REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 18 Απριλίου 2020

Μ. Παρασκευή: Τουρκικές πτήσεις πάνω από οκτώ Ελληνικά νησιά και 42 παραβιάσεις

Μ. Παρασκευή: Τουρκικές πτήσεις πάνω από οκτώ Ελληνικά νησιά και 42 παραβιάσεις

Μέσα σε 5 λεπτά ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, τη Γρυλούσα, τους Ανθρωποφάγους και τους Φούρνους και στη συνέχεια πέταξε πάνω από τις ΝΑ και ανατολικές ακτές της Χίου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικότερα το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή πάνω από:

-Το Φαρμακονήσι στα 29.000 πόδια στις 18:29 μ.μ.,

-Τους Λειψούς στα 28.000 πόδια στις 18:30 μ.μ.,

-Τους Αρκιούς και τη Γρυλούσα στα 27.000 πόδια στις 18:31 μ.μ.,

-Τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων στα 27.000 πόδια στις 18:32 μ.μ.,

-Τους Φούρνους στα 27.000 πόδια στις 18:33 μ.μ.,

-Τις ανατολικές ακτές της Χίου στα 5.000 πόδια , στις 18:39 μ.μ. και 10 λεπτά αργότερα πάνω από τις ΝΑ ακτές της Χίου στα 10.000 πόδια.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το μεσημέρι πτήση ζεύγους τουρκικών F-16 και μεμονωμένου τουρκικού F-16 πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου στα 15.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Σαράντα δύο παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη
Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά και νοτίως της Κρήτης (Λιβυκό πέλαγος), όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής από το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τη Μεγάλη Παρασκευή και παρά τις ρητές αναφορές στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης 16 μαχητικά F-16 εκ των οποίων τα εννέα ήταν οπλισμένα. Tα 11 τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμούς και τα πέντε μεμονωμένα.

Συνολικά, καταγράφηκαν 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου -οι 36 από τα μαχητικά – σε κεντρικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος (Νότια Κρήτης).

Δέκα παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς,τη Γρυλούσα, Ανθρωποφάγους, τους Φούρνους, τις ΝΑ και ανατολικές ακτές της Χίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Νωρίς το απόγευμα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 και ένα μενονωμένο μαχητικό, πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τον Αρχάγγελο στο νησί της Ρόδου στα 15.000 πόδια.

Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώθηκαν δύο ώρες αργότερα καθώς μέσα σε διάστημα 20 λεπτών τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε άλλες οκτώ υπερπτήσεις.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube