Weather Icon
Λιβύη , ΟΗΕ 25 Απριλίου 2020

ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει γίνει πεδίο δοκιμής όπλων – Ανησυχητικές αναφορές για χημικά

ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει γίνει πεδίο δοκιμής όπλων – Ανησυχητικές αναφορές για χημικά
(Φωτ. αρχείου: EPA / Stringer)

Τη διαπίστωση ότι στη Λιβύη η εκεχειρία υπάρχει μόνο στα χαρτιά έκανε χθες η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Γουίλιαμς, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν εκατοντάδες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για μία καταγγελία περί χρήσης χημικών όπλων.

«Δεν μπορείς να το πεις εκεχειρία αυτό, δεν μπορείς να μιλήσεις για κατάπαυση του πυρός», επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Στα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Τρίπολης και οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ έδωσαν τα χέρια εγκρίνοντας το διεθνές σχέδιο που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Στέφανι Γουίλιαμς, επισήμως μέχρι χθες ήταν καταγραφεί 850 παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι 70 την τελευταία εβδομάδα.

Η καταγγελία για τα χημικά που ήρθε σε γνώση του ΟΗΕ προέρχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού διέψευσε την πληροφορία, κάνοντας λόγο για «ψέματα».

Πάντως, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής για τη δοκιμή νέων όπλων, όπως τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) ικανά να μετατρέπονται σε βόμβες και εκτοξευτήρες βομβών ναπάλμ. «Τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά σε αστικό περιβάλλον», πρόσθεσε, τονίζοντας πως πως αρκετές χώρες συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Μετά από εννέα χρόνια εμφυλίου, και παρά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αυτόν τον μήνα κλιμακώθηκαν οι εχθροπραξίες, με σφοδρές μάχες σε διάφορα μέτωπα στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων αρωγής προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ για να αντιμετωπιστεί επειγόντως η κρίση του κορονοϊού.

http://www.pontos-news.gr/article/208496/oie-i-livyi-ehei-ginei-pedio-dokimis-oplon-anisyhitikes-anafores-gia-himika

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube