Weather Icon
Ιράν , Τουρκία 2 Απριλίου 2020

Και άλλος Khashoggi; Η Τουρκία συγκαλύπτει την δολοφονία Ιρανού αντικαθεστωτικού

Και άλλος Khashoggi; Η Τουρκία συγκαλύπτει την δολοφονία Ιρανού αντικαθεστωτικού

Ιρανοί αξιωματούχοι διατηρούν διπλωματικά αρχεία σύμφωνα με  τα οποία ο Masoud Molavi Vardanjani, πρώην μέλος των Μυστικών Υπηρεσιών του Ιράν, δολοφονήθηκε εντός Τουρκικού εδάφους, θυμίζοντάς μας την κατάληξη του Σαουδάραβα Jamal Khashoggi. 

Ο Masoud Molavi Vardanjani ήταν αντικαθεστωτικός με έντονο πολιτικό εκτόπισμα στην ιρανική κοινωνία.  ”Θα ξεριζώσω τους διεφθαρμένους μαφιόζους διοικητές-προσευχηθείτε να μην με σκοτώσουν”, δήλωνε συνεχώς. Ο Masoud είχε καταφύγει στην Τουρκία, ζητώντας ανεπίσημα πολιτικό άσυλο, όπως είχε πράξει και ο Khassogi διωκόμενος από την κυβέρνησή του. Ήταν ειδικός στην κυβερνοασφάλεια και κατείχε μεταπτυχιακό δίπλωμα χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, παρ’αυτά στις 14 Νοεμβρίου 2 Ιρανοί πράκτορες κατάφεραν να τον δολοφονήσουν εντός Τουρκίας.

Η επιχείρηση παρέμεινε μυστική για μεγάλο χρονικό διάστημα από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς η Άγκυρα δεν θα είχε κάτι να κερδίσει με την δημοσιοποίησή της. Σύμφωνα με το Reuters ο Ιρανός ήταν σε συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους εξαγόραζε την ελευθερία  του με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων. 

Στην δολοφονία του φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα η Άγκυρα, καθώς ο Ιρανός δολοφονήθηκε στην  Κωνσταντινούπολη, στην γειτονιά Sisli ένα χιλιόμετρο μακριά από την Πρώτη Γέφυρα. Σύμφωνα με αναφορές στα Social Media φαίνεται πως ενώ βρισκότανε εντός τουρκικού εδάφους είχε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της κυβερνοκατασκοεπείας. 

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή:  www.meforum.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube