

Μεταθέτουν οι μισθώτριες εταιρείες τα επενδυτικά τους σχέδια για τις ελληνικές παραχωρήσεις εξαιτίας της πτώσης του αργού και της πανδημίας. Τι δηλώνουν στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ και η Repsol. Σε δοκιμασία το κοίτασμα του Πρίνου.

Ακόμη πιο πίσω πάνε τα επενδυτικά σχέδια των ξένων κι ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Η μεγάλη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 25 και 30 δολαρίων το βαρέλι καθιστούν οικονομικά ασύμφορα τα projects των περιοχών που έχουν μισθώσει, ενώ και τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας εμποδίζουν τις μετακινήσεις του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για τις ερευνητικές διαδικασίες.

Από τα τέλη του Μαρτίου μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol έχουν ανακοινώσει μέτρα περιστολής των επενδύσεων τους στον τομέα του upstream.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Poyanne ανακοίνωσε την περικοπές της τάξης των 5 δισ. δολ. για φέτος, με τα 2,5 δισ. να προέρχονται από το επενδυτικό πρόγραμμα στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η ExxonMobil ανήγγειλε την περικοπή κατά 10 δισ. δολ. των επενδύσεων της κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι μεταθέτει και κατά ένα χρόνο το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

H ισπανική Repsol έκανε επίσης γνωστή την απόφαση της να μειώσει κατά 2,1 δισ. ευρώ τις δαπάνες της.

Παρατάσεις των ερευνών

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κληθείς από το Euro2day.gr να απαντήσει στο αν υπάρχουν ενημερώσεις από τις εταιρίες αναδόχους για μετάθεση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, απάντησε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση. Ωστόσο, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών, πιστεύουμε ότι τα επενδυτικά τους σχέδια θα μετατεθούν».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς μιλώντας στο Euro2day.gr, επισημαίνει με τη σειρά του: «Εκτιμούμε θα έχουμε σειρά παρατάσεων στα επενδυτικά προγράμματα των εταιριών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές».

Το Euro2day.gr, απηύθυνε σχετική γραπτή ερώτηση και στην ισπανική Repsol, η οποία είναι επικεφαλής των δύο κοινοπραξιών με την Energean Oil & Gas και των Ελληνικών Πετρελαίων για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του «Ιονίου», αντίστοιχα. Η γραπτή απάντηση που έστειλε η Repsol αναφέρει: «Από τις αρχές Μαρτίου, η Repsol ενεργοποίησε ένα σχέδιο σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων της και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, των εργολάβων καθώς και των πελατών της. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Repsol είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού στο προσωπικό της, με τηλέ-εργασία από το σπίτι όταν η παρουσία δεν είναι απαραίτητη και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και πρόληψης όταν η παρουσία καθίσταται απαραίτητη».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube