Ιστορία - Πολιτισμός
Ο κορονοϊός πριν από 100 χρόνια λεγόταν… δάγκειος
Από την επιδημία του Δάγκειου, είχαμε 900.000 κρούσματα, πέθαναν 1580 άτομα κι ένας πρώην πρωθυπουργός, ενώ προσβλήθηκαν ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος και ο πρωτοπαλαιστής Τζίμ Λόντος!
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επιδημία του κορονοϊού, ταλανίζει αυτό το διάστημα σχεδόν όλη την ανθρωπότητα και φυσικά και την Ελλάδα, η οποία έχει ένα κακό προηγούμενο. Πριν από περίπου έναν αιώνα, είχε πληγεί από τον επιδημία του δάγκειου πυρετού, που έστειλε στον τάφο 1580 ΄Ελληνες, οι περισσότεροι σε Αθήνα και Πειραιά.
Ο δάγκειος πυρετός μεταδιδόταν από ένα είδος κουνουπιών, («στεγκόμνα καλόπους»- στεγόμυια η ταπεινή ή φλεβοτόμος ο παπατάκειος) και επέφερε στον ασθενή «ρίγη, κάματο, ατονία, μυαλγίες, έντονη κεφαλαλγία, γαστρικές διαταραχές, ερυθρότης των οφθαλμών, ρινορραγία, βρογχικά εξανθήματα» και το πιο επικίνδυνο: Πυρετό 39-40 βαθμούς και ενίοτε 41 και πλέον! Η εμπύρετος αυτή κατάσταση διαρκούσε από μία έως δύο εβδομάδες και προσέβαλε τους πάντες, κυρίως μεγάλης ηλικίας ανθρώπους ενώ δυσκολότερα προσβάλλονταν τα μικρά παιδιά.
Για πρώτη φορά, η επιδημία του Δαγκείου πυρετού, εμφανίστηκε στην Κρήτη το 1881 και το 1889 από την Μικρά Ασία ήρθε στην Θεσσαλονίκη και κατηφόρισε στην Αττική και την Σύρο με αποτέλεσμα να προσβληθούν πολλοί κάτοικοι των Αθηνών και του Πειραιά με πολλούς θανάτους.
Από τότε ο δάγκειος πυρετός εμφανίστηκε τον Μάϊο του 1927 και το 1928 μεταδόθηκε και ρήμαξε κυριολεκτικά όλη την χώρα και κυρίως την Αττική με πάνω από 1.580 θανάτους και κοντά στο εκατομμύριο τα κρούσματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της εποχής, ο δάγκειος παρουσιάζει δύο εστίες προέλευσης, Ασία και τη Αμερική, όπου η νόσος αυτή είναι γνωστή από τον 18ο αιώνα και οι επιδημίες από τις χώρες αυτές μεταδίδονται και προς την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Από τα μέσα Ιουνίου που εκδηλώθηκε η επιδημία έως τα τέλη Οκτωβρίου, προσέβαλε το 85% του πληθυσμού της Αττικής και σε πληθυσμό 451.143 προσβληθέντων, υπήρξαν 731 θανατηφόρα κρούσματα.
Γρήγορα ο Δάγκειος πυρετός μεταδόθηκε σε Πάτρα (που είχε πολλά θύματα), Αίγιο, Πύργο και Καλαμάτα, από κατοίκους των περιοχών αυτών που επισκέφθηκαν την Αθήνα και επέστρεψαν στις εστίες τους. Καθημερινά στην Αττική είχαμε από 30 εως 40 θανάτους.
Ειδικοί γιατροί «συνιστούσαν στους ασθενείς για την πάθηση αυτή ιωδιούχο κάλιο 15 γραμμάρια και να λαμβάνουν αποσταγμένο νερό 250 γραμμαρίων. Συνιστούσαν επίσης την υδροβρωμική κινίνη και ελαφρά χρήση αλκοόλ, κατά προτίμηση μικρή δόση κονιάκ… Συμβούλευαν επίσης, απόλυτη ησυχία στην κλίνη, ηρεμία, υδρική δίαιτα, γαλακτοτροφία και πάγο.
Για την καταπολέμηση του, ο υφυπουργός υγιεινής Α. Δοξιάδης διέθεσε το ποσό της 15εκατ. δρχ. στους δήμους που είχαν σοβαρά προβλήματα για την αγορά φαρμακευτικού υλικού για την νόσο, ενώ εκτάκτως διατέθηκαν στο υγειονομικό προσωπικό για έξοδα κινήσεως 200.000 δρχ. Συνολικά για τους απόρους δαγγειοπαθείς διατέθηκαν δωρεάν 10 εκατ. δρχ.
Στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, έκλεισαν οι εμπορικές και πανεπιστημιακές σχολές και όλα τα σχολεία λόγω της επιδημίας, έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι, περιορίστηκε η κυκλοφορία και όταν διαπιστώθηκε ότι το 85% των κατοίκων νοσεί, κατέφθασε ο υγειονομικός Μακένζι, απεσταλμένος της ΚΤΕ (Κοινωνία των Εθνών- ο τότε… ΟΗΕ) ο οποίος συνέστησε:
-Καθαριότητα της πόλεως και των αγορών. Συνεργεία καθαριότητας του Δήμου να απολυμάνουν τους χώρους αυτούς. ΄Αλλα συνεργεία να προβούν στην πλύση με θαλάσσιο ύδωρ και ασβέστη τα πεζοδρόμια, ενώ στους υπόνομους να ρίχνουν ακάθαρτο πετρέλαιο για τα κουνούπια.
Οι συνέπειες από τον Δάγκειο πυρετό που ταλάνισε για ένα εξάμηνο την χώρα, ήταν τραγικές. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος προσβλήθηκε από την νόσο αυτή και εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με 40 πυρετό! Τον επισκέφθηκε ο υπουργός των Εσωτερικών Κ. Ζαβιτσιάνος και του πρότεινε, επειδή προσβλήθηκαν πολλοί βουλευτές από την νόσο, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το κλείσιμο της Βουλής.
Στις 19 Αυγούστου 1928, πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Σκουλούδης που είχε προσβληθεί από 10ημέρου από τον Δάγκειο με πυρετό 40 βαθμούς, σε ηλικία 90 ετών. Προσβλήθηκαν επίσης πενήντα αξιωματικοί του Στρατού που εισήχθησαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να διακοπούν διεξαγόμενες στρατιωτικές ασκήσεις.
Βεβαίως υπήρξαν λόγω του Δαγκείου πυρετού και άλλα παρατράγουδα. Προσεβλήθη από την ασθένεια αυτή ο μεγάλος παλαιστής, το καμάρι της Ελλάδος, ο Τζίμ Λόντος. Παρέμεινε στον «Ευαγγελισμό» επί ένα 6ήμερο και βγήκε απύρετος. Στα δυσάρεστα προστέθηκαν και τέσσερις αυτοκτονίες εξ αιτία του δάγκειου. Ένας υποδηματοποιός κι ένας γιατρός στον Πειραιά, ένας διερμηνέας στην Αθήνα κι ένας φοιτητής από την Εύβοια.
Τον πληρώσαμε καλά τότε τον Δάγγειο πυρετό και δεν ξαναεμφανίστηκε…
Ιστορία - Πολιτισμός
Παρουσίαση «Μωμόγερων» από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών
Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων παρουσιάζει στο κέντρο της Αθήνας, το λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο των Μωμόγερων, προερχόμενο από τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων και το λαϊκό πολιτισμό τους. Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 θα εκκινήσει το δρώμενο από την πλατεία Συντάγματος προς την Ερμού, αλλά και τους παράπλευρους πεζοδρόμους, θα περάσει από την πλατεία Μοναστηρακίου, τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου και θα καταλήξει στην έδρα της Λέσχης, Ψαρομηλίγκου 29 στον Κεραμεικό. (εκτιμώμενη διάρκεια 2 ώρες).
Το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων, έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2016. Το σύνολο της χορευτικής, θεατρικής και μουσικής ομάδας και η πομπή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θέατρο δρόμου (street theatre) που χορεύοντας και τραγουδώντας σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις σε αλληλεπίδραση με τους θεατές.
Οι Μωμόγεροι (γνωστοί και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια ή Κοτσαμάνια), έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, τους προ-χριστιανικούς χρόνους, ωστόσο οι Πόντιοι τους έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο εθνογραφικό και δραματολογικό ενδιαφέρον. Το ειδικό αυτό θέατρο περιοριζόταν χρονικά στο δωδεκαήμερο, από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνια και αποτελεί ένα ευετηριακό – ψυχαγωγικό έθιμο. Στο δρώμενο αυτό, παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό του νέου έτους και έχει ως κύριο σκοπό τη σάτιρα.
Η παραλλαγή των Μωμόγερων που θα παρουσιαστεί (έχουν καταγραφεί δεκάδες), προέρχεται από το χωριό Λιβερά της Ματσούκας της Τραπεζούντας. Αποτελείται από τρεις ομάδες: τη χορευτική (κορυφαίος-αρχηγός και χορευτές), τη θεατρική (αυτοσχέδιοι διάλογοι) και τη μουσική (λύρα, αγγείο-γκάιντα, νταούλι), σε παράλληλη δράση. Οι Μωμόγεροι (ιερείς του θεού Μώμου κατά πολλούς), με ελληνοπρεπή εμφάνιση, περικεφαλαίες, φουστανέλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, κινούνται χορεύοντας και τραγουδώντας. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές βρίσκεται η θεατρική ομάδα, η οποία συμμετέχει με ευφάνταστους και ιδιαίτερους κωμικούς διαλόγους. Το θεατρικό που αποτελείται αυστηρά μόνο από άντρες περιλαμβάνει διάφορους ρόλους, όπως τη νύφη που προσπαθεί συμβολικά να την κλέψει ή να τη διεκδικήσει ο κόσμος, το γέρο, τη γριά, το διάβολο, το γιατρό που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, τον χωροφύλακα που επιβάλλει τις ποινές ,κ.ά.
Υπεύθυνος οργάνωσης Χάρης Πασβαντίδης Αντιπρόεδρος Ευξείνου Λέσχης τηλ. 6945151269
Υπεύθυνος παρουσίασης δρώμενου: Καρίπης Μωυσής (τηλ.6937158589)
Τηλ. Επικοινωνίας: 2103250160 e-mail: efxeinoslesxiathinon@gmail.com
Διευθύνσεις μέσων κοινωνικών δικτύωσης:
https://www.facebook.com/EvxinosLesxi https://www.instagram.com/euxeinoslesxiathinon
https://www.tiktok.com/euxeinoslesxiathinon https://www.youtube.com/@euxeinoslesxiathinon
Ιστορία - Πολιτισμός
Το έπος του Alexandre the Great των Iron Maiden
Όταν η μουσική διδάσκει σωστά την Ιστορία
Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσεις την Ιστορία αιώνων σε λίγες γραμμές. Οι Iron Maiden το κατάφεραν και μας χάρισαν ένα σχεδόν εννιάλεπτο έπος, που έμελλε να γίνει ο διακαής πόθος όλων των Ελλήνων οπαδών, σε κάθε συναυλία του συγκροτήματος στη χώρα μας. Ο τίτλος του τραγουδιού τα λέει όλα! Πρόκειται για ένα κομμάτι που μιλά για τον Μέγα Αλέξανδρο και διηγείται γεγονότα από τη ζωή και τις εκστρατείες του.
Όταν η μουσική διδάσκει σωστά την Ιστορία
Γράφει ο Φώτης Κλαμπάτσας
Λίγα είναι τα συγκροτήματα που χαίρουν της αγάπης και της εκτίμησης του συνόλου των οπαδών της σκληρής μουσικής παγκοσμίως. Οι Iron Maiden έχουν διαγράψει μία μεγαλειώδη πορεία και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην ψυχή κάθε ροκά.
Είναι μία από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού και κάνουν συχνά συναυλίες στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία είκοσι, περίπου, χρόνια.
Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν, είναι η προσήλωσή τους στη μουσική και ο τρόπος ζωής τους. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με πολλά άλλα συγκροτήματα, οι Iron Maiden δεν προκάλεσαν ποτέ με σκάνδαλα για χρήση ουσιών ή κάτι παρόμοιο.
Οι περισσότεροι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η περίοδος ακμής του συγκροτήματος ήταν η δεκαετία του 1980, όταν συνέθεσαν κομμάτια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και συντροφεύουν μέχρι σήμερα τους λάτρεις της rock και metal μουσικής κάθε ηλικίας.
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, και πιο συγκεκριμένα το 1986, κυκλοφορούν ένα μνημειώδες album, το Somewhere In Time.
Ο πειραματισμός με νέους ήχους μούδιασε αρχικά κοινό και κριτικούς, αλλά με την πάροδο των ετών ο δίσκος αγαπήθηκε πολύ και η ποιότητα των συνθέσεων κέρδισε ακόμη και τους πιο δύσκολους οπαδούς.
Ανάμεσα στα κομμάτια του album βρισκόταν και ένα σχεδόν εννιάλεπτο έπος, που έμελλε να γίνει ο διακαής πόθος όλων των Ελλήνων οπαδών, σε κάθε συναυλία του συγκροτήματος στη χώρα μας.
Φυσικά, πρόκειται για το τεράστιο Alexander The Great!
Ελληνική Ιστορία… μετά μουσικής
Ο τίτλος του τραγουδιού τα λέει όλα! Πρόκειται για ένα κομμάτι που μιλά για τον Μέγα Αλέξανδρο και διηγείται γεγονότα από τη ζωή και τις εκστρατείες του.
Η προσωπικότητα και τα κατορθώματα του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη, αποτελούν πηγή έμπνευσης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Το σημαντικότερο μέρος του τραγουδιού, όμως, βρίσκεται στους πρώτους στίχους:
Near to the East, in a part of Ancient Greece.
In an ancient land, called Macedonia.
Μόνο με δύο στίχους θα μπορούσε κανείς να «χτίσει» ένα ολόκληρο μάθημα Ιστορίας.
Τι μας λένε, λοιπόν, οι Βρετανοί Iron Maiden;
Ας κάνουμε μία μετάφραση:
(Κάπου) κοντά στην Ανατολή, σε ένα κομμάτι της Αρχαίας Ελλάδας.
Σε μία αρχαία γη, που ονομάζεται Μακεδονία.
Σε μία χώρα όπου η Παιδεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, το συγκεκριμένο τραγούδι θα έπρεπε να διδάσκεται και να αναλύεται, στίχο-στίχο.
Ίσως θα έπρεπε να ακούγεται ως μουσική υπόκρουση όταν υπέγραφαν στις Πρέσπες, την ώρα που οι πολίτες, οι οποίοι ανέβηκαν στο χιονοδρομικό της Βίγλας για να διαμαρτυρηθούν, έτρωγαν ξύλο και δακρυγόνα.
Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ;
Πώς χαρίσαμε όνομα και Ιστορία στη γειτονική χώρα;
Βορειο- «Μακεδονική» παράνοια
Τα Σκόπια, κατά κόσμον Βόρεια Μακεδονία, είναι ένα περίκλειστο κράτος που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992.
Αποτελούσε περιφέρεια στο νότιο κομμάτι της χώρας μέχρι και τη διάλυσή της.
Πρόκειται για μία χώρα με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων, το ένα τέταρτο των οποίων, κατοικεί στην πρωτεύουσα, την πόλη των Σκοπίων. Ομιλείται μία νοτιο-σλαβική διάλεκτος, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με τη βουλγαρική γλώσσα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι οι λεγόμενοι Σλαβομακεδόνες, ένας νότιος σλαβικός λαός. Η ακριβέστερη ονομασία θα έπρεπε να είναι Δυτικο-Βούλγαροι ή κάτι ανάλογο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βουλγαρική καταγωγή.
Υπάρχει μία μεγάλη αλβανική μειονότητα, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού, περίπου. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες, ή πολίτες με ελληνικές καταβολές και ορισμένοι Σέρβοι.
Εύλογα γεννάται η εξής απορία: Γιατί ένας βουλγαρικός, ως επί το πλείστον, πληθυσμός να λέγεται μακεδονικός;
Στην περιοχή που αποτελούσε την περιφέρεια της Μακεδονίας και περιελάμβανε τα αρχαία εδάφη της, κατοικούσαν Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι και ορισμένοι Σέρβοι. Ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η περιοχή ανήκε ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε πολλά μέρη της είχε επικρατήσει μία νοτιο-σλαβική διάλεκτος, συγγενική με τα Βουλγαρικά.
Η χρήση της ήταν μόνο προφορική, χωρίς να υπάρχει γραπτή μορφή. Υιοθετήθηκε και από τους Έλληνες κατοίκους, διότι ήταν εύκολο για αυτούς να τη μάθουν, ενώ οι Βούλγαροι δυσκολεύονταν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου και λόγω ευκολίας, αλλά και μεγάλων ποσοστών αναλφαβητισμού, η διάλεκτος αυτή έγινε η μητρική γλώσσα πολλών κατοίκων.
Παρόλα αυτά, η εθνική συνείδηση παραμένει σταθερή. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Έλληνες σλαβόφωνοι αγωνίστηκαν με θάρρος και αυταπάρνηση για την Ελλάδα.
Οι αρχές του 19ου αιώνα φέρνουν αναταραχές για τους Οθωμανούς στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι αλυτρωτικές τάσεις και η ανάπτυξη του εθνικού φρονήματος, οδηγούν στην εξέγερση των Σέρβων (1804) και την επανάσταση των Ελλήνων (1821). Αργότερα, ιδρύεται η Βουλγαρική Εξαρχία (1870) με τη βοήθεια εμπορικών κύκλων από τη Ρωσία.
Το 1903 έχουμε την «Εξέγερση-Προβοκάτσια του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία)», που οργανώθηκε από την αυτονομιστική επαναστατική οργάνωση ονόματι Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση και ξέσπασε στο βιλαέτι του Μοναστηρίου.
Η Μακεδονία γίνεται το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε Έλληνες, Σέρβους και Βούλγαρους.
Οι Βούλγαροι θεωρούν τον πληθυσμό της Μακεδονίας βουλγαρικό και διεκδικούν εδάφη στα πλαίσια της δικής τους ιδέας για τη «Μεγάλη Βουλγαρία». Οι Έλληνες αγωνίζονται κατά των βλέψεων αυτών και μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή μοιράζεται σε τρία μέρη με τη Συνθήκη του Νεϊγύ (29/11/1919).
Το κομμάτι που παραχωρείται στην Ελλάδα αποκαλείται από τους μη Έλληνες «Αιγαιακή Μακεδονία» ή «Μακεδονία του Αιγαίου». Το μέρος που αντιστοιχεί στη Βουλγαρία ονομάζεται «Μακεδονία του Πιρίν» και τέλος, το κομμάτι της Σερβίας ονομάζεται «Νότια Σερβία» ή «Βαρντάρσκα Μπανόβινα», αλλά οι κάτοικοι το αποκαλούν «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα της Μακεδονίας συνεχίζονται. Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, βασικό θεμέλιο της οποίας ήταν η πεποίθηση της ύπαρξης Μακεδονικού έθνους.
Γίνεται προσπάθεια προώθησης της ιδέας για ένωση των τριών τμημάτων της Μακεδονίας και αυτονομία. Αυτό το σενάριο ήταν το βολικότερο για τη Βουλγαρία, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ενσωματώσει την περιοχή στην επικράτειά της.
Μετά από πολλά χρόνια πολιτικού μπραντ ντε φερ, φτάνουμε στην εποχή μας.
Η «Μακεδονική» εθνική συνείδηση στη γείτονα χώρα γίνεται ολοένα και ισχυρότερη και η Ελληνική πολιτική σκηνή φαίνεται να συνεχίζει στα βήματα των κομμουνιστικών κομμάτων της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών της 12ης Ιουνίου του 2018.
Επίλογος
Δυστυχώς, ζούμε σε μία εποχή που πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα.
Το ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και δόξασε τον ελληνικό πολιτισμό μεταφέροντάς τον στις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου, είναι αυτονόητο.
Το ότι δεν υπάρχει «Μακεδονικό» έθνος, είναι αυτονόητο.
Το ότι η περιοχή που κατοικείς ονομάζεται Μακεδονία από την αρχαία εποχή, δεν σε κάνει αυτομάτως και Μακεδόνα στην καταγωγή.
Ήμουν εκεί, στα βουνά της Φλώρινας, όταν τον Ιούνιο του 2018 δώσαμε το δικαίωμα στους γείτονες να λέγονται Μακεδονία. Ευτυχώς, βάλαμε και τη λέξη «Βόρεια» για καμουφλάζ, αλλά τους ανοίξαμε την όρεξη και για τη «Νότια Μακεδονία», αυτή του Αιγαίου, όπως λένε.
Το όνομα είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας. Δεν είναι απλώς ένα μέτριας σημασίας διαπραγματευτικό χαρτί.
Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσεις την Ιστορία αιώνων σε λίγες γραμμές.
Οι Iron Maiden το κατάφεραν και μας χάρισαν το έπος που λέγεται Alexander The Great!
Ας το ακούμε για να θαυμάζουμε τα κατορθώματα του μεγίστου των Ελλήνων!
Ας το ακούμε στη διαπασών για να θυμόμαστε ότι η Μακεδονία δεν είναι ελληνική!
Η Μακεδονία είναι Ελλάδα!
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα2 εβδομάδες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;