Weather Icon
Τουρκία 30 Απριλίου 2020

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ισχυρισμούς καταδικασθέντος βιαστή για να απευθύνει ψεύτικες κατηγορίες στους επικριτές του

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ισχυρισμούς καταδικασθέντος βιαστή για να απευθύνει ψεύτικες κατηγορίες στους επικριτές του

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε αβάσιμες κατηγορίες ενός καταδικασμένου εγκληματία, ο οποίος εκτίει ποινή για δύο διαφορετικές υποθέσεις παιδικής παρενόχλησης και βιασμού, για να ασκήσει κριτική κατά του μεγάλου αντιπάλου της στην Τουρκία, του κινήματος Γκιουλέν.

Σύμφωνα με πληθώρα απόρρητων εγγράφων που έφτασαν στην κατοχή του Nordic Monitor, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την κατάθεση που έδωσε από τη φυλακή ο 49χρονος Νταβούτ Σαφάκ, καταδικασθείς για σεξουαλική παρενόχληση δύο ανήλικων κοριτσιών σε δημόσιο σχολείο στο οποίο εργαζόταν ως δάσκαλος το 1999, με σκοπό να χτίσουν τεχνητές υποθέσεις για δικαστικές έρευνες εις βάρος συγκεκριμένων αντικαθεστωτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, εισαγγελέων, και άλλων.

Από το κελί του εντός της φυλακής, ο Σαφάκ εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίων εισαγγελέων, δικαστών και πολιτών οι οποίοι φέρονται ως μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Δίχως να παρουσιάσει κανένα ουσιαστικό στοιχείο, υποστήριξε πως όλες οι κατηγορίες που οδήγησαν στην καταδίκη του, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων των θυμάτων του, υπήρξαν μέρος μιας πλεκτάνης την οποία ενορχήστρωσαν μέλη του κινήματος.

Αν και οι προηγούμενες καταθέσεις του Σαφάκ κρίθηκαν αβάσιμες και απορρίφθηκαν από τις αρχές χρόνια πριν, ένα νέο γράμμα του, το οποίο απέστειλε τον Μάρτιο του 2017 στο γραφείο του Εισαγγελέα της Ινέπολης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χαρακτηρίστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο. Οι κατηγορίες του Σαφάκ οδήγησαν σε μία σειρά από έρευνες των ανθρώπων που αναφέρονταν στο γράμμα του, αν και ο Σαφάκ είχε αποδειχθεί ως κατά συρροή ψεύτης και συκοφάντης, όπως είχε αποδείξει και το έως τότε ιστορικό του. Η ιχνηλάτηση της αλληλογραφίας δείχνει πως οι αρχές αντιμετώπισαν τις κατηγορίες επιλεκτικά, ανάλογα με τα ονόματα που αναφέρονταν, απαλλάσσοντας από τις έρευνες όσους θεωρούνταν υποστηρικτές του Ερντογάν.

Αντιθέτως, το γράμμα του Σαφάκ με τις ψευδείς κατηγορίες, καταχωρήθηκε ως στοιχείο σε εγκληματικές έρευνες εναντίον προσώπων οι οποίοι θεωρούνταν μέλη του κινήματος Γκιουλέν, μίας ηχηρής ομάδας κριτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, σε διάφορα ζητήματα, από την συστημική διαφθορά μέχρι τον εξοπλισμό και τη χρηματική υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία σε ακραίες ομάδες τζιχαντιστών. Ο ηγέτης του κινήματος, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ από το 1999, έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν, σε μία άνευ προηγουμένου απόπειρα συκοφαντίας, και έχει κατηγορηθεί σε δεκάδες ψεύτικες εγκληματικές υποθέσεις, για την αντίστασή του στην Ισλαμική πολιτική ιδεολογία του Ερντογάν.

Πηγή: Nordic Monitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube