Weather Icon

Ντομπρόβσκις: Ομόλογα 1,5 τρισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις το «εργαλείο» για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης

Ντομπρόβσκις: Ομόλογα 1,5 τρισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις το «εργαλείο» για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης ύψους έως και 1,5 τρισ. ευρώ (1,64 τρισ. δολάρια) με ομόλογα εγγυημένα από τις χώρες-μέλη, προτείνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε πακέτο μέτρων ύψους άνω του μισού τρισ ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας από το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν κατάφεραν όμως να καταλήξουν σε κοινή γραμμή στο ζήτημα έκδοσης κοινών ευρω-ομολόγων.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ενός ταμείου ανάκαμψης μέσω της έκδοσης ομολόγων, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε: «Θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, αλλά τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασισθεί».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα εγγυημένα από τις χώρες-μέλη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κομισιόν είναι ανοικτή σε όλες τις εναλλακτικές που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι το χτύπημα για την Ευρωζώνη από την πανδημία θα μπορούσε να είναι ισχυρότερο από την πιστωτική κρίση του 2009.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube