Weather Icon
Τουρκία 11 Απριλίου 2020

Η τουρκική υποκρισία κοστίζει ζωές εντός και εκτός των συνόρων

Η τουρκική υποκρισία κοστίζει ζωές εντός και εκτός των συνόρων

Επιλέγοντας την οδό της άκρατης υποκρισίας, η τουρκική ηγεσία υπονομεύει την ασφάλεια των πολιτών της, τη δημοκρατία αλλά και τις σχέσεις με τον έξω κόσμο

Υποκριτικά κινούμενη έναντι όλων – εταίρων και συμμάχων, πολιτικών αντιπάλων και απλών ψηφοφόρων – όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, η τουρκική ηγεσία επιμένει να καιροσκοπεί, με τον κίνδυνο ωστόσο αυτός ο επίμονος τουρκικός καιροσκοπισμός, ειδικά σε περιόδους πρωτοφανούς κρίσης όπως είναι η τρέχουσα, να αποβεί… θανατηφόρος.

Κατεστραμμένες ζωές εντός και εκτός των συνόρων, νεκροί από (κορονο)ιούς αλλά και από πυρά, ευνουχισμένοι θεσμοί, επιλεκτικές αποφυλακίσεις, συλλήψεις όσων τολμούν να επικρίνουν τον «αρχηγό» και μια οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης… Κάπως έτσι διαμορφώνονται τα δεδομένα σήμερα, αρχές Απριλίου του 2020, στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ενός Ερντογάν που, ειρήσθω εν παρόδω, χτίζει παράλληλα και ένα νέο προεδρικό μέγαρο κοντά στη λίμνη Βαν στα ανατολικά της χώρας), με την τουρκική ηγεσία να πλειοδοτεί σε υποκρισία έναντι όλων…  

«Η Τουρκία έχει καταφέρει να κρατήσει τον κορονοϊό μακριά… όχι από τύχη… αλλά επειδή αντελήφθη από πολύ νωρίς τις διαστάσεις της παγκόσμιας απειλής με αποτέλεσμα να δράσει πιο γρήγορα από άλλες χώρες… Είκοσι έξι κράτη έχουν μάλιστα απευθυνθεί στις τουρκικές Αρχές ζητώντας συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, μεταξύ αυτών η Ιταλία, το Ιράν και η Νότιος Κορέα»… Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο κακόγουστο ή καυστικά ειρωνικό αστείο. Όλα τα παραπάνω τα «έλεγε» το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu στις 7 Μαρτίου, για να τα αναπαραγάγουν στην πορεία και άλλα φιλικά προς το τουρκικό καθεστώς Μέσα το ίδιο Σαββατοκύριακο (ενδεικτικό το σχετικό δημοσίευμα «Turkey leading example in fight against coronavirus» της Daily Sabah στις 8 Μαρτίου).  

Πράγματι, πίσω στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, η Τουρκία ξεχώριζε ως η μοναδική από τις «μεγάλες» οικονομίες της υφηλίου, αλλά και ως η μοναδική από τις χώρες με πληθυσμό άνω των 50 εκατομμυρίων, που δεν είχε αναφέρει… ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού. Όλα αυτά, βέβαια, θα άλλαζαν στην πορεία, από τις 11 Μαρτίου – οπότε η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως το πρώτο κρούσμα COVID-19 – και έπειτα. «Η Τουρκία είναι καλύτερα εξοπλισμένη (σ.σ. από άλλες χώρες) απέναντι στον κορονοϊό», επέμενε το (επίσης κρατικό) TRT World στις 16 Μαρτίου, επικαλούμενο στοιχεία (ψευδή όπως θα αποδεικνυόταν μερικές ημέρες αργότερα) σχετικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι αναλογικά περισσότερες στην Τουρκία σε σύγκριση με άλλες χώρες.  

Για τη συνέχεια Ethnos

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube