Weather Icon
Ιταλία , Λιβύη 15 Απριλίου 2020

Η υπόθεση του Ιταλικού πολεμικού πλοίου “Gorgona A5347”

Η υπόθεση του Ιταλικού πολεμικού πλοίου “Gorgona A5347”

Η αραβόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα 218NEWS που πρόσκειται στο GNA αναφέρεται σε δημοσίευμά της, στο πολεμικό πλοίο, “Gorgona A5347”, που έφυγε από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης αφότου ένας πύραυλος είχε πέσει 250 μέτρα από τη θέση του πλοίου, στη Ναυτική Βάση Abu Sitta στην Τρίπολη. Υποστηρίζει ότι επτά (7) άλλοι πύραυλοι προσγειώθηκαν στη ναυτική βάση στην Τρίπολη, αναγκάζοντας το πλήρωμα του “Gorgona A5347” να εγκαταλείψει τα διεθνή θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

Το ιταλικό πολεμικό πλοίο “Gorgona A5347” εργάζεται για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης για τα ιταλικά σκάφη, από τότε που αγκυροβόλησε στην Τρίπολη το 2012. Επισημαίνεται ότι οι ιταλικές αρχές το απέκρυψαν από τα επίσημα αρχεία, πολύ πριν αρχίσει η διαδικασία “Mare Sicuro” ή “Safe Sea”.

Το “Mare Sicuro”, που είναι μια ιταλική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2015, με την ανάπτυξη του ιταλικού ναυτικού, με μέγιστο αριθμό 754 στρατιωτών, 6 ναυτικών πλοίων και 5 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του πλοίου “Gorgona A5347”, λειτουργεί εκτός των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο για την παρακολούθηση της κατάστασης ασφάλειας, της προστασίας των γραμμών επικοινωνίας, του θαλάσσιου εμπορίου και των ακτοφυλακών που εργάζονται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Παρόλο που μια επίσημη πηγή του ναυτικού της Λιβύης και της Ιταλίας δήλωσε το 2015, ότι το πλοίο “Gorgona A5347” ήταν το “μόνο ξένο” πλοίο που αγκυροβόλησε στη ναυτική βάση Abu Sitta στην Τρίπολη, ιταλικές στρατιωτικές ιστοσελίδες που ειδικεύονται στην παρακολούθηση των υδάτων της Μεσογείου, επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιταλικού πλοίου «Caprera», το οποίο είναι εκεί για να παρέχει τεχνική βοήθεια στον ιταλικό ναυτικό στόλο και στην επιχείρηση «Mare Sicuro», κάτι που το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας αρνείτο μέχρι να το ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου του 2019, ενώ η Επιχείρηση “Sophia” ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Εξάλλου, οι δυνάμεις του στρατηγού Haftar M.LNA, σε tweet που ανήρτησαν στις 13.4.2020, ισχυρίστηκαν ότι ένα πλοίο έγινε στόχος από τον Λιβυκό στρατό, αλλά ξεκάθαρα το Ιταλικό ναυτικό βοηθούσε τους Σύρους τρομοκράτες. Να σημειωθεί ότι δύο πλοία στόχευαν τις Λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις στο Sorman και στη Subrata. Σε άλλο tweet, την ίδια ημέρα, o M.LNA ανέφερε ότι ακόμα περιμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης, σχετικά με τους ισχυρισμούς για άμεση εμπλοκή τους, σε βοήθεια Σύρων τρομοκρατών, δυτικά της Τρίπολης. Η ιστοσελίδα «Italia Radar» αναφέρεται στο γεγονός συνοπτικά προσθέτοντας πως το πλοίο του Ιταλικού ναυτικού “Gorgona A5347”, προσφέρει τεχνική υποστήριξη σε μονάδες του Ναυτικού της Λιβύης.

Γ.Κ.

ΠΗΓΗ: anixneuseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube