Weather Icon

«Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος»

«Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος»

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης
Όλες οι θρησκείες, όλοι οι φιλόσοφοι και όλοι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί αδιακρίτως καθ΄ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, αναζητούν αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας, το επέκεινα, το τι υπάρχει «μετά». Παρόλ’ αυτά κάποιοι επιμένουν να χλευάζουν τις οντολογικές αναζητήσεις, τοποθετώντας τον εαυτό τους πάνω από όλους τους άλλους, σε μία εξωφρενική επίδειξη υπεροψίας. Όσοι δεν ζουν μόνο με άρτο, ένιωσαν ενοχλημένοι από το κράτος, επειδή επέτρεψε αυτούς τους δεύτερους, να οργιάσουν αυτές τις ημέρες.

Αφ’ ενός, η ακατανόητη αυστηρότητα. Πρώτο παράδειγμα το βαρύτατο πρόστιμο, επειδή σε εξωτερικό χώρο ναού στο Κουκάκι, βρέθηκαν κοντά 4 άνθρωποι: ένας ιερέας, ένας πατέρας και δύο παιδιά. Ούτε πάνω από 10, όπως ορίζει η διαταγή, ούτε σε εσωτερικό χώρο. Δεύτερο παράδειγμα, ένα περιπολικό και τρεις μοτοσυκλέτες με συνολικά 8 αστυνομικούς στις Σέρρες έσπευσαν να ελέγξουν μία οικογένεια που είχε ψαλμωδίες στα μεγάφωνα. Το γενικό κλίμα ήταν ότι απαγορεύτηκαν οι καμπάνες και τα μεγάφωνα στις εκκλησίες, ενώ βέβαια επετράπησαν στον Ιμάμη της Κομοτηνής. Μεταδίδεται ο ιός με τον ήχο; και μάλιστα με χριστιανικούς ψαλμούς μόνο;

Στη Ρωσία, στη Γεωργία, στη Λευκορωσία, και πιθανώς και αλλού, έγιναν λειτουργίες σε εξωτερικούς χώρους, με απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πιστών. Όταν κάθονται οι άνθρωποι σιωπηλοί και απομακρυσμένοι, ο ιός δεν μεταδίδεται. Είναι δέκα φορές πιο επικίνδυνο να στέκεσαι στα 2 μέτρα απόσταση στην ουρά του σούπερ-μάρκετ και να μιλάς ακατάπαυστα με τον προηγούμενο ή επόμενο, και είναι εκατό φορές πιο επικίνδυνο να τρέχεις στο πάρκο στην ίδια ευθεία σε απόσταση 5 ή 10 μέτρων από τον επόμενο. Μοιραία, επειδή θα εισπνεύσεις τα σταγονίδια της ανάσας του λίγα δευτερόλεπτα μετά. Αυτά λένε οι επιστήμονες.

Αφ’ ετέρου, η ιδεολογικοποίηση της παύσης των μυστηρίων της Εκκλησίας. Ο συνομιλητής του πρωθυπουρού σε θέματα φιλοσοφίας, κ. Στέλιος Ράμφος, σε συνέντευξή του για την εξάπλωση του κορωνοϊού δήλωνε ότι «ενώ στην Εκκλησία σου ζητούν να είσαι ταπεινός, με την επιμονή ακριβώς την ιδεολογική στο μυστήριο γίνεσαι αλαζόνας» και ότι «είναι σε κάποιο βαθμό κατανοητό να στραφεί η πίστη σε κάτι υψηλό μεσολαβημένα, αλλά θα μπορούσε να γίνει και αδιαμεσολάβητα (όπως οι ασκητές), δηλαδή να γίνει έξω από τελετουργικά και μυστηριακά δεδομένα». Έχοντας μετακυλήσει σε μία ξεκάθαρη προτεσταντική οπτική, θεωρεί ουσιαστικά ότι ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί sola fide, με την πίστη του και μόνο! Χωρίς μυστήρια. Θεωρεί ιδεολογική αλαζονεία την επιμονή στα μυστήρια.

Προσγείωση στην πραγματικότητα. Στις 7 Φεβρουαρίου πέθανε σε ηλικία 33 ετών, χωρίς πρότερο νόσημα, ο Κινέζος γιατρός στο Γιουχάν που ανέδειξε την πανδημία. Αν όχι νωρίτερα, τότε δεν φάνηκε καθαρά ότι ο ιός ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος; Ακόμα και οι χώρες που θεωρούνται ότι αντέδρασαν «νωρίς», το έκαναν τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Δεν φταίει καμία πίστη γι’ αυτήν την καθυστέρηση. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και οι πόροι περιορισμένοι. Για παράδειγμα, οι μάσκες για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι μίας χρήσεως. Και έτσι όμως, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί έχουν νοσήσει.

Οι βεβαιότητες είναι επιπόλαιες, ακόμη περισσότερο όταν αγνοούν ζωτικής σημασίας ανάγκες, όπως ότι «οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος».

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 21 Απριλίου 2020.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube