REAL TIME |

Weather Icon

Να μην ισχύσει φέτος η προκαταβολή φόρου

Να μην ισχύσει φέτος η προκαταβολή φόρου

Τα σοβαρά τραύματα στην οικονομία δεν επουλώνονται μόνο με αναβολές αλλά και με ριζική επανεξέταση φέτος της φορολογικής πολιτικής. 

Καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που μιλούν για συνθήκες… βιβλικής καταστροφής στις οικονομίες από τις συνέπειες της πανδημίας καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτικός ο επανασχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής για τη φετινή χρονιά. Μία χρονιά που σε τίποτε δεν θυμίζει τις προηγούμενες και που αν θέλουμε η επόμενη να μην θυμίζει σε τίποτε τη φετινή θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Και σε μία οικονομία που θα πληγεί όσο καμία ίσως στην Ευρωζώνη (ύφεση 10%;), λόγω και της εξάρτησής της από τον τουρισμό. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει λάβει σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις μέτρα που ανακουφίζουν προσωρινά, μέσω της δυνατότητας για αναβολή καταβολής υποχρεώσεων, αλλά που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η αναβολή δεν είναι χάρισμα. Οι υποχρεώσεις έστω και με κάποιες ελαστικές ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα θεσπιστούν, θα πρέπει να καταβληθούν. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα. 

Είναι κατανοητό ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης και τον ακριβή λογαριασμό. Και με αυτό το δεδομένο ίσως δεν έχουν βγει όλα τα όπλα και όλες οι δυνατότητες από το οπλοστάσιο. Γίνεται μία προσπάθεια λελογισμένης διαχείρισης σε μάκρος. Ωστόσο όταν η οικονομία θα μοιάζει σαν να βγαίνει από έναν πόλεμο, τότε ασφαλώς θα πρέπει να μεγιστοποιηθούν τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Υπάρχει σαφώς η ανασφάλεια σε σχέση με τη χρονική διάρκεια και το αν οι δυνατότητες της χώρας θα αντέχουν σε κάθε περίπτωση να αντεπεξέλθουν αν το πράγμα τραβήξει χρονικά, όμως από την άλλη πλευρά αν δεν προκληθεί ένα θετικό σοκ στην οικονομία μόλις αρχίσει να φαίνεται κάποιο φως, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή…

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να τεθούν προς εξέταση, είναι η περίφημη απαράδεκτη και αντιαναπτυξιακή υποχρέωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, ακόμα και τις ατομικές (περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι). Αφορά πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα διαχρονικά ληστρικό μέτρο το οποίο βεβαίως δεν έθεσε σε εφαρμογή η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που οφείλει να το επανεξετάσει. Με την παρέμβασή της στο τέλος της περσινής χρονιάς μείωσε κατά τρόπο προφανώς ανεπαρκή την υποχρέωση προκαταβολής στο 95% από το 100%, δίνοντας περισσότερο ένα στίγμα προθέσεων, γιατί ως ουσία, η κίνηση δεν είχε ασφαλώς καμία. Ωστόσο θα μπορούσε να εκληφθεί η κίνηση ως ένα μήνυμα, ως μία δήλωση προθέσεων. Μήπως η στιγμή αυτή, να γίνει η παρέμβαση ουσιαστική έχει έρθει;

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube