Weather Icon
ΗΠΑ 8 Απριλίου 2020

Ο κορωνοϊός “ψαλίδισε” και την περιουσία του Τραμπ

Ο κορωνοϊός “ψαλίδισε” και την περιουσία του Τραμπ

Η περιουσία του προέδρου των ΗΠΑ ανερχόταν στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα μήνα. Τώρα πλέον υπολογίζεται στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς συνέβη αυτό.

Για να προσεγγίσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιουσία του προέδρου, εξετάσαμε τις μεταβολές στις τιμές των μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους ίδιους κλάδους με τις επιχειρήσεις του.

Ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων σημείωσε πτώση, με τις μετοχές αρκετών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Boston Properties και Vornado Realty Trust, να σημειώνουν κατά μέσο όρο ”βουτιά” 37%, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2020, διάστημα κατά το οποίο συντάξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους. Παρόμοια πτώση καταγράφηκε στον κλάδο φιλοξενίας και στις επιχειρήσεις γκολφ. Με βάση τα δεδομένα αυτά, μελετήσαμε τον αντίκτυπο στην προ της κρίσης του κορωνοϊού περιουσία του Τραμπ με τη βοήθεια ειδικών του εκάστοτε κλάδου.

Το συμπέρασμα: Η καθαρή περιουσία του προέδρου εκτιμάται πλέον στα 2,1 δισ. δολάρια – που σημαίνει ότι η περιουσία του μειώθηκε κατά 1 δισ. δολάρια σε διάστημα ενός μήνα. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει πάλι, καθώς κάθε δείκτης σημειώνει έντονες μεταβολές. Αλλά, όπως υποστηρίζει ο μεσίτης ακινήτων της Νέας Υόρκης Eric Anton, “η ανάλυση είναι το ίδιο καλή με όποια άλλη προσέγγιση μπορούσε να ληφθεί”.

Ο πυρήνας της αυτοκρατορίας του Τραμπ, η οποία εξακολουθεί να ανήκει στον πρόεδρο, αλλά τη διαχειρίζονται σε ημερήσια βάση οι γιοι του, Eric και Don Jr., παραμένει η εκμετάλλευση ακινήτων. Πριν η κρίση του κορωνοϊού διαταράξει τα πάντα, η αξία αυτών των ακινήτων, μετά την αφαίρεση χρέους, ανερχόταν σε περίπου 1,9 δισ. δολάρια. Μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2020, η αξία τους έπεσε στα περίπου 1,2 δισ. δολάρια. Μέρος του προβλήματος: Ο Τραμπ κατέχει περίπου 125.000 τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας κοντά στην Fifth Avenue, στο Μανχάταν, ένα πολυσύχναστο συνήθως μέρος. Σήμερα, πρόκειται για πόλη φάντασμα. Η ενοικίαση γραφείων δεν φαίνεται να είναι μια ασφαλής επένδυση αυτές τις μέρες, ειδικά αν το πείραμα της εργασίας από το σπίτι στις ΗΠΑ αποδειχθεί επιτυχημένο.
Εκτός από την εκμετάλλευση ακινήτων, ο πρόεδρος κατέχει πάνω από 500 οικιστικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Το ”λουκέτο” ήρθε τόσο γρήγορα που δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα όσον αφορά τις πωλήσεις σπιτιών, καθιστώντας δύσκολο να υπολογιστεί η αξία τους. “Είναι απίθανο οι αγοραστές να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη οικονομική επένδυση της ζωής τους εν μέσω εικονικής περιήγησης”, υποστηρίζει ο Jonathan Miller, εμπειρογνώμονας του κλάδου ακινήτων στη Νέα Υόρκη. Η χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, υποδεικνύει μείωση των αξιών. Οι τιμές των μετοχών πέντε ιδιοκτητών διαμερισμάτων μειώθηκαν, κατά μέσο όρο, πάνω από το ένα τρίτο της αξίας τους, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2020.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσοίωνη για τις συμμετοχές του Τραμπ στον τομέα της φιλοξενίας. Ο Οργανισμός Τραμπ έχει προσπαθήσει να πουλήσει το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον, αλλά τα σχέδια έχουν παγώσει προσωρινά. Παράλληλα, οι εταιρείες του προέδρου έχουν απολύσει περισσότερους από 550 υπαλλήλους, σύμφωνα με την Washington Post.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο, ο Τραμπ απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του: ”Δεν έχω μεγάλο δανεισμό, αυτό είναι καλό”. Αυτό δεν ισχύει όμως απαραίτητα για το ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον ή το θέρετρο γκολφ του προέδρου στο Μαϊάμι. Η Deutsche Bank έχει δανείσει στον Τραμπ 170 εκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή του Trump International Hotel και άλλα 125 εκατομμύρια δολάρια για το Trump National Doral στο Μαϊάμι, τα οποία απέφεραν κέρδη ύψους 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018 (σε επίπεδο κερδοφορίας προ τόκων, φόρων, αποτιμήσεων και αποσβέσεων). ”Φαίνεται να έχει μεγάλο δανεισμό”, αναφέρει ο Dan Wasiolek, αναλυτής στον κλάδο της φιλοξενίας.
Ο αντίκτυπος στα γήπεδα γκολφ του Τραμπ εξαρτάται από τη διάρκεια που θα παραμείνει “κλειστή” η οικονομία της χώρας λόγω του κορωνοϊού. Καλό νέο, για τους επενδυτές του γκολφ, αποτελεί πάντως ότι είναι εύκολο να κρατηθούν ασφαλείς αποστάσεις στα γήπεδα. Τα άσχημα νέα είναι ότι οι ακριβές λέσχες δεν συνηθίζουν να τα πηγαίνουν καλά σε περιόδους ύφεσης. “Το πρώτο πράγμα που κόβεται είναι το μπάτζετ για γκολφ”, λέει ο Jeff Davis, διευθύνων σύμβουλος της Fairway Advisors. Η αξία των επιχειρήσεων γκολ του Τραμπ, αξίας περίπου 271 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Μαρτίου, υποχώρησε κατά 20%.
Το Mar-a-Lago, το διασημότερο θέρετρο του προέδρου, πιθανόν να τα πηγαίνει καλύτερα από τα υπόλοιπα που έχει στην ιδιοκτησία του, παρ’ όλο που κυκλοφόρησε στις ειδήσεις ότι φιλοξένησε κόσμο που ύστερα διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αυτό συμβαίνει επειδή το Mar-a-Lago εκτιμάται περισσότερο σαν “το θέρετρο” του δισεκατομμυριούχου παρά σαν μια επιχείρηση, και αυτό φαίνεται να προσφέρει μια ασπίδα προστασίας από τον αντίκτυπο της τρέχουσας ύφεσης.
Το τμήμα του χαρτοφυλακίου του προέδρου που έχει την καλύτερη επίδοση επί του παρόντος είναι τα μετρητά του. Ο πρόεδρος έχει πουλήσει τις μετοχές του εδώ και πολύ καιρό και τώρα διατηρεί περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς μετρητών. Αυτό φαινόταν σαν μια κακή επένδυση τα τελευταία χρόνια, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε άνοδο και ο πρόεδρος έχασε σημαντικά κέρδη. Αλλά σήμερα, ακόμη και μια μηδενική απόδοση είναι σημαντική απόδοση (σ.σ. δεδομένου ότι οι άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κινούνται πτωτικά).

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια αισιοδοξίας. Μέχρι το τέλος της Τετάρτης, το χρηματιστήριο είχε σημειώσει άνοδο 3%, από όταν το Forbes υπολόγισε τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του προέδρου δύο εβδομάδες νωρίτερα.  “Κατά τη γνώμη μου πρόκειται απλώς για έναν λόξιγκα”, δήλωσε ο Joel Paige, διαχειριστής θέρετρων, που κάποτε διαχειριζόταν το Doral, πριν το αγοράσει ο Τραμπ.

Του Dan Alexander

Πηγή: Forbes, Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube