REAL TIME |

Weather Icon

Κορωνοϊός και παράνομοι μετανάστες

Κορωνοϊός και παράνομοι μετανάστες

  Ανδρέας Μορφίτης*

Η κρίση στον τομέα της υγείας, που προκάλεσε η επέλαση του κορωνοϊού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχει ανατρέψει άρδην την κανονικότητα της ζωής μας, έχει καταλυτικές επιδράσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες όλων των χωρών και έχει αλλάξει καθοριστικά τους ρυθμούς των κατοίκων όλου του πλανήτη. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και όλες οι χώρες που έχουν επηρεαστεί, έχει θεσπίσει σειρά περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση και στις κοινωνικές δραστηριότητες των πολιτών με απώτερο στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αποφυγή μη αναστρέψιμων συνεπειών. 

Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας μας υιοθέτησε σειρά περιοριστικών μέτρων τα οποία αφορούν όλους ανεξαίρετα όσους διαμένουν στη χώρα μας, είτε είναι νόμιμοι κάτοικοι είτε είναι νόμιμοι μετανάστες, αιτητές ασύλου κ.λπ. Αποτελεί λοιπόν απόλυτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση τού καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού να λαμβάνει κατά συρροήν και εξακολούθηση όλα τα ενδεικνυόμενα υπό τις περιστάσεις μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών και των κατοίκων αυτού του τόπου.  Ως εκ τούτου θεωρώ λανθασμένη, αδικαιολόγητη, προκλητική και χωρίς απολύτως κανένα ηθικό ή και νομικό έρεισμα την απαράδεκτη ανάρτηση εναντίον του ΥΠΕΣ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της ανακοίνωσης της ΚΙΣΑ (Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών) η οποία χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων «παράνομη στέρηση ελευθερίας, έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για την υγεία των αλλοδαπών(!), ρατσιστική μεταχείριση και διαχωρισμό ανθρώπων στη βάση εθνοτικής καταγωγής τη μεταχείριση αριθμού μεταναστών σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πουρνάρα» – όπως παραπλανητικά και σκανδαλωδώς χαρακτηρίζει η ΚΙΣΑ το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Πουρνάρα, το οποίο ιδρύθηκε με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΚΙΣΑ, με ανοίκειο και υβριστικό ύφος αποκαλεί τον Υπουργό Εσωτερικών ως τον «άρχοντα Νουρή» και τον κατηγορεί ότι μετακίνησε τους μετανάστες από τα καταλύματα που φιλοξενούνταν (δηλαδή στα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα, στον Πρωταρά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας) και τους μετέφερε στο «Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα» όπως το αποκαλεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις.  Ψέγει επίσης η ΚΙΣΑ τον ΥΠΕΣ ότι «έβαλε τους μετανάστες σε καραντίνα 14 ημερών παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των προσφύγων» (sic), παραγράφοντας η οργάνωση αυτή των αλλοδαπών το γεγονός ότι σε καραντίνα μπήκαν χιλιάδες πολίτες και ολόκληρες πόλεις σε όλο τον κόσμο!(όπως γράφει και ο Χρήστος Μιχαηλίδης στον Φιλελεύθερο της 5/4/20 «3-4 δις ανθρώπων σε εκατοντάδες κράτη είναι σε μαλακή ή σκληρή καραντίνα….» Τι εισηγείται λοιπόν η ΚΙΣΑ; Να εξαιρεθούν οι αλλοδαποί από τους περιορισμούς  που υφίστανται όλοι οι Κύπριοι πολίτες για να προστατευθεί η δημόσια υγεία; Είμαι βέβαιος ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών θα απαντήσει δεόντως στους ισχυρισμούς της ΚΙΣΑ ότι «το Κέντρο στην Πουρνάρα λειτουργεί χωρίς νομική υπόσταση και κατά παράβαση νόμων και κανονισμών που αφορούν τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου».

Τέλος, με αφορμή την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ, θα ήθελα εμφαντικά να τονίσω τα ακόλουθα, χωρίς καμία απολύτως πρόθεση να κάνω τον συνήγορο του υπουργού Εσωτερικών, γιατί απλά ο κ. Νουρής δεν έχει ανάγκη συνηγόρων. Συνήγοροι του κ. Νίκου Νουρή είναι ο βίος, η πολιτεία και η αρχοντιά του ανδρός (πάνω σ’ αυτό έχει δίκαιο ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΚΙΣΑ που αποκαλεί τον ΥΠΕΣ ως «άρχοντα Νουρή». Διατυπώνω λοιπόν την άποψη που καταγράφω από το 1992 μέχρι σήμερα. «Το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο έχει καταστεί μια πραγματική Λερναία Ύδρα διά μέσω λαθών και παραλείψεων των εκάστοτε αρμοδίων». Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, συνέλαβε όλη την έκταση των δραματικών συνεπειών και επιδράσεων της ανεξέλεγκτης ροής των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Κύπρο και έχει δρομολογήσει επιτυχώς σειρά μέτρων και πολιτικών για να επέλθει μια στοιχειώδης τάξη στα θέματα αυτά που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της.

Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις από τα γνωστά – άγνωστα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης αλλοδαπών, από ομάδες οικονομικών συμφερόντων, από οργανώσεις, σύνολα, σωματεία και ιδρύματα που κτίζουν καριέρες, δημιουργούν επιχειρήσεις και νέμονται δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση των δυσπραγούντων συνανθρώπων μας. Φρονώ λοιπόν ότι όλοι οι απλοί πολίτες αυτού του τόπου, οι οποίοι σιωπηλά και με δέος ψηλαφούν καθημερινά τις παρενέργειες του μεταναστευτικού και τις δραματικές δημογραφικές αλλαγές στην πατρίδα μας, οφείλουν να θωρακίσουν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή και να υπερασπισθούν το σωστικό έργο που επιτελεί με θάρρος, αυταπάρνηση και με συναίσθημα ευθύνης και χρέους.

Διαφορετικά θα είμαστε όλοι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη διαιώνιση της κατάστασης την οποία βιώνουμε και θα καταστούμε υπόλογοι στα παιδιά και στα εγγόνια μας. 

*Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube