REAL TIME |

Weather Icon
Ιταλία 29 Απριλίου 2020

Η υποβάθμιση της Ιταλίας σε ΒΒΒ- από Fitch και η προειδοποίηση Scope προπομπός για την Ελλάδα με υποβάθμιση και 8 δισ νέα NPEs

Η υποβάθμιση της Ιταλίας σε ΒΒΒ- από Fitch και η προειδοποίηση Scope προπομπός για την Ελλάδα με υποβάθμιση και 8 δισ νέα NPEs
Fitch και Scope προπομπός για την Ελλάδα
Η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ διατηρώντας την επενδυτική βαθμίδα αλλά και η προειδοποίηση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings ότι μπορεί να αυξηθούν τα NPEs στην Ιταλία έως 30 δισεκ. ευρώ… αποτελούν προπομπό για την Ελλάδα.
Πριν τις 28 Απριλίου 2020 είχε καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν μορατόριουμ με την ΕΚΤ να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα αλλά να προειδοποιήσουν μόνο μέσω της υποβάθμισης των προοπτικών.
Το ίδιο συνέβη στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα.
Ενώ προβλέπουν ύφεση -7% έως -9%… αποτιμούν τις προοπτικές των οικονομιών σε σταθερές.
Την ίδια στιγμή το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί πάνω από 200% και
Προφανώς και η προσέγγιση αυτή είναι φιάσκο, δεν συνάδει με την μεθοδολογία των οίκων αξιολόγησης, δεν συνάδει με την στρατηγική που ακολούθησαν στην περίπτωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, δεν ταιριάζει με την πολιτική που υιοθέτησαν στην Ελλάδα με την κρίση χρέους.
Ότι δεν είχε υπάρξει υποβάθμιση έως σήμερα ήταν μεγάλη έκπληξη.
Όμως η Fitch ήρθε και αποκατέστησε σε κάποιο μικρό βαθμό τις ισορροπίες.
Στις 28 Απριλίου 2020 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ δηλαδή κατά μια βαθμίδα, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές και διατηρώντας και την επενδυτική βαθμίδα.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ εσπευσμένα αποφάσισε πρόσφατα ότι θα δέχεται για πράξεις νομισματικής πολιτικής και ομόλογα κάτω της επενδυτικής βαθμίδας έως δηλαδή ΒΒ – δύο κλίμακες κάτω της επενδυτικής βαθμίδας -.
Την ίδια στιγμή η γερμανική Scope ανέφερε για την Ιταλία ότι στο διάστημα 2020 με 2021 θα μπορούσαν τα προβληματικά δάνεια να αυξηθούν κατά 30 δισεκ. σε σύνολο 213 δισεκ. προβληματικών δανείων και σε σύνολο 2,96 τρισεκ. ευρώ δανείων.

Fitch και Scope προπομπός για την Ελλάδα

Η υποβάθμιση της Fitch είναι προπομπός για την Ελλάδα;
Θα υποθέσει κανείς ότι η Fitch, η Standard and Poor’s, η DBRs και στις 8 Μαίου η Moody’s υποβαθμίζουν μόνο τις προοπτικές σε σταθερές ή αρνητικές και δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση.
Πηγή ανέφερε στο bankingnews ότι η προσέγγιση αυτή είναι λάθος.
Οι οίκοι αξιολόγησης επικαλούνται τους κανονισμούς αξιολόγησης CRA που τους δίνει την δυνατότητα απρογραμμάτιστα να αξιολογήσουν μια χώρα εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι.

Για τη συνέχεια Bankingnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube