REAL TIME |

Weather Icon

Λογική και δίκιο στον αγώνα

Λογική και δίκιο στον αγώνα
«Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα εξαιρουμένων όλων των άλλων» είχε πει ο Τσώρτσιλ. Που σημαίνει ότι ακόμα και η χειρότερη μορφή δημοκρατίας είναι προτιμότερη από κάθε άλλο πολίτευμα.
Και ο Θεόδωρος Μόμσεν, κορυφαίος ιστορικός του 19ου αιώνα και σπουδαίος αντίπαλος της πολιτικής του Βίσμαρκ, είχε πει πως «ένα εξευτελισμένο Κοινοβούλιο είναι χειρότερη μορφή τυραννίας από την πιο διεφθαρμένη μορφή απολυταρχίας».
Αυτά πρέπει σήμερα να προσέξουμε. Η λύση στα προβλήματα της δημοκρατίας και στην τυραννία του εξευτελισμού και της διαφθοράς δεν είναι η λιγότερη ούτε η περισσότερη δημοκρατία. Είναι η ποιοτικότερη δημοκρατία. Και ποιοτικότερη είναι η δημοκρατία που οι πολίτες προσφέρουν περισσότερα και αρκούνται σε λιγότερα. Τον Μάιο του ’68 ένα από τα συνθήματα των εξεγερμένων νέων του Παρισιού ήταν: «Το κράτος είσαι συ. Απόδειξέ το!».
Και ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος, καθηγητής στη Γεωπονική, ένας από τους λίγους ακαδημαϊκούς που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη δικτατορία, λίγο πριν θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, έγραψε: «Καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός».
Η απάντηση της πειθούς προς τη βία απέκτησε διαχρονική έκφραση με τα λόγια του Ουναμούνο. Όταν οι φασιστικές ορδές του Φράνκο όρμησαν στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας ο τότε πρύτανης και διάσημος ελληνιστής Μιγκέλ ντε Ουναμούνο (1864-1936) ορθώθηκε απέναντί τους και τους είπε:
«Βρισκόμαστε στο ναό του πνεύματος και της διανόησης. Εγώ είμαι ο αρχιερέας του. Εσείς βεβηλώνετε τον άγιο χώρο. Θα νικήσετε επειδή έχετε περισσότερη κτηνώδη δύναμη. Αλλά δεν θα κερδίσετε κανέναν. Για να κερδίσετε, χρειάζεται να πείσετε. Και για να πείσετε σας χρειάζεται αυτό ακριβώς που σας λείπει: λογική και δίκιο στον αγώνα. Το θεωρώ ανώφελο να σας ζητήσω να σκεφτείτε την Ισπανία. Τελείωσα».
Αφιερωμένο στη δημοκρατία, την Ελλάδα και τους Ισπανούς φίλους, νεκρούς και ζωντανούς.
Γιάννης Σ. Καργάκος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube