Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 28 Απριλίου 2020

Κύπρος: Bλέπει ευκαιρία αναβάθμισης το κατοχικό καθεστώς

Κύπρος: Bλέπει ευκαιρία αναβάθμισης το κατοχικό καθεστώς
Ανδρέας Πιμπίσιης   
Στη λογική της Άγκυρας κινούνται και στα κατεχόμενα εκτιμώντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι ευκαιρία για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους σε διπλωματικό επίπεδο. Μέσα από μια σειρά ενεργειών το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να περάσει το μήνυμα της ύπαρξης ξεχωριστής «κρατικής οντότητας». Ο Μουσταφά Ακιντζί απευθύνθηκε, με την τελευταία του επιστολή, προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είχαν προηγηθεί επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα.  
Κινήσεις υπήρξαν και από πλευράς της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος που είχαν πολιτικές σκοπιμότητες. Αξιοσημείωτη η απουσία αντίδρασης από πλευράς των ΗΕ, καθώς η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε αποφάσεις της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έσπευδε να πάρει θέση, ενώ στις παράνομες κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος ακολουθεί τακτική σιωπής.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μουσταφά Ακιντζί απευθύνθηκε προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Κίνηση η οποία εμπεριείχε καθαρά το στοιχείο της πολιτικής σκοπιμότητας. 
Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στα κατεχόμενα, ήταν να συμπεριληφθεί το ψευδοκράτος στις στατιστικές που δημοσιεύονται σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού. Σε ανακοίνωση του γραφείου του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αναφέρεται πως ο Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή του προς τον ΠΟΥ (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός αγωνίζεται και αυτός, όπως όλες οι παγκόσμιες κοινότητες εναντίον της επιδημίας Covid-19, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα», υπογραμμίζοντας τη σημασία να βρίσκεται σε αλληλεγγύη και επικοινωνία με τον ΠΟΥ.  Ενημερώνοντας σχετικά με τις εξελίξεις στη «βόρεια Κύπρο» για την επιδημία στην επιστολή που στάλθηκε, ο Μουσταφά Ακιντζί, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ΠΟΥ, ανέφερε ότι η απευθείας επικοινωνία του ΠΟΥ με την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι απαραίτητη.

 

Η επιστολή αυτή ήρθε σε συνέχεια της αντιπαράθεσης που σημειώθηκε στα κατεχόμενα για την ενέργεια του Μουσταφά Ακιντζί να ζητήσει βοήθεια –για αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία– από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ένα αίτημα το οποίο τον έφερε αντιμέτωπο με κατηγορίες για «παράνομο εμπόριο» καθώς ενήργησε κατά τρόπο ώστε να μεταφερθεί ιατρικός εξοπλισμός και άλλα αναγκαία υλικά την ώρα που –σύμφωνα με την «κυβέρνηση» Τατάρ– αυτό απαγορεύεται μιας και όλα τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά. 

 

Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν η νέα επιστολή Ακιντζί προς τον ΠΟΥ να έχει να κάνει με την πολιτική πίεση που δέχθηκε με αφορμή το αίτημά του προς την κυπριακή κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη επιστολή έχει περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο. Ο Ακιντζί κατηγορήθηκε από την ηγεσία της «κυβέρνησης» γιατί ζήτησε βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους και όχι από την Τουρκία. Εντός Μαρτίου και με την εξάπλωση της πανδημίας ο Μουσταφά Ακιντζί είχε στείλει σειρά επιστολών προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. 

 

Στις επιστολές του, ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει μεταξύ άλλων και την ανάγκη για οικονομική βοήθεια λέγοντας ότι για να καλύψει το ψευδοκράτος βασικές οικονομικές ανάγκες το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί μια σημαντική επιπρόσθετη βοήθεια. Με μια τέτοια βοήθεια, επισημαίνει, θα αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας και θα είναι εφικτό να μειωθούν οι οικονομικές ζημιές. Στις επιστολές του, ο Μ. Ακιντζί σημειώνει την οικονομική βοήθεια από την Τουρκία και την ΕΕ λέγοντας ότι για να καλύψει το ψευδοκράτος βασικές οικονομικές ανάγκες το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί μια σημαντική επιπρόσθετη βοήθεια. Με μια τέτοια βοήθεια, επισημαίνει, θα αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας και θα είναι εφικτό να μειωθούν οι οικονομικές ζημιές.

 

Δεν υπάρχει ροή χρημάτων από την Άγκυρα

 

Κάτω από τον τίτλο «Δεν υπάρχει ροή χρημάτων από την Τουρκία», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ δυσκολεύτηκε πολύ να απαντήσει στην ερώτηση γιατί δεν έρχονται χρήματα από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηθείς για το θέμα, ο Τατάρ είπε ότι ήρθαν 750 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από την Τουρκία μετά από συμφωνία που υπογράφηκε με την Άγκυρα, όμως παρέβλεψε το γεγονός ότι τα 650 εκατομμύρια από αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν για στρατιωτικά έξοδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ερντογάν, όμως δεν είπε ότι δεν ήρθαν χρήματα στα κατεχόμενα και μετά από αυτή την συνομιλία. 
Ερωτηθείς για την κατάσταση στο μεικτό χωριό Πύλα, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:
«Η Πύλα είναι ιδιαίτερο μέρος για εμάς. Δεν υπάρχει παραμέληση. Δώσαμε οδηγίες για να ξεπεραστούν κάποιες ανάγκες. Όμως, επειδή η πέραν του Περγάμου περιοχή είναι ένα μέρος που έχει απευθείας επαφή με την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μέρος στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να πάνε εκεί και να έρθουν πίσω, θέσαμε τον όρο να παραμείνουν σε καραντίνα 14 μέρες. Ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Λάβαμε τέτοιαν απόφαση επειδή αυξάνονται τα κρούσματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αντιδράσαμε έντονα σε αυτά που κάνει ο Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης. Είμαστε σε επαφή με τον λαό της Πύλας».  
Ούτε λέξη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Αξιοσημείωτη η σιωπή από πλευράς των εκπροσώπων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για τις ενέργειες και αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπήρξε το τελευταίο διάστημα μια περίεργη σιωπή. 

 

Ακόμα και για μέτρα που έλαβε το κατοχικό καθεστώς και αφορούσαν τη διακίνηση της ίδιας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν υπήρξε αντίδραση από μέρους της ειρηνευτικής δύναμης. Όπως δεν υπήρξε η όποια αντίδραση από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της μεταφοράς υλικού από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα μετά από αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και για τις ενέργειες της ψευδοκυβέρνησης σε σχέση με την Πύλα. 

 

Παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση να πάρει θέση η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παρέμεινε σιωπηλή. Κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν όταν επορόκειτο για ενέργειες και αποφάσεις της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube