REAL TIME |

Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 14 Απριλίου 2020

Ο μεγαλοφυής χειρισμός της Ελλάδος σχετικώς με τις αιτήσεις ασύλου

Ο μεγαλοφυής χειρισμός της Ελλάδος σχετικώς με τις αιτήσεις ασύλου

Μείζον θέμα στον δημόσιο διάλογο (και όχι μόνο) αποτελεί η μη ανανέωση της κυβερνητικής απόφασης περί της αναστολής υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Συγχρόνως, ζήτημα αποτελεί και η αρχική απόφαση περί αναστολής. 

 

“‘έγινε γνωστό ότι ούτως ή άλλως αναστέλλεται η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, λόγω κορονοϊού, καθώς και ότι αναμένεται σχέδιο νόμου στη Βουλή, το οποίο θα περιέχει μια πάρα πολύ σημαντική ρύθμιση· αιτήσεις ασύλου από μετανάστες, οι οποίοι έχουν ζήσει σε τρίτη χώρα περισσότερο από δύο μήνες χωρίς να υποστούν διώξεις, θα απορρίπτονται και οι αιτούντες νομίμως θα επιστρέφονται. Αυτό πρακτικώς σημαίνει, ότι όσοι μετανάστες έχουν έρθει από την Τουρκία – η οποία είναι τρίτη χώρα καθ’ ό,τι μη εμπόλεμη – και έχουν διαμείνει στην Τουρκία περισσότερο από δύο μήνες (η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που στέλνει το τουρκικό κράτος) θα επιστρέφονται, απορριφθησομένων των αιτήσεων ασύλου. Κάπως έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, θα ματαιώνεται το επικίνδυνο τουρκικό παιχνίδι.”

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Η Τουρκία αποφάσισε στις 27/28 Φεβρουαρίου να απασφαλίσει, όσον αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Απελευθερωμένη από τις επιφάσεις νομιμότητας, επιδίωξε να ασκήσει αφόρητη πίεση, με τη μορφή της βίας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει διπλό αντικειμενικό σκοπό: πορισμό υπέρογκων χρηματικών κεφαλαίων (δεδομένης και της ασθενούς οικονομίας της) και κατάργηση της θεώρησης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της (1). Τακτικό μέσο για την επίτευξη του διττού στόχου η αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016. Επιχειρησιακό μέσο οι δυστυχισμένοι μετανάστες (και οι ακόμη πιο δυστυχισμένοι ποινικοί κρατούμενοι), οι οποίοι έδρασαν ως πολιορκητικός κριός (2). 

Η συνεργασία των τουρκικών αρχών με τις εγκληματικές οργανώσεις των διακινητών ήταν  απροκάλυπτη και αγαστή.

Υποδειγματικότερη, εν τούτοις, ήταν η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Ελλάδος. Στρατός και Αστυνομία σφράγισαν τα σύνορα, αποκρούοντας την πρώτη επίθεση, η οποία εξελίχθηκε σε μια ιδιότυπη πολιορκία. Η επιμελητεία των πολιορκητών παρεχόταν από το τουρκικό κράτος, το οποίο όταν διαπίστωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν επέτρεπε τη διέλευση κανενός αποφάσισε να συνδράμει ανενδοίαστα. 

Ενόψει αυτής της πολιορκίας η Ελλάδα έλαβε εγκαίρως έκτακτα μέτρα με πολλούς αποδέκτες. Πλέον των καθαρά αμυντικών (ενίσχυση φύλαξης συνόρων κ.λπ.), νομοθέτησε αναλόγως. Αποφάσισε να μην δέχεται αιτήσεις χορήγησης ασύλου από όσους θα εισέλθουν παρανόμως, στο πλαίσιο της ιδιότυπης πολιορκίας. Εκδόθηκε, λοιπόν, η υπ’ αριθ. 45/02-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (3), δυνάμει της οποίας: «1. Αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. 2. Η διάταξη της παρ. 1 ισχύει για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός.». 

Η Ελλάδα δέχτηκε σοβαρές επικρίσεις και μεγάλη πίεση για την απόφαση αυτή. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση επικροτήθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Απόψεις εκφράστηκαν πολλές και κατά της απόφασης και υπέρ. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι ευρωπαϊκές αρχές αποδοκίμασαν την πράξη, όπως επίσης έγιναν προσωπικές ενημερώσεις σε εκπροσώπους σημαντικών θεσμικών φορέων στη χώρα. 

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube