REAL TIME |

Κύπρος 16 Απριλίου 2020

Κύπρος: Οι αρχές, οι γιουνάιτεντ νάου και οι μάσκες της επανένωσης

Κύπρος: Οι αρχές, οι γιουνάιτεντ νάου και οι μάσκες της επανένωσης
Να τα μας πάλι. Επέστρεψαν ακλόνητοι. Η Unite Cyprus Now, αυτοί που πριν ένα μήνα ήθελαν επιστημονική τεκμηρίωση κορωνοϊού στα οδοφράγματα, ανακοίνωσε ότι δεν της αρέσει «η υιοθέτηση διχοτομικών μέτρων στον χειρισμό της πανδημίας κορωνοϊού», διότι «καθιστούν την προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου ακόμη πιο δύσκολη». Άτε ρε! Έχουν και την πλάκα τους τελικά. Και κάνουν αστεία με την προοπτική της ενωμένης Κύπρου αυτοί που κάνουν διαδηλώσεις υπέρ της διχοτόμησης των οδοφραγμάτων και υπέρ των δύο κρατών της ΔΔΟ. «Ανησυχούμε, λέει, για τις μονομερείς ενέργειες που πάρθηκαν από τις αρχές και επηρεάζουν τα σημεία διέλευσης και τη διακίνηση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών σε όλο το νησί». Ποιες αρχές; Γενικά τις αρχές που υπάρχουν στο νησί. Όχι τις κατοχικές αρχές, τις παράνομες, που εμποδίζουν και τη διακίνηση της Ουνφικύπ. Διότι, σου λένε, είναι και οι νόμιμες αρχές υπεύθυνες που έκλεισαν τα οδοφράγματα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και δυσκόλεψαν την επανένωση. Αλλά δεν εμπόδισαν τη διακίνηση της Ουνφικύπ οι νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε επί κορωνοϊού, ούτε προηγουμένως. Προηγουμένως, δεν είπαν κιχ για τα εμπόδια του κατοχικού καθεστώτος στη διακίνηση των μελών της Ουνφικύπ στα Στροβίλια, στον Άγιο Δομέτιο, στη Δένεια, στον Αστρομερίτη. Αυτά δεν «καθιστούν την προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου ακόμη πιο δύσκολη». Διότι, αυτά τα έκανε το κατοχικό καθεστώς στήνοντας πολιτικά παιχνίδια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, και απαιτώντας από τα Ηνωμένα Έθνη να μην συνεννοείται μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία για το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης (κι ας είναι το κράτος μέλος του ΟΗΕ, κι ας πληρώνει €15 εκατομμύρια τον χρόνο για τα έξοδά της), αλλά ισότιμα να συνεννοείται και με το ψευδοκράτος. Ούτε οι νέες δηλώσεις του Τσαβούσογλου, μέσα σε όλο αυτό το κακό που μαστίζει τον πλανήτη, ότι αγόρασαν και τρίτο γεωτρύπανο και θα συνεχίσουν τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, «καθιστούν την προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου ακόμη πιο δύσκολη». Είναι τα εμπόδια των αρχών στα οδοφράγματα για λόγους δημόσιας υγείας που εμποδίζουν την επανένωση.
Οι αρχές για τις οποίες μιλούν είναι οι παράνομες αρχές του Οζερσάι και του Τατάρ, που ανακοίνωσαν ότι τερματίζονται «οι είσοδοι στη χώρα μας των μελών των Ηνωμένων Εθνών (συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτών των ΗΕ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανώσεων», κατά δήλωση του Οζερσάι το Σάββατο. Τερματίζονται και «οι είσοδοι στη χώρα μας των πρεσβευτών και των επί καθήκοντι διπλωματών σε παρόμοιες αντιπροσωπείες». Ποια είναι η χώρα τους; Αυτήν που οι γιουνάιτεντ νάου θεωρούν ότι έχει και αρχές οι οποίες μαζί με τις αρχές της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (αυτό δεν μας το είπαν ακόμα) δεν πρέπει να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν τα σημεία διέλευσης. Πόση γελοιότητα πια σε τούτον τον τόπο.

Υ.Γ. Οι γιουνάιτεντ των οδοφραγμάτων, ενθουσιάστηκαν και με τη δωρεά 10.000 μασκών στο υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας από έναν Τουρκοκύπριο επιχειρηματία «που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του νησιού». Διότι, «αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η επιχειρηματική συνεργασία είναι καλή για την Κύπρο στο σύνολό της». Ας σημειωθεί για την ιστορία ότι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας που έκανε τη δωρεά έχει εταιρεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχει και αποθήκες στις ελεύθερες περιοχές και μεταφέρει προϊόντα στις κατεχόμενες. Τώρα με τις απαγορεύσεις δεν μπορεί να μεταφέρει τα προϊόντα του κι έμειναν στις αποθήκες. Ζητά να τον αφήσουν να κάνει το εμπόριό του και είναι πρόθυμος, όπως λέει, «να πληρώσει τέλη «τελωνείου», όπως με όλα τα προϊόντα που περνούν από τον «νότο» στον «βορρά», διότι αυτή τη στιγμή στην κατοχή του βρίσκονται 20.000 μάσκες στον «νότο».». Όποιος θέλει να καταλάβει είναι εύκολο να καταλάβει αν αυτό είναι επιχειρηματική συνεργασία καλή για την κατεχόμενη Κύπρο ή καλή για τη διαιώνιση της κατοχής και των οδοφραγμάτων. Με επιστημονική τεκμηρίωση κιόλας.

aristosm@phileleftheros.com

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube