REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 18 Απριλίου 2020

Κατάρριψη μαχητικού Dassault Mirage F1 της κυβέρνησης της Λιβύης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ;

Κατάρριψη μαχητικού Dassault Mirage F1 της κυβέρνησης της Λιβύης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ;

Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του “Εθνικού Λιβυκού Στρατού” (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ και του στρατού της “Κυβέρνησης Εθνικού Συμφώνου” (GNA) της κυβέρνησης της Τρίπολης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα μαχητικό αεροσκάφος Mirage F1 της κυβερνητικής παράταξης καταρρίφθηκε από πυρά των δυνάμεων του Χαφτάρ, πιθανώς κάποιο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Οι δυνάμεις του LNA ανακοίνωσαν την κατάρριψη, που όπως αναφέρουν έγινε από αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S που έχουν στην κατοχή τους ενώ δημοσιοποίησαν και βίντεο και φωτογραφίες των συντριμμίων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ρωσικά μέσα αναφέρουν πως το μαχητικό Mirage F1 ετοιμαζόταν να πλήξει με πυραύλους τις θέσεις των αντιαεροπορικών όπλων του LNA. Δεν δόθηκαν αποδείξεις για την ύπαρξη των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών παρά το γεγονός πως συστήματα του τύπου έχουν εντοπιστεί σε λιβυκό έδαφος μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ. Ο τελευταίος υποστηρίζεται από συνασπισμό δυνάμεων όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν πρόσβαση σε τέτοιον εξοπλισμό.

Η επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την ανακοίνωση για κατάρριψη αεροσκάφους των δυνάμεών της. Αν η είδηση αποδειχθεί αληθινή πέρα από πάσα αμφιβολία, θα είναι η πρώτη φορά που σύγχρονα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα πιστώνονται με την κατάρριψη δυτικού αεροσκάφους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις 22 Ιουνίου του 2012 τουρκικό αεροσκάφος αναγνώρισης RF-4E Phantom II καταρρίφθηκε στη βόρεια Συρία πιθανότατα από σύστημα Pantsir-S αν και οι ρωσικές και συριακές πηγές διέψευσαν το γεγονός αποδίδοντάς την κατάρριψη σε πυροβόλα ZU-23-2.
www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube