REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ 6 Απριλίου 2020

ΗΠΑ: Η κρίση και το lockdown φέρνουν κοινωνική αναταραχή – Αυξάνονται διαρρήξεις και λεηλασίες

ΗΠΑ: Η κρίση και το lockdown φέρνουν κοινωνική αναταραχή – Αυξάνονται διαρρήξεις και λεηλασίες
Η τραγική οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων Αμερικανών προκαλεί ήδη κοινωνική αναταραχή
Προς μία κοινωνική αναταραχή φαίνεται, πως οδεύουν οι ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας του Covid -19.
Εκατομμύρια Αμερικανοί που μόλις έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν διαθέτουν οικονομίες ενώ αντιθέτως έχουν τεράστια χρέη, πλημμυρίζουν τις τράπεζες τροφίμων σε τη χώρα για να επιβιώσουν.

Όταν η οικονομία συντρίβεται και η κατάθλιψη για το μέλλον επικρατεί, τότε ξεκινά και μία φάση λεηλασιών όπως καταδεικνύουν περιστατικά στην Καλιφόρνια και τη Νότια Καρολίνα.
Τώρα οι λεηλασίες εξαπλώνονται σε ολόκληρο το κράτος.
Καταστήματα σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Σικάγο, σφραγίζουν πόρτες και παράθυρα, αφού προετοιμάζονται για αναταραχή και λεηλασίες.
Όταν 10 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους σε δύο εβδομάδες και εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να φτάσει το 15-20% το δεύτερο τρίμηνο του, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του RealInvestmentAdvice, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει ένα ξέσπασμα αναταραχών.

Αυτό μάλιστα αναμένεται να διευκολυνθεί από τις καιρικές συνθήκες, που γίνονται καλύτερες σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. 
Ως εκ τούτου, η αμερικανική κυβέρνηση επιστρατεύει την Εθνική Φρουρά που σε μεγάλους σταθμούς του μετρό ή στις γύρω περιοχές.
Οι τροχιοδεικτικές βολές της κοινωνικής αναταραχής ήδη ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν  μείνει άνεργοι.
Η πόλη έχει γίνει το επίκεντρο της κρίσης του ιού, καταγράφοντας 103.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.935 θανάτους.
Η  Wall Street Journal αναφέρει αύξηση των διαρρήξεων των εμπορικών καταστημάτων σε όλους τους δήμους από τις 12 έως τις 31 Μαρτίου.
Αναφέρονται 254 διαρρήξεις σε σύγκριση με τις 145 κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019.
«Η αύξηση των διαρρήξεων συνέπεσε με τα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονωϊού.
Στις 15 Μαρτίου 2020, η πόλη διέταξε εστιατόρια και μπαρ να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών επί τόπου, επιφέροντας το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ζήτησε το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης να βάλουν λουκέτο.
Με το κλείσιμο πολλών καταστημάτων γνωρίζαμε ότι, θα δούμε άνοδο της εγκληματικότητας, λένε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, (NYPD).
Πιο συνηθισμένοι στόχοι, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τις 12 έως 31 Μαρτίου ήταν  τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Μεταξύ 12 και 31 Μαρτίου, υπήρξαν πάνω από 30 αναφορές για διαρρήξεις των σούπερ μάρκετ, αύξηση κατά 400% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.
Καθώς λεηλασίες ξεσπούν στη Νέα Υόρκη, ο επόμενος φόβος είναι ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να καταρρεύσει από κρούσματα Covid -19 ή έλλειψη αξιωματικών.

Την Παρασκευή (3/4/2020), ένας στους έξι αστυνομικούς της Νέας Υόρκης  ήταν άρρωστος ή σε καραντίνα.
Πάνω από 1.500 έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένες περιπολίες, ενώ το έγκλημα αυξάνεται σε ολόκληρη την πόλη.
«Είναι το χειρότερο σενάριο», ανέφερε ένας αστυνομικός στους New York Times.
Το πιθανότερο είναι να αποκτήσει νόημα το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump για την ενεργοποίηση μέχρι και ενός εκατομμυρίου στρατιωτών, αφού η κρίση και η οικονομική κατάρρευση μπορεί να γιγαντώσουν την κοινωνική αναταραχή και να προκαλέσουν ρήξη της κοινωνικής συνοχής. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube