Weather Icon
Γερμανία , Κορωνοϊός - Covid-19 27 Απριλίου 2020

Ιδού τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία για τις επιχειρήσεις: Αναπλήρωση εισοδήματος 50%-87%, μείωση ΦΠΑ στο 7% από 19% για εστίαση κ.ά.

Ιδού τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία για τις επιχειρήσεις: Αναπλήρωση εισοδήματος 50%-87%, μείωση ΦΠΑ στο 7% από 19% για εστίαση κ.ά.

H πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο σε έγγραφό της περιγράφει επιπρόσθετα μέτρα που έλαβε στις 22 Απριλίου 2020 η γερμανική κυβέρνηση για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μέτρα αφορούν αναπλήρωση εισοδήματος έως τέλος του 2020 ενώ ειδικά για το χώρο της εστίασης προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ στο 7% από 19% μέχρι τον Ιούλιο του  2021. Επίσης προβλέπεται ο συμψηφισμός ζημιών με κέρδη μελλοντικών ετών και παράταση επιδομάτων ανεργίας τα οποία ειδικά για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών παρατείνονται υπό προϋποθέσεις για 24 μήνες.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του ενημερωτικού εγγράφου της πρεσβείας:

Ο Κυβερνητικός Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, στην πρώτη κοινή συνεδρίασή του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις 22 Απριλίου τ. έ, αποφάσισε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας και αναθέρμανσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, συνολικού ύψους άνω των €10 δις.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Σταδιακή αύξηση προβλεπόμενου ποσοστού αναπλήρωσης αποδοχών εργαζομένων που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αναπλήρωσης των αποδοχών εργαζόμενων, με τουλάχιστον 50%
απώλεια εισοδήματος λόγω μερικής απασχόλησης, από το τρέχον ποσοστό 60% ή 67% για
εργαζομένους με τέκνα, αυξάνεται από τον 4ο μήνα παραμονής σε καθεστώς μερικής απασχόλησης σε 70% ή αντίστοιχα 77% και αντιστοίχως από τον 7ο μήνα σε 80%/87%, με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα ωστόσο έως και το τέλος του 2020.
Ταυτόχρονα, ελαστικοποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης που διέπει την άσκηση και 2ης εργασίας.

2. Παράταση καταβολής επιδομάτων ανεργίας
Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά εργασίας, η παροχή επιδομάτων ανεργίας στους δικαιούχους (οι αξιώσεις των οποίων πρόκειται να εκπνεύσουν μεταξύ 1.5 και 31.12.2020) παρατείνεται κατά 3 μήνες, ενώ για εργαζομένους άνω των 50 ετών, το συνολικό διάστημα παροχής επιδόματος ανεργίας παρατείνεται έως 24 μήνες (υπό προϋποθέσεις).

3. Φορολογικές ελαφρύνσεις ειδικά για τον κλάδο εστίασης/φιλοξενίας
Ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ που επιβάλλεται στα γεύματα που προσφέρονται σε χώρους εστίασης, για το διάστημα 1ης Ιουλίου 2020 και 30ης Ιουνίου 2021, μειώνεται από 19% σε 7%, ήτοι εξομοιώνεται με το ισχύοντα συντελεστή για τα γεύματα «σε πακέτο».
Η παραπάνω μείωση του Φ.Π.Α. εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά €5 δισ, ωστόσο θα ανακουφίσει τις σκληρά πληττόμενες επιχειρήσεις του κλάδου της
εστίασης/φιλοξενίας κατά €4 δισ. , υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η πλήρης επανέναρξη
λειτουργίας τους θα ξεκινήσει εντός Μαΐου τρέχοντος έτους.

Για τη συνέχεια TheCeo

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube