Weather Icon

Να δούμε και την πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία στην αντιμετώπιση του Covid-19

Να δούμε και την πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία στην αντιμετώπιση του Covid-19
Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης η Σουηδία βάδισε στο δικό της, μοναχικό δρόμο. Έτσι ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας σχεδόν στα πάντα, η Στοκχόλμη ξεχώρισε ακολουθώντας μια διαφορετική πολιτική. Η εικόνα πως η ζωή συνεχίζεται κανονικά είναι παραπλανητική. Αυτό που έκανε η Σουηδία ήταν να εναποθέσει την ευθύνη για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους πολίτες, διατηρώντας τις περισσότερες επιχειρήσεις ανοικτές ακόμη και τα εστιατόρια.
Μέχρι στιγμής σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ καταγράφηκαν περισσότερα από 16,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν πως αντέχουν, ενώ δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό όπως για παράδειγμα στη Βρετανία ή σε αναλώσιμα υλικά όπως στην Ιταλία. Προς το παρόν η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη και η χώρα ρίχνει τις δυνάμεις της για να τα βγάλει πέρα με τις οικονομικές συνέπειες της νόσου Covid-19.
Οι επόμενες μέρες και η εξέλιξη της πανδημίας θα δείξουν εάν η επιλογή των σουηδικών υγειονομικών Αρχών ήταν ορθή η εάν η χώρα θα αντιμετωπίσει ριζική επιδείνωση της κατάστασης. Θα δείξει επίσης εάν η Σουηδία έχει συγκριτικά χειρότερες επιδόσεις από άλλες χώρες που επέλεξαν αυστηρότερα μέτρα, αν και πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι σε τόσο σύνθετα φαινόμενα όπως είναι μια πανδημία δεν είναι πάντα εύκολο να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα σε χώρες καθώς υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που υπεισέρχονται.
Για να μπορούμε, όμως, να φτάσουμε όμως σε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στη ζυγαριά το πλήγμα στην οικονομία και να το συγκρίνουμε με τον αριθμό των θανάτων. Στους πόσους νεκρούς κρίνεται η «επιτυχία»; Στους πόσους ανέργους ή σε αυτούς που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας μπορεί να ειπωθεί πως τα «πράγματα πήγαν καλά;» 
Ο επιδημιολόγος ‘Αντερς Τέγκνελ, ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίμαχη στρατηγική της Σουηδίας επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί η τακτική της Σουηδίας επιτυχής. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες. Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι δύσκολη και για αυτό το λόγο. Κάνοντας ταμείο, θα πρέπει να δούμε ποια πράγματα έγιναν σωστά, ποιες αποφάσεις ήταν λανθασμένες και να διασφαλίσουμε πως την επόμενη φορά θα δράσουμε καλύτερα.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube