Κύπρος 11 Απριλίου 2020

Ο φερετζές της φτηνής πολιτικής του Κιζίλγιουρεκ

Ο φερετζές της φτηνής πολιτικής του Κιζίλγιουρεκ

Άριστος Μιχαηλίδης

Πέρα από τα ψυχολογικά του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για τα οποία γράφαμε χτες με αφορμή μια παιδαριώδη ανάλυσή του περί ενσυναίσθησης, η σοβαρή πλευρά όσων έγραψε έχει να κάνει με μια αρρωστημένη πολιτική αντίληψη για το πρόβλημα της κατοχής της πατρίδας μας. Αντίληψη που γίνεται φαινόμενο δυστυχέστατο, διότι δεν είναι απλώς η αντίληψη ενός καθηγητή ή ενός ευρωβουλευτή, αλλά επιβραβεύεται κιόλας από ένα εκ των μεγάλων κομμάτων μας, το ΑΚΕΛ, που τον προώθησε στην Ευρωβουλή (και, για φαντάσου, σε βάρος του ιστορικού πλέον στελέχους του, Νεοκλή Συλικιώτη), από 25.051 πολίτες που τον ψήφισαν, αλλά και από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη που το 2014 τον είχε διορίσει σύμβουλό του.

Ποια είναι αυτή η πολιτική αντίληψη εντοπίζεται στην τελευταία παράγραφο της απάντησής του (τη δημοσιεύσαμε χθες) σε σχόλιο αυτής της στήλης. Αφορούσε την ενέργειά του να παραχωρήσει συμβολικά το ποσό των χιλίων ευρώ προς βοήθεια ξένων εργατών και φοιτητών που εγκλωβίστηκαν στα κατεχόμενα. Την ώρα, που πολλοί βουλευτές, οργανισμοί και απλοί πολίτες σπεύδουν να ενισχύσουν με εισφορές είτε τον αγώνα της κυβέρνησης να διασώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, είτε την αγορά των αναγκαίων μέσων για τα νοσοκομεία στον πόλεμο κατά της πανδημίας, ο Κιζίλγιουρεκ αποφάσισε ότι θα κάνει τη δική του εισφορά για τους ξένους εργάτες και φοιτητές που παράνομα απολάμβαναν μέχρι τώρα τη διαχείριση των κλεμμένων περιουσιών των Ελληνοκυπρίων από το κατοχικό καθεστώς. Μια τέτοια πράξη δεν είναι ανθρωπιστική, είναι αμιγώς πολιτική. Και την κρίναμε ως πολιτική.

Αλλά, μέσα από μια τρικυμία εν κρανίω ο Κιζίλγιουρεκ, αντί να απαντήσει πολιτικά, επεχείρησε να μας κάνει τον ψυχολόγο. Και ανακάλυψε ότι «σε τέτοιους καιρούς οι ακροδεξιοί δημοκόποι αυξάνουν τα ακροατήριά τους. Τροφοδοτούν τους φόβους των ανθρώπων και κατευθύνουν την προσοχή σε εξιλαστήρια θύματα. Ενεργοποιούν την οργή και το μίσος, που εκκολάπτονται στο ασυνείδητό μας, και τα κινητοποιούν ενάντια στους ξένους, πυροδοτώντας την κλιμάκωση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του εθνικισμού».

Δηλαδή, κρύβει όλη την ουσία πίσω από εύηχα συνθήματα για να παρουσιαστεί αυτός ως ανθρωπιστής, που σκέφτεται τους ξένους, σε αντίθεση με εμάς που είμαστε ρατσιστές, εθνικιστές και πυροδοτούμε την κλιμάκωση της ξενοφοβίας. Όπως κάνουν όλοι οι αππωμένοι ψευτοπροοδευτικοί όταν στα επιχειρήματα βρίσκουν εύκολη διέξοδο βαφτίζοντας τους πάντες ρατσιστές κι εθνικιστές. Έστησε βέβαια ολόκληρη πανεπιστημιακή καριέρα κι έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο ο Κιζίλγιουρεκ με αυτό τον τρόπο.

Αλλά, εδώ το θέμα μας δεν είναι οι ξένοι. Είναι ο ίδιος και η πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει, πιστεύοντας ένεκα έπαρσης ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. Και δεν μιλάμε για τους ξένους γενικά και αόριστα.

Μιλάμε για τους ξένους (Τούρκους, Ιρανούς…) οι οποίοι χέρι-χέρι με τον κατοχικό στρατό καταπατούν τα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαφορούν για την κραυγαλέα παρανομία του εποικισμού.

Αλλά, ακόμα κι αν το δούμε ανθρωπιστικά, το γεγονός ότι ένας ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας επιλέγει να στείλει μήνυμα στήριξης αυτών ειδικά των ξένων και όχι, ας πούμε, των ξένων που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα ή των ξένων φοιτητών που σπούδαζαν στα πανεπιστήμια των ελεύθερων περιοχών, τα νόμιμα, και οι οποίοι επίσης εγκλωβίστηκαν και χρειάζονται βοήθεια, είναι πολιτική πράξη. Με διαστάσεις, μάλιστα, που αφορούν τον αγώνα μας για επιβίωση μέσω της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παραμύθια περί ρατσισμού είναι ο φερετζές αυτής της πολιτικής πράξης. Ο ίδιος φερετζές, που χρησιμοποιήθηκε και από τον ίδιο και από το ΑΚΕΛ, για να καλύψουν την προηγούμενη πολιτική πράξη του να ανακοινώσει ότι ανοίγει πολιτικό γραφείο στα κατεχόμενα για να επικοινωνεί δήθεν με τους Τουρκοκύπριους.

Ήταν τόσο δύσκολο να επικοινωνεί με τους Τουρκοκύπριος αν τους καλούσε σε γραφείο στις ελεύθερες περιοχές! Ας το άνοιγε στο τέρμα της Λήδρας διακόσια μέτρα από την κατοχική γραμμή αν ήθελε να τους βοηθήσει. Αλλά, η ουσία είναι η αποδοχή του χωριστού κράτους και όχι η επικοινωνία με τους Τ/κ.

«Δεν είναι το άνοιγμα γραφείου αλλά αυτές τις εθνικιστικές αντιδράσεις που εκμεταλλεύονται ξένοι και τουρκικοί κύκλοι οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους», έλεγε το ΑΚΕΛ στις 2/10/2019.

Οι εθνικιστές «κολλούν» παντού για να δικαιολογούν όλες τις ασυνάρτητες πολιτικές που μας οδηγούν στην αποδοχή του ψευδοκράτους και στην οριστική διχοτόμηση.

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube