Weather Icon

«Μένουμε Όρθιοι»: Παρεμβάσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μένουμε Όρθιοι»: Παρεμβάσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
George Vitsaras / SOOC/
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Αλέξη Τσίπρα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πρόγραμμα παρεμβάσεων στην οικονομία που θα ξεπερνά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 30 δισ. ευρώ, με τίτλο «Μένουμε Όρθιοι» παρουσιάζει σήμερα στις 14:00 στην Κουμουνδούρου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Αλέξη Χαρίτση, ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι «ολιστικό και κοστολογημένο» και θα παρουσιαστεί αναλυτικά το από πού θα προκύψει η χρηματοδότησή του. Ο κ. Τσίπρας, με την παρουσίαση αυτής της δέσμης μέτρων έχει σκοπό να δώσει απαντήσεις στην συζήτηση που γίνεται για το τι θα γινόταν στη χώρα αν σήμερα ήταν ο ίδιος Πρωθυπουργός, ενώ το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται ήδη με την επόμενη ημέρα της οικονομίας, ίσως σημαίνει πολλά πράγματα για τη μάχη της υγείας και την εξέλιξή της.

Οι πληροφορίες μιλούν για μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και θα παρουσιαστούν ως μέτρα που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν κυβέρνηση, καλώντας την κυβέρνηση να τα υλοποιήσει «για να μη χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, όπως κάναμε το 2015», όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πει ακόμα ότι η κυβέρνηση παίρνει αποσπασματικά μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και να της χρεώσει τη ζημιά που θα τη χαρακτηρίσει μη αναστρέψιμη «αν δεν αλλάξουμε ρότα». Θα επιμείνει στο επιχείρημα ότι τα μέτρα ύψους 5 δισ. (σ.σ. είναι ήδη πάνω από 10 δισ. ευρώ και αναμένονται και άλλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με τα γιγαντιαία προγράμματα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αναφέροντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, σε κάθε χώρα αντιστοιχούν σε 15% του ΑΕΠ στη Βρετανία, 20% του ΑΕΠ σε Ισπανία και Ιταλία, 15% στη Γερμανία, 12% στη Γαλλία, ενώ έχουν ανακοινωθεί προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στην Γερμανία.

Ο κ. Τσίπρας και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξουν ακόμα ότι το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν και θα προτείνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να υλοποιήσει, κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία) και βασίζεται στα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την εμφάνιση της πανδημίας και βασίζεται σε τρία σκέλη:

1. Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

2. Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.

3. Ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περίπου 20 δισ. αναμένεται να αφορούν συνδυασμό εγγυοδοτικών μηχανισμών-χρηματοδοτικών εργαλείων και το υπόλοιπο ποσό να δίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στο διάστημα Μαρτίου-Μαϊου, ενώ θα λαμβάνει υπόψη τους ιδιαιτέρως αυξημένους δημοσιονομικούς βαθμούς ελευθερίας που προκύπτουν από:

• Την παρέκκλιση, που αποφασίσθηκε ήδη, από τους κανόνες τους συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων.

• Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

• Την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση.

• Την κλίμακα των δημόσιων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube