Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική 25 Απριλίου 2020

Ματιές στην ελληνική εξωτερική πολιτική από έναν έμπειρο πρέσβυ

Ματιές στην ελληνική εξωτερική πολιτική από έναν έμπειρο πρέσβυ

Μονίμως αδιάβαστος

Επιστρέφω όμως στο βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Αριστείδη Αγαθοκλή («Το ταξίδι ενός Ελληνα διπλωμάτη: 1974-2009», εκδόσεις Παπαζήση), για να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα χθες: τους υπουργούς υπό τους οποίους υπηρέτησε ο συγγραφέας.

Η λεπτότητα με την οποία τους κρίνει είναι αξιοσημείωτη, χωρίς όμως να θυσιάζεται η αυστηρότητα της κρίσης. Ο Κ. Παπούλιας, π.χ., δεν χαρακτηρίζεται ποτέ άσχετος και τεμπέλης (που ήταν και τα δύο ως υπουργός), απλώς σε ένα σημείο αναφέρεται εν παρόδω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε αχυράνθρωπο στο υπουργείο, διότι τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής τα κρατούσε ο ίδιος. Ούτε χαρακτηρίζει κομπλεξικό και μικροπρεπή τον Π. Μολυβιάτη, αν και θα είχε κάθε λόγο με όσα του έκανε – λέει απλώς ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο ορίτζιναλ), του οποίου ο Π. Μολυβιάτης είχε υπάρξει συνεργάτης, δεν συμπεριφερόταν ποτέ με τρόπο μικροπρεπή και κομπλεξικό.

Εκείνος στον οποίον, όμως, δεν χαρίζεται καθόλου είναι ο ΓΑΠ. Αυτός, ως υπουργός, «είχε πάρει διαζύγιο από το διάβασμα», γράφει ο Αγαθοκλής. Η πρώτη δουλειά ενός υπουργού Εξωτερικών, όταν φθάνει το πρωί στο γραφείο του, είναι να διαβάσει τα πολιτικού περιεχομένου τηλεγραφήματα της ημέρας. Φανταστείτε ένα πακέτο 100 σελίδων, κατά κανόνα πυκνογραμμένων κειμένων, τα οποία ο προκάτοχός του στον υπουργικό θώκο, Θ. Πάγκαλος, ύστερα από δύο ώρες μελέτης, τα έπαιζε στα δάχτυλα. Ο Γιώργος, όπως αποκαλυπτόταν από τις συσκέψεις που ακολουθούσαν, δεν τα διάβαζε· και αυτό ήταν πρόβλημα, καθώς ο πόλεμος στην πρώην  Γιουγκοσλαβία συνεχιζόταν και επέκειτο η επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Πρότεινε, λοιπόν, στον υπουργό να του ετοιμάζει περιλήψεις των έξι έως δέκα αράδων, για τα 20 σημαντικότερα τηλεγραφήματα. (Για την προετοιμασία της περίληψης, να σημειωθεί ότι πέντε άνθρωποι δούλευαν από τις 7.30 μέχρι τις 9 το πρωί…) Ο ΓΑΠ και πάλι ενθουσιάστηκε, όμως στο «μάθημα» εξακολούθησε να εμφανίζεται κουλ και αδιάβαστος, όπως πάντα. «Επειδή το θεωρούσα πολύ σημαντικό να ενημερώνεται σωστά», γράφει ο Αγαθοκλής, «πρότεινα να του φέρνω το πρωί, με την άφιξή μου, τις περιλήψεις των τηλεγραφημάτων και να του τις διαβάζω ο ίδιος (όσο είχε φρέσκο μυαλό). Το δέχτηκε και προσπάθησα να το κάνω πράξη. Ποτέ δεν κατάφερα να κρατήσω το ενδιαφέρον του για περισσότερο από τις πρώτες πέντε περιλήψεις (κατά σειρά προτεραιότητας). Θα πεθάνω με αυτό τον καημό ο δόλιος».

Φυσικά, αυτό όλοι το φανταζόμασταν, απλώς τώρα το έχουμε και από έγκυρη μαρτυρία. Θεωρητικά, πάντως, υπήρχε μια λύση που ίσως βοηθούσε. Αξίζει τον κόπο να τη θέσω στην κρίση των ειδικών, πιστεύω, διότι η βλακεία είναι εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη στο παιχνίδι της δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, αφού ο Γιώργος κουραζόταν στις πρώτες πέντε περιλήψεις, θα μπορούσε ο Αγαθοκλής να τον βάζει μισή ώρα για ύπνο, ύστερα να τον ξυπνάει για να του διαβάσει ακόμη ένα ή το πολύ δύο, να τον ξαναβάζει για ύπνο για να ξεκουραστεί το μυαλό του κ.ο.κ. Νομίζω θα λειτουργούσε το σύστημα, αν και χρονοβόρο.

Και να ήταν αυτό το μόνο περιστατικό; Ανατριχιάζεις από την πριγκιπική αμεριμνησία με όσα διαβάζεις στο βιβλίο. Αλλα είναι εξοργιστικά, όπως όταν, αναχωρώντας από επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, ο ΓΑΠ κρατάει το αεροπλάνο με τις μηχανές αναμμένες επί μισή ώρα, προκειμένου να αποφασίσουν το δρομολόγιο της πτήσης, ενώ οι Κινέζοι απ’ έξω παραμένουν χαμογελαστοί να χαιρετούν το αεροπλάνο που δεν απογειώνεται, επειδή η γυναίκα του φοβόταν την πτήση πάνω από τον Ειρηνικό. Αλλα περιστατικά είναι ξεκαρδιστικά, όπως όταν ο επικεφαλής της φρουράς του τον σήκωσε παραμάσχαλα από το βήμα του ομιλητή σε κάποια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον και τον μετέφερε σηκωτό στο αυτοκίνητο, διότι η αποστολή επέστρεφε με την πτήση της γραμμής και ο τότε πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι ο υπουργός του δεν έχει αίσθηση του χρόνου, είχε δώσει εντολή να μην περιμένει η πτήση εξαιτίας του ΓΑΠ. Σημειωτέον ότι ο ΓΑΠ δεν αντιστάθηκε καθόλου! «Απόδειξη του καλού και ευγενικού χαρακτήρα του», όπως επισημαίνει ο συγγραφέας.

Το δεύτερο μέρος-συνέχεια από άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη στην Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube