REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Υγεία 8 Απριλίου 2020

Ο Δρ. Ν. Οικονομίδης του NYU στον «Ε.Κ.»: Eχει νοσήσει το 25% του πληθυσμού της Ν. Υόρκης

Ο Δρ. Ν. Οικονομίδης του NYU στον «Ε.Κ.»: Eχει νοσήσει το 25% του πληθυσμού της Ν. Υόρκης

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη στιγμή που η Νέα Υόρκη διανύει ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές της και καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία, τα νούμερα είναι αισιόδοξα. Οσο ο κόσμος μένει μέσα στο σπίτι, τα κρούσματα δεν αυξάνονται. Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου NYU, Νικόλαος Οικονομίδης, μιλάει στον «Ε.Κ.» για τα κρούσματα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και γιατί αυτά δεν αυξάνονται όσο τηρούμε τις απαιτούμενες αποστάσεις και μένουμε στο σπίτι.

«Εθνικός Κήρυξ»: Πώς εξηγείτε το ότι δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν; Ειδικά τώρα που περιμένουμε την κορύφωση στην πόλη της Νέας Υόρκης;

Ν. Οικονομίδης: Τα κρούσματα δεν αυξάνονται όσο ο πληθυσμός υπακούει στο «Μένουμε σπίτι». Μια επιδημία χωρίς περιορισμούς έχει ως αποτέλεσμα τα κρούσματα να διπλασιάζονται μέσα σε δύο η τρεις μέρες. Αυτή ήταν η εικόνα της Νέας Υόρκης μέχρι τις 25 Μαρτίου. Δείτε στο διάγραμμα την μπλε γραμμή με τα αυξανόμενα κρούσματα.

Από τις 25 Μαρτίου και μετά, τα μέτρα «μένουμε σπίτι» καρποφόρησαν και για 10 μέρες από τότε τα καινούργια κρούσματα στη ΝΥ που χρειάζονταν νοσοκομείο παρέμειναν περίπου τα ίδια κάθε μέρα. Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον μέσο όρο κρουσμάτων για αυτές τις δέκα μέρες. Και τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά στις 5 και 6 Απριλίου. Δηλαδή είχαμε ένα «οροπέδιο» από 25 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου και στις 5 και 6 Απριλίου δύο σημαντικές μειώσεις, δηλαδή το ξεπέρασμα της κορυφής της καμπύλης. Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Ο κ. Οικονομίδης επισημαίνει πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για τη μείωση των κρουσμάτων. «Πρέπει να δούμε και τα νούμερα από τις επόμενες μέρες για επιβεβαίωση της μείωσης των καινούργιων κρουσμάτων που χρειάζονται νοσοκομείο».

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η πρόβλεψή σας για εξέλιξη της επιδημίας στο άμεσο μέλλον;

Ν. Οικονομίδης: Επειδή έχουμε ήδη πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο, δυστυχώς θα έχουμε κι άλλους θανάτους τις επόμενες δυο βδομάδες, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με λιγότερους εισαγόμενους στο νοσοκομείο από 5 και 6 Απριλίου θα έχουμε και λιγότερους θανάτους με τον καιρό.

«Ε.Κ.»: Πότε πιστεύετε θα επανέλθει η Νέα Υόρκη στους κανονικούς της ρυθμούς;

Ν. Οικονομίδης: Το πιο κρίσιμο και δύσκολο ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να «ξανανοίξει» η Νέα Υόρκη και η υπόλοιπη Αμερική. Για να απαντήσει ο Πρόεδρος και ο Κυβερνήτης αυτό το ερώτημα χρειάζεται να ξέρουν δυο πράγματα. Πρώτον, το ποσοστό των κρουσμάτων στον πληθυσμό. Τώρα ξέρουμε μόνο αυτούς που κάνουν τεστ γιατί πάνε με συμπτώματα στο νοσοκομείο. Δεν ξέρουμε αυτούς που έχουν τον ιό με ελαφρά ή μηδενικά συμπτώματα. Δεύτερον, το ποσοστό των ατόμων που έχουν περάσει τον ιό, είτε το γνώριζαν, είτε όχι.

Το πρώτο τεστ υπάρχει, το δεύτερο φτιάχνεται και θα είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα. Οταν έχουμε και τα δυο τεστ, πρέπει να κάνουμε δειγματοληψία χιλίων περίπου ατόμων στη ΝΥ, όπως στα opinion polls, για να μάθουμε στατιστικά πόσοι έχουν τον ιό και πόσοι τον έχουν περάσει. Αν λοιπόν και όταν τον έχουν περάσει πολλοί (25%-50% του γενικού πληθυσμού), θα είναι πιο εύκολο για τον Πρόεδρο η τον Κυβερνήτη να «ξανανοίξουν» την πόλη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στη Νέα Υόρκη έχει ήδη περάσει τον ιό πάνω από το 25% του πληθυσμού. Πάντως, μέχρι το τέλος Απρίλιου πρέπει να γίνουν αυτές οι δυο δειγματοληψίες για να μάθουμε πού πραγματικά βρισκόμαστε με τον ιό και να μπορέσουν ο Πρόεδρος και ο Κυβερνήτης να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

www.ekirikas.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube