REAL TIME |

Σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί, κάνει γνωστό η Ντόρα Μπακογιάννη σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρει ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία, εδώ και μήνες, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την αξία της Αγια-Σοφιάς, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, συμβόλου θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών. Επισημαίνει ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «η μονομερής απόφαση της Τουρκίας καταδικάστηκε ως απαράδεκτη και ακατανόητη, ως μία κίνηση διχασμού και διακρίσεως που αντιβαίνει σε όλες της αρχές του Συμβουλίου». «Η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην Τουρκία και τη συστηματική πολιτική παραβίασης δημοκρατικών αρχών και αξιών», σημειώνει η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας.
Weather Icon

Μοναδικό έθιμο των Ελλήνων της Πόλης: Η περιφορά του Επιταφίου στο κοιμητήριο στο Σισλί

Μοναδικό έθιμο των Ελλήνων της Πόλης: Η περιφορά του Επιταφίου στο κοιμητήριο στο Σισλί

Ένα μοναδικό έθιμο πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο μεγαλύτερο Κοιμητήριο της Πόλης, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Σισλί, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου εντός του νεκροταφείου. Οι Ελληνες της Πόλης τήρησαν και εφέτος τα έθιμά τους, χωρίς ωστόσο την παρουσία πιστών, λόγω της λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η περιφορά του επιταφίου, όπως λέει στο ‘’protothema.gr” o πρόεδρος της Κοινότητας Σταυδροδρομίου Γιώργος Παπαλιάρης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο μεγαλύτερο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο στην Κωνσταντινούπολη, με λίγους ιερείς και τους βοηθούς τους, χωρίς την παρουσία κόσμου, λόγω των μέτρων για τον κορωνοιό.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί από την Πόλη, αλλά και την Ελλάδα παρακολουθούν την Περιφορά του Επιταφίου στο νεκροταφείο, η περιφορά του οποίου μετά τη λειτουργία που γίνεται στον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, περνάει μέσα από το Κοιμητήριο, όπου νωρίτερα έχουν τελεστεί τρισάγια.

Όπως λέει ο κ. Παπαλιάρης: «Μνήμες Κωνσταντινουπολίτικες, μνήμες της Ρωμιοσύνης, μνήμες ενός χαμένου σήμερα Ελληνισμού που εμείς οι τελευταίοι Ρωμιοί, κάτοικοι της Μεγάλης αυτής Πόλης των Πόλεων καθήκον και υποχρέωση έχουμε να τις διατηρήσουμε και να τις διαφυλάξουμε Το κοιμητήριο Σισλί το μεγαλύτερο Ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Τουρκίας, είναι ένα μεγάλο ΠάρκοΙστορίας, είναι ένα υπαίθριο Μουσείο» όπως έγραψε ακόμα και η τουρκική εφημεριδα Hürriyet”.

Και τονίζει “Όλες οι κινήσεις που κάναμε μοναδικό και βασικό σκοπό είχαν και έχουν την διάσωση του μεγαλύτερου Ελληνορθοδόξου κοιμητηρίου της Πόλης ὀπου όπως είπαμε, Εκεί είναι η ιστορία μας και εκεί διακρίνονται τα επιτεύγματα του Πολιτισμού μας. Γιατί το σημαντικότερο πράγμα για την παράδοση και την ιστορία ενός λαού εκτός από το να προστατεύει τα μνήματα των νεκρών του είναι και να προστατεύει την πολιτιστική του κληρονομιά. . Με την διατήρηση και διαφύλαξη των Μνημείων αυτών στην Κωνσταντινούπολη προσφέραμε στους προγόνους μας “Αιώνια Μνήμη” και στους εκατοντάδες απογόνους τους στους “λίγους αλλά αμέτρητους Κωνσταντινουπολίτες” – όπως λέει και ο Πατριάρχης μας-“Υπερηφάνεια και τιμή”. Ο κ. Παπαλιάρης λέει:Ο μητροπολίτης μας κ. Γερμανός μετά την ψαλμωδηση των πρώτων αναστάσιμων ύμνων εδώ και 33 χρόνια καθιέρωσε να κάνει την περιφορά στο κοιμητήριο του επιταφίου . Από πρόσωπο του γεραρού και ακούραστου γέροντά μας αντλεί δύναμη το πλήρωμα της Εκκλησίας και λαμβάνει το μήνυμα ότι η Ομογένεια είναι παρούσα εδώ στα πάτρια εδάφη και θα παραμείνει πιστή στα ήθη και έθιμα των προγόνων μας. Του είμαστε ευγνώμονες για την ανιδιοτελή προσφορά του ως πνευματικού πατέρα μας και του ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να του δίνει δύναμη να συνεχίσει το πολύτιμο για όλους μας έργο του».

Ακολουθεί βίντεο

Εικόνες

www.protothema.gr

σχετικά άρθρα