Weather Icon

Oι τάφοι των Γεζίντι λεηλατήθηκαν από Ισλαμικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από την Τουρκία

Oι τάφοι των Γεζίντι λεηλατήθηκαν από Ισλαμικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από την Τουρκία

Του Hussein Omar

ERBIL, Kurdistan -Ένοπλες πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από την Τουρκία, συνεχίζουν να καταπατούν και να καταστρέφουν περιουσίες οι οποίες ανήκουν στην μειονότητα των Γεζίντι στην περιοχή του Αφρίν της Συρίας.

Νεκροταφεία, ιερά μνημεία και τάφοι Γεζίντι έχουν λεηλατηθεί στο Αφρίν από τα φιλοτουρκικά στρατεύματα, σύμφωνα με ακτιβιστές στην περιοχή.

Το ίδρυμα Ezdina, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τα εγκλήματα στην επικράτεια του Αφρίν και συγκεκριμένα έναντι των Γεζίντι, κατέγραψε τις τελευταίες καταστρεφές που υπέστησαν οι κληρονομιές τους.

”Καταγράφουμε τις ενέργειες αυτές και τις δείχνουμε στην διεθνή κοινότητα, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει την μειονότητα των Γεζίντι στην Συρία” ανέφερε ο Ali Isso, επικεφαλής του ιδρύματος, στο Rudaw TV την Δευτέρα.

Τα ιερά που λεηλατήθηκαν και βανδαλίστηκαν από τις ένοπλες ομάδες περιελάμβαναν και το ιερό του Sheik Junaid στο χωριό Faqira, το ιερό ενός βασιλιά στο χωριό Qibar, το ιερό του Sheik Hussein, το ιερό του Gilkhan και το ιερό του Sheik Rikab στο χωριό Shadiri.

Oι τάφοι των Γεζίντι κατεστράφησαν ακόμα και στο χωριό Qibar, στο οποίο οι κάτοικοι προσπάθησαν να διορθώσουν τι ζημιές. Μάταια όμως καθώς είναι ακόμα ορατές.

”Στόχος τους είναι να καταστρέψουν όλα τα σημάδια και τα σύμβολα που δείχνουν την ιστορική πορεία και την ταυτότητα των Γεζίντι”, ανέφερε ο Isso.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Rudaw του Οργανισμού των Γεζίντων, από τους 35.000 που διέμεναν στην περιοχή, πλέον έχουν απομείνει μόνο 3.000 στην περιοχή του Αφρίν.

Έξι γυναίκες και έξι κορίτσια έχουν απηχθεί από ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, στην περιοχή του Αφρίν.

”Η Negris δέχθηκε 10 πυροβολισμούς και πέθανε. Η Ari Hassan, ένα ακόμα κορίτσι, απήχθη 60 μέρες πριν…τίποτα δεν έχουμε μάθει για αυτήν”, δήλωσε ο Isso στο  Rudaw ΤV.

”Η Gulle Hassan αφέθη ελεύθερος πριν 2 βδομάδες, μετά από 40 μέρες στην φυλακή. Είχε βασανισθεί σε μεγάλο βαθμό και το δέρμα της είχε γίνει μαύρο από τα χτυπήματα”, ανέφερε.

”Φαντάζονται πως μετά από 5 χρόνια θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στην γη μας. Θέλουν να αφαιρέσουν την ταυτότητα  των Γεζίντι από την περιοχή. Δεν θέλουν κανέναν Κουρδικό σημάδι στην περιοχή. Θέλουν να κυριαρχήσουν τα Οθωμανικά, Τουρκικά και Αραβικά σύμβολα στην περιοχή του Αφρίν”, πρόσθεσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί για εθνοκάθαρση εις βάρος των Γεζίντι στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες των ισλαμιστών ως ”συστημική βία” εις βάρος τουλάχιστον 10 χωριών στην Βόρεια Συρία.

Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γεζίντι αναφέρει πως παρόμοιες ενέργειες συμβαίνουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου στην περιοχή.

 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.rudawnet.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube