Weather Icon
Λιβύη 27 Απριλίου 2020

Ο Χαφτάρ θέλει να γίνει πρόεδρος! Στο προσκήνιο και ο γιός του Καντάφι

Ο Χαφτάρ θέλει να γίνει πρόεδρος! Στο προσκήνιο και ο γιός του Καντάφι

του Γιώργου Κουτσούμη

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων Aqila Saleh παρουσίασε έναν νέο «οδικό χάρτη» και ο Στρατηγός Haftar επιδιώκει να γίνει πρόεδρος της Λιβύης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων Aqila Saleh παρουσίασε δια τηλεοράσεως έναν νέο «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της διαίρεσης της χώρας. Η πρωτοβουλία αφορά τη σύσταση προεδρικού συμβουλίου με συναίνεση ή ψηφοφορία μεταξύ εκπροσώπων των επαρχιών της Λιβύης και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Aqila Saleh πρόσθεσε ότι λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κρατικού Συμβουλίου, ο πολιτικός διάλογος απέτυχε και δεν κατόρθωσε να επιτύχει λύση στην κρίση της Λιβύης. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η επιστροφή στον Λιβυκό λαό αποτελεί εθνική απαίτηση για τη σωτηρία της Λιβύης και τη σωστή πορεία για την επίτευξη της οικοδόμησης του κράτους, βάσει της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Στην πρωτοβουλία του, ο Saleh πρότεινε να καλέσει τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Προεδρίας που αποτελείται από έναν πρόεδρο και δύο βουλευτές, από κάθε μια από τις τρεις περιοχές της Λιβύης ξεχωριστά, με αμοιβαία συμφωνία ή με μυστική ψηφοφορία υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε ότι μετά την έγκρισή του, το Προεδρικό Συμβούλιο θα διορίσει έναν πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές του που θα εκπροσωπούν τις τρεις περιφέρειες για να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πρωθυπουργός και οι δύο αναπληρωτές του θα είναι εταίροι στην έγκριση των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξήγησε ότι μετά τον σχηματισμό του Προεδρικού Συμβουλίου, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και διανοούμενων για τη διαμόρφωση και τη σύνταξη ενός Συντάγματος για τη χώρα με συναίνεση, μετά την οποία θα διοργανωθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα προέρχονται από το εγκεκριμένο Σύνταγμα που θα καθορίζει τη μορφή του κράτους και του πολιτικού του συστήματος.

Ο Aqila Saleh πρόσθεσε ότι οι Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης έχουν ρόλο να προστατεύσουν αυτήν τη χώρα και την ασφάλειά της και δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο να την βλάψουν. Το νέο Προεδρικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου αναλαμβάνει συλλογικά τα καθήκοντα του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε ότι το κοινοβούλιο συνεχίζει να ασκεί την αποστολή και το ρόλο του ως εκλεγμένη νομοθετική αρχή, έως ότου εκλεγεί νέο κοινοβούλιο. Τόνισε επίσης, ότι ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Προεδρικού Συμβουλίου δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την προεδρία του κράτους στις πρώτες προεδρικές εκλογές και ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να διορίσουν τον Υπουργό Άμυνας. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε, ότι ο λαός της Λιβύης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το μέλλον της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τους κοινωνικούς ηγέτες και τις πολιτικές ελίτ που επιλέγονται από τις τρεις περιοχές να επιλέξουν και να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στο Προεδρικό Συμβούλιο. Ο Aqila Saleh υπογράμμισε την ανάγκη απομάκρυνσης των κομμάτων που δεν θέλουν να επιτύχουν μια δίκαιη λύση στην κρίση της Λιβύης και είναι υπεύθυνα για αυτά που υπέστη η Λιβύη.

Μετά την παρουσίαση του Aqila Saleh, δια τηλεοράσεως, του νέου «οδικού χάρτη», ο Στρατηγός Haftar εμφανίστηκε στη δική του τηλεόραση “Alhadat” με διαφορετικό σχέδιο, ζητώντας από τον λαό της Λιβύης να ανακαλέσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία “Skheirat”, για την οποία μεσολάβησε ο ΟΗΕ και να κηρύξει το Προεδρικό Συμβούλιο ως παράνομη αρχή. Με το σχέδιο αυτό, ο Haftar σκοπεύει να ανατρέψει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα την Ανατολή και την παράλληλη κυβέρνηση του Abdulah al Thani, ώστε να κυβερνήσει τη χώρα και να γίνει πρόεδρος της Λιβύης προκειμένου να «εξαλείψει τους πολιτοφύλακες και τις τρομοκρατικές ομάδες».

Μετά από λίγες ώρες από την ομιλία του, διαδοχικές αντιπροσωπείες

από τις πόλεις και τις φυλές της Λιβύης, ακτιβιστές των ανθρωπίνων

δικαιωμάτων από τη Βεγγάζη, την Ajdabiya, τη Sirte, το Tobruk και τη

Derna βγήκαν στον δρόμο, στη Βεγγάζη και το Marj για να ζητήσουν

από το στρατό να ηγηθεί της κατάστασης, παρά την απαγόρευση που

έχει επιβληθεί στη χώρα.

Αρκετές δηλώσεις προήλθαν από τις φυλές της Λιβύης, η πρώτη εκ των

οποίων ήταν από το Συμβούλιο Tarhuna και τους Σεΐχες, οι οποίοι

δήλωσαν ότι ανέθεσαν στον αρχηγό του εθνικού στρατού, τον

Στρατάρχη Khalifa Haftar, να διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας και

να διασφαλίσει τη χώρα και τον έλεγχο των συνόρων της. Το Δημοτικό

Συμβούλιο του Salouq ανακοίνωσε επίσης, σε δήλωσή του ότι

εξουσιοδοτεί το στρατιωτικό κατεστημένο και την ηγεσία του να

αναλάβει τις υποθέσεις της χώρας σε αυτό το αποφασιστικό και κρίσιμο

στάδιο, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της χώρας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Φυλών των Εποπτών και των Almoravids

εξέδωσε δήλωση στη σελίδα του στο Facebook με το οποίο ανακοινώνει

την εντολή στο στρατό να αναλάβει τη χώρα και να διατηρήσει τα

δικαιώματα του λαού της Λιβύης σε μια ασφαλή και σταθερή διαβίωση.

Σύμφωνα με το Al-Ain News, ο βουλευτής Saeed Mughib ανακοίνωσε

την πλήρη υποστήριξη του στη Γενική Διοίκηση του Στρατού για να

αναλάβει την ηγεσία της χώρας και να αποκαταστήσει τα ζητήματα

μετά την αποτυχία της πολιτικής συμφωνίας και όλων των σημερινών

πολιτικών οργάνων.

Εξάλλου ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για τις φυλές Oujailat, Ali Mesbah al-Sharifi, ανακοίνωσε ότι έδωσε την εντολή του συμβουλίου στον Δρ. Seif al-Islam Muammar al-Qadhafi για να οδηγήσει στο επόμενο στάδιο την πατρίδα στην αντιμετωπίσει της τρομοκρατίας και της τουρκικής παρέμβαση. Θα σταθούμε τόνισε δίπλα του μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης και ουδέτερους διεθνείς οργανισμούς που δεν συμμετείχαν στην καταστροφή της Λιβύης, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

ΠΗΓΗ: anixneuseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube