Weather Icon
Λιβύη 7 Απριλίου 2020

Λιβύη: Η ναυτική επιχείρηση IRINI… διχάζει τα διαφορετικά στρατόπεδα

Λιβύη: Η ναυτική επιχείρηση IRINI… διχάζει τα διαφορετικά στρατόπεδα

Ενώ η κρίση του κορονοϊού καθυστερεί τις αποφάσεις για συγκρότηση της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η νέα αυτή δύναμη με συγκεκριμένη πλέον εντολή φαίνεται ότι διχάζει τις δυο πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης, ενώ τους δικούς της όρους θέτει και η Μόσχα.

Η αντιπαράθεση για την IRINI  εκδηλώνεται την στιγμή που στην Λιβύη κλιμακώνεται  η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων του Φ. Αλ Σαρατζ και του στρατηγού Χαφτάρ  με την Τουρκία πλέον να εμπλέκεται όχι μόνο στον παράνομο εξοπλισμό της κυβέρνησης της Τρίπολης αλλά και  με απευθείας ανάμιξη με τα τουρκικά UAV’s τύπου Bayraktar ενώ πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ  στο al Ajalat υπήρξε και από τουρκική φρεγάτα η οποία πλέει στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Λιβύης.

Χθες το απόγευμα μάλιστα υπήρξε σφοδρή επίθεση των δυνάμεων του Χαφταρ  με πλήγματα στο αεροδρόμιο Mitiga της Τρίπολης όπου σταθμεύουν και τα τουρκικά Bayraktar.

Η κατάσταση στην Ιταλία   δεν έχει επιτρέψει την λήψη αποφάσεων για την συγκρότηση της δύναμης IRINI αν και οι επαφές σε ανώτερο επίπεδο συνεχίζονται, ενώ είναι  άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ. Το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο το οποίο μετά από την παρέμβαση του γαλλικού  πλοίου που συμμετείχε στην Νατοϊκή δύναμη υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι εκτιμάται ότι αποτελούσε μέρος του σχεδίου για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ώστε να είναι σε θέση οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις Χαφτάρ και να περάσουν στην αντεπίθεση. 

Το ρωσικό ΥΠΕΞ  με ανακοίνωση του τόνισε   ότι η επιχείρηση IRINI θα πρέπει να είναι  σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και την απόφαση 2229 του ΣΑ του ΟΗΕ και προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την ευρωπαϊκή Δύναμη, καθώς  όπως επισημαίνει «εν μέσω παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η ναυτική αποστολή της Ε.Ε. θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των ακτών της Λιβύης καθώς κάθε έλλειψη ισορροπίας θα πλήξει τις προσπάθειες διαλόγου..». Και δηλώνει ότι  θα λάβει υπόψη της όλα τα στοιχεία ,όταν τον Ιούνιο θα κληθεί το ΣΑ στο οποίο διαθέτει βέτο, να ανανεώσει την εντολή σε διεθνείς ναυτικές αποστολές για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων.

 Η Μόσχα θέλει με την προειδοποίηση αυτή να κλείσει κάθε παράθυρο που θα επιτρέψει την μεταφορά όπλων στο καθεστώς Σαράτζ στις ακτές της Δυτικής Λιβύης  καθώς η IRINI θα αναπτυχθεί κυρίως στην ανατολική πλευρά ,την οποία ελέγχει ο στρατηγός Χαφτάρ. 

Βεβαίως η πρόθεση των εμπνευστών της IRINI είναι  να αποκλείσουν την βασική πηγή θαλάσσιας μεταφοράς οπλισμού κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ , που είναι  η Τουρκία.

Η προσωρινή κυβέρνηση  που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τον στρατηγό Χαφτάρ χαιρέτισε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος της στο  Sputnik θα πρέπει να αποκλεισθεί η μεταφορά όπλων και τρομοκρατικών ομάδων, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει το καθεστώς Σαρατζ παρά το εμπάργκο.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube