Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Oι πρόσφατες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε στις

Γιώργος Μενενσιάν
Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για την σύγχρονη ιστορία κρίση. Η αντιμετώπιση του COVID-19 και της υγειονομικής κρίσης που έχει επιφέρει θα αργήσει μάλλον να τελειώσει. Η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα θα καθυστερήσει να επιστρέψει. Εν μέσω της πανδημίας πολλοί νομίζουν ότι τα κράτη πρέπει να επικεντρωθούν σε έναν εσωτερικό «αγώνα» με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ζημιών που θα προκαλέσει ο κορονοϊός. Σημαντική όμως είναι και η συνεργασία μεταξύ των κρατών. Βλέπουμε εντούτοις ότι υπάρχουν καθεστώτα τα οποία απειλούν να διαταράξουν την ειρήνη σε «ευαίσθητες» περιοχές, παρά την εξάπλωση του ιού. Αναφέρομαι στην όχι μεγάλου εύρους επίθεση στην οποία προχώρησε το Αζερμπαϊτζάν το πρωί της 30ης Μαρτίου εναντίον της Αρμενίας.

Γνωρίζοντας την σοβαρότητα της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε την περασμένη εβδομάδα, ως γνωστόν, έκκληση για μια παγκόσμια κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε περιοχές με μακροχρόνιους και συνεχείς πολέμους όπως είναι εκείνοι στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Στις χώρες αυτές οι συγκρούσεις λοιπόν συνεχίζονται. Όμως η έκκληση του Antonio Gutteres μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την μεσοπρόθεσμη σταθερότητα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι λεγόμενες «παγωμένες συγκρούσεις» (frozen conflicts) πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στον μετασοβιετικό χώρο.

Μία τέτοια «παγωμένη σύρραξη» αποτελεί και η διένεξη για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ η οποία ιστορικά ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα και το αποκορύφωμά της ήταν ο πόλεμος Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν (1988-1994). Η εν λόγω περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα από Αρμένιους. Κατά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η αυτόνομη περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζαν, το οποίο είχε ήδη αρχίσει να διώκει τους Αρμένιους σε ολόκληρη την επικράτειά του, γεγονός που οφειλόταν, μεταξύ άλλων, και στον εθνικιστικό χαρακτήρα της νέας διακυβέρνησης (κάτι που παρατηρήθηκε σε πολλές υπό μετάβαση μετασοβιετικές δημοκρατίες). Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η δημιουργία της de facto Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Παρά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη τον Μάιο του 1994, οι σποραδικές συγκρούσεις και οι αψιμαχίες αποτελούν συχνό φαινόμενο, ενώ το 2016 διεξήχθη και ένας σύντομος πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών.

Το πρωί της 30ης Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Gutteres, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Αρμενίας. Η επίθεση μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε στην διαφιλονικούμενη περιοχή, αλλά στην βορειοανατολική επαρχία Tavush, η οποία συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν. Εξαιτίας της επίθεσης αυτής δύο στρατιώτες και ένας έφηβος πολίτης τραυματίστηκαν. Έχοντας μπει πλέον στον Απρίλιο, η Αρμενία καταγράφει 571 κρούσματα του ιού (ο αριθμός είναι μεγάλος αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας ο οποίος δεν ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια), ενώ το Αζερμπαϊτζάν 359.

Η Υπερκαυκασία (δηλαδή ο Νότιος Καύκασος) αποτελεί μια περιοχή η οποία ταλανίζεται από τις συγκρούσεις των διαφόρων εθνοτήτων, βρίσκεται ανάμεσα σε τρία μεγάλα κράτη (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν) και έχει εξαιρετικά μεγάλη γεωστρατηγική αξία. Η περιοχή έχει δοκιμαστεί και από άλλους πολέμους πέρα από τον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ενδεικτικά αναφέρω τον πόλεμο στη Νότια Οσετία (1991-1992), τον εμφύλιο πόλεμο της Γεωργίας (1991-1993), τους πολέμους της Αμπχαζίας (1992-1993 και 1998) και τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας (2008). Ταυτόχρονα στην περιοχή υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα, ενώ ο εθνικισμός αποτελεί βασικό συστατικό των κοινωνιών. Αν προσθέσουμε και τον Βόρειο Καύκασο, η περιοχή καθίσταται μια από τις λιγότερο ασφαλείς στην Ευρασία.

Το καθεστώς του Μπακού είναι ένα από τα πιο αυταρχικά στον κόσμο. Δεν αποκλείεται να ψεύδεται για τον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι για το οποίο κατηγορήθηκαν και άλλα αυταρχικά κράτη, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Ελλείψει δημοκρατικών θεσμών, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Επομένως, έχει την ελευθερία να διαθέσει πόρους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις- οι οποίες παραβιάζουν την κατάπαυση πυρός του 1994- αντί να επικεντρωθεί στην πρόληψη εναντίον της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού ή στην λήψη μέτρων προστασίας της οικονομίας ελλείψει ζήτησης και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (κυρίως του υγροποιημένου), οι οποίοι αποτελούν τους βασικότερους τομείς της αζερικής οικονομίας.

Η παγκόσμια κοινότητα, καθώς και οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν συμφωνήσει πως η μόνη λύση για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης μεταξύ των δύο χωρών είναι μια πολιτική λύση. Ωστόσο, η συνεχής παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός δυσχεραίνει την εξεύρεση της πολιτικής αυτής λύσης. Αλλά πέρα από την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, οι πράξεις του Αζερμπαϊτζάν δημιουργούν και το εξής πρόβλημα: η αντιμετώπιση και μη εξάπλωση του κορονοϊού απαιτεί την συντονισμένη δράση και την συνεργασία μεταξύ των κρατών και μεταξύ των θεσμών. Οι εχθροπραξίες δεν εξυπηρετούν τον στόχο αυτό.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. το αζερικό μάλιστα καθεστώς απαγορεύει την είσοδο σε οποιονδήποτε κατέχει αρμενικό διαβατήριο ή σε οιονδήποτε έχει αρμενική καταγωγή! Για τον λόγο αυτό η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι πρακτικώς αδύνατη. Εξάλλου, πέρα από την κατάπαυση τους πυρός του 1994, δεν έχει υπογραφεί καμία συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Αρτσάχ και Αρμενίας. Εντούτοις, η διασφάλιση της προσωρινής έστω περιφερειακής ειρήνης θα βοηθήσει τα κράτη στο να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως απ’ ότι φαίνεται η επιβίωση του ακραίου εθνικισμού σε καταστάσεις ανοιχτών ή «παγωμένων» συγκρούσεων είναι, δυστυχώς, ισχυρότερη ως τάση από την διαφύλαξη της υγείας του αζερικού πληθυσμού στα μάτια του καθεστώτος του Μπακού.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σοβαρές εξελίξεις! Φεύγουν οι ΗΠΑ από την Συρία – Σε επικοινωνία το Ισραήλ με τους Κούρδους για τη διαχείριση της κατάστασης

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία εντός δύο μηνών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αφού ο Τραμπ εξέφρασε συμπόνια για τον Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, το ισραηλινό ΜΜΕ Ynet έμαθε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία θα ξεκινήσουν μια σταδιακή απόσυρση εντός δύο μηνών. Το Ισραήλ προειδοποιεί για τις συνέπειες και προσπαθεί να αποτρέψει την κίνηση – εν μέσω φόβων ότι η Τουρκία θα αναλάβει περισσότερα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στη νέα Συρία.

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία εντός δύο μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Ynet.

Παρά τις προηγούμενες ισραηλινές προσπάθειες να αποτρέψει μια τέτοια κίνηση, η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας δεν υποχωρούν και συνεχίζουν να πιέζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ DIRECTUS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».

Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.

Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.

Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;

Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός7 λεπτά πριν

Βασίλειος Κωνσταντινίδης: Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης του Ποντιακού Ελληνισμού – Στη μνήμη του Τάσου Τερζίδη

Ο ρόλος των μεταλλείων στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού

Αναλύσεις37 λεπτά πριν

Αλλάξτε δόγμα με την Τουρκία, μας ευνοούν οι γεωπολιτικές συνθήκες

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κων/νος Κούσαντας μέσα από τον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα, καλεί στρατηγική και...

Διεθνή1 ώρα πριν

Σοβαρές εξελίξεις! Φεύγουν οι ΗΠΑ από την Συρία – Σε επικοινωνία το Ισραήλ με τους Κούρδους για τη διαχείριση της κατάστασης

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Καγκελάριος τραπεζίτης του πολέμου δίνει πυραύλους στην Ουκρανία

Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, αδημονεί να στείλει πυραύλους Taurus στον Ζελένσκι, τους οποίους θα χειρίζονται Γερμανοί για...

Δημοφιλή