Weather Icon

Κορονοιός – Παγκόσμιο κραχ: Η Γερμανία θα κρατικοποιήσει μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους για να μην πουληθούν τσάμπα

Κορονοιός – Παγκόσμιο κραχ: Η Γερμανία θα κρατικοποιήσει μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους για να μην πουληθούν τσάμπα

Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση μεγάλων ομίλων η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο διάσωσης ύψους 500 δις ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την περίπτωση το κράτος να γίνει μέτοχος σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση- τουλάχιστον προσωρινά.

Ζέντερ: Γερμανικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πουληθούν σε τιμή ευκαιρίας
Όπως επεσήμανε σήμερα το μεσημέρι ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με την μερική κρατικοποίηση η Γερμανία θέλει και να αποτρέψει την αγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές μεσούσης της κρίσης σε τιμή ευκαιρίας. Η κίνηση δεν συνιστά πρωτοτυπία. Στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το γερμανικό κράτος είχε αγοράσει το 2008-2009 το 25% της τράπεζας Commerzbank.

Ως ένα επιπλέον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση και να διατηρηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων ο πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει την επιστροφή φόρων. Σε περίπτωση μείωσης του κύκλου των εργασιών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην εφορία προκειμένου να τους επιστραφούν φόροι που έχουν προπληρώσει. Ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, να είναι η αναδρομική μείωση των φόρων για το 2019.

Ως και 25.000 πρόστιμο

Λ. Βίλερ: Δεν θα μπορούσα να είχα διανοηθεί τις διαστάσεις που πήρε η εξάπλωση του κορωνοϊού
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία ανέρχονται πλέον στις 16.290 (πηγή: John Hopkins University) ενώ 44 είναι τα άτομα που μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από την αρρώστια. Επικαλούμενος τη ραγδαία διάδοση της ο πρόεδρος του κρατικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ έκανε σήμερα για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες προστασίας, προπαντός να κρατούν απόσταση από άλλους. «Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της επιδημίας» τονισε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ για να επικρίνει στη συνέχεια όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για «διασπορά τρόμου». Η κρίση έχει πάρει σύμφωνα με τον κ. Βίλερ διαστάσεις που και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. «Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο καθένας.»

Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρύξει την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό παρά της καγκελαρίας Χέλμουτ Μπράουν αν το Σαββατοκύριακο διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι υποδείξεις συμπεριφοράς τότε ενδεχομένως να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Το θέμα θα απασχολήσει τη τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα το μεσημέρι πάντως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε σειρά μέτρων που περιορίζουν δραστικά την ελεύθερη κίνηση των πολιτών στο κρατίδιο. Η τήρησή τους θα ελέγχεται από την αστυνομία. Για παραβιάσεις προβλέπονται πρόστιμα ως και 25.000 ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα