Weather Icon

Ο Ασπροπάρης επέστρεψε στο «σπίτι» του, στο Δάσος της Δαδιάς

Ο Ασπροπάρης επέστρεψε στο «σπίτι» του, στο Δάσος της Δαδιάς

Ο Ασπροπάρης, ο μόνος γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει, επέστρεψε πριν λίγες μέρες στο “σπίτι” του, στο δάσος της Δαδιάς.

Ο Ασπροπάρης (Νeophron percnopterus), ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα, επέστρεψε πριν λίγες μέρες στο «σπίτι» του, στο Δάσος της Δαδιάς.

Ο Ασπροπάρης είναι ο μόνος γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει και μάλιστα κάποιοι λένε ότι κουβαλά και τον κούκο στην πλάτη του κατά τη μετανάστευση φέρνοντας την Άνοιξη και την καλοτυχία.

Φωλιάζει σε απόκρημνα βράχια και είναι σχεδόν παμφάγος. Τρέφεται με νεκρά ζώα, καθαρίζοντας τα κόκαλα από ότι έχουν αφήσει οι άλλοι γύπες, ο Μαυρόγυπας και το Όρνιο, αλλά και με σκουπίδια, καμιά φορά σαύρες, χελώνες και μικρά πουλιά, που βρίσκει νεκρά στους δρόμους.

Στην Αφρική, όπου μεταναστεύει το χειμώνα, προτιμά τα αυγά της στρουθοκαμήλου, τα οποία σπάει με εργαλεία, πέτρες ή ξύλα, για να τραφεί.

Είναι ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του κόσμου και η παρουσία του έχει συνδεθεί με θρύλους και παραδόσεις από τα πολύ παλιά χρόνια.

Λατρεύεται από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από την εποχή του Φαραώ.

Γενικά ο Ασπροπάρης, μέχρι και σήμερα, θεωρείται ότι φέρνει τύχη, κυρίως στις κτηνοτροφικές περιοχές και ο ερχομός του προμηνύει την καλή πήξη του γάλακτος για την παραγωγή τυριού και γιαουρτιού.

Είδος παλαιότερα κοινό σε όλη την Ελλάδα, έχει υποστεί δραματική μείωση τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ από τον ήδη συρρικνωμένο πληθυσμό του, τα τελευταία οχτώ χρόνια, έχουν χαθεί δέκα ζευγάρια και πλέον μετρά τρία μόνο ζευγάρια, τα δύο από αυτά στο Δάσος της Δαδιάς και το ένα στην περιοχή του Κομψάτου στη Ροδόπη.

Ο Ασπροπάρης, ο «Αιγυπτιακός γύπας», το «κουκάλογο», το «κοτόπουλο του Φαραώ», ο «τυροκόμος», δυστυχώς σήμερα πια, αντιμετωπίζει σημαντική μείωση των πληθυσμών του σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κύρια αίτια τις αλλαγές των χρήσεων γης, την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, την πρόσκρουση σε υποδομές, όπως γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και ανεμογεννήτριες και τη μολυβδίαση.

Αυτός ο μικρός Ασπροπάρης θα βρίσκεται υπό την προστασία των γονιών του, που μοιράζονται την «ευθύνη» ανατροφής του, για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα «ανοίξει τις φτερούγες» του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια.

ηγή: Alexandroupoli Online

σχετικά άρθρα