Weather Icon

Η Τουρκική κοινωνία λαμβάνει μία ισχυρή δόση του πως είναι να ζεις σε Κουρδικές περιοχές υπό κανόνες αποκλεισμού

Η Τουρκική κοινωνία λαμβάνει μία ισχυρή δόση του πως είναι να ζεις σε Κουρδικές περιοχές υπό κανόνες αποκλεισμού

Του Stephen Starr

Τα πρόσφατα μέτρα κατ’οίκων περιορισμού στην Τουρκία με σκοπό την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας, αποτελούν μείζον υλικοτεχνικό δίλημμα για την Τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα άτομα ηλικίας από 20 ετών και κάτω, αλλά και αυτά από 65 ετών και άνω, θα πρέπει να μένουν εντός της οικίας του για 12 ώρες την ημέρα. Η πρόσβαση στις μεγάλες πόλεις όπως Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα θα διακοπεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, τα μέτρα  εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα σχετικά με τον έλεγχο της κοινωνίας. Καθώς η Τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει ασυναγώνιστο ιστορικό σε θέματα εγκλεισμού εκατοντάδων χιλιάδων αντιπάλων, τα παρόντα μέτρα εγκλεισμού δεν έχουν ληφθεί με καθόλου καλό τρόπο από την πλειοψηφία της Τουρκικής κοινωνίας.

Η  Άγκυρα έχει θέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε νυχτερινή κατ’οίκον κράτηση. Το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει θέσει απαγόρευση κυκλοφορίας ανάλογα με ηλικιακές κλίμακες, μας δείχνει πως δεν έχει ενδοιασμούς για τον περιορισμό του πολιτικού βίου ορισμένων ατόμων συγκεκριμένου πολιτικού υπόβαθρου, που ενοχλούν την τουρκική κυβέρνηση. Αυτή η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σαφώς παράξενη, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται καθημερινά.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως αυτή η αποσπασματική στρατηγική εγκλεισμού είναι μία προσπάθεια του ΑΚΡ να αποτρέψει το ολικό κλείσιμο της οικονομίας, με σκοπό να μην βυθιστεί σε ύφεση.

Πέρα από τις οικονομικές πτυχές, η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί τεράστια πρόκληση για όσους επηρεάζει, καθώς αρνείται σε εκατομμύρια Τούρκους ένα βασικό δικαίωμα: την ελεύθερη κυκλοφορία.

Για τα 17 εκατομμύρια Κούρδους πολίτες, αυτός ο τρόπος ζωής είναι ψυχρά γνώριμος. Πρίν το 2015, ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων ήταν κανόνας ζωής για όλους τους κατοίκους σε τμήματα της νοτιοανατολικής περιοχής, όπου διαμένει κουρδική πλειοψηφία.

Εν μέσω μίας σειράς στρατιωτικών επιχειρήσεων έναντι δεκάδων ταραχοποιών κουρδικών πόλεων όπως το Cizre και το Nusaybin, το 2015 χιλιάδες Κούρδοι πολίτες υπέστησαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας που συνεχίστηκαν για μήνες. Πολλοί κάτοικοι ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που εξέδωσαν στην Διεθνή Αμνηστία.

”Με ανησυχούν ιδιαιτέρως οι αναφορές μη διεξαγωγής έρευνας , για διάφορες δολοφονίες κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Ra’ad Al-Hussein τον Μάρτιο του 2017.

Οι κακομεταχείριση και ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων από την Άγκυρα  είναι ένα από τα πιο υποβαθμισμένα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τελευταίων ετών. Ενω οι απολυταρχικές κυβερνήσεις του Μουαμάρ Καντάφι και του Μπασάρ Άλ Άσαντ δικαίως επέπληξαν τα ΜΜΕ και τις δυτικές κυβερνήσεις για την βάναυση σιωπή τους σε θέματα γενοκτονίας μικρών πληθυσμιακών μειονοτήτων, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, φαίνεται να έχει άνετη πρόσβαση σε τέτοιου είδους πράξεις.

Η διαμάχη δεν τελειώνει εκεί. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας συζητά και μάλιστα εν θερμώ, για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα αποφυλακιστούν ορισμένοι κρατούμενοι με σκοπό να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στις φυλακές. Το νομοσχέδιο ωστόσο δεν θα ισχύει για φυλακισμένους δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκούς και άλλους πολίτες που κατηγορούνται για τρομοκρατικά αδικήματα έναντι του κράτους.

Επιπρόσθετα, άτομα όπως ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Selahattin Demirtas καιο δημοσιογράφος  Ahmet Altan δεν έχουν δικαίωμα προσωρινής αποφυλάκισης, ενώ οι εγκληματίες έχουν.

”Όσο περισσότερο ζητάμε δημόσια υγεία, τόσο περισσότερο επιτίθεται η κυβέρνηση στον λαό, αγνοεί την βούλησή του και προσπαθεί να  την εξαλείψει μέσω της βίας, αντί να ασχολείται με την εξάλειψη του κορωνοϊού”, δήλωσε ο Miit Sancar, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδικών Λαών στις 23 Μαρτίου. Τα σχόλιά του πραγματοποιήθηκαν μετά την σύλληψη 5 Κούρδων δημάρχων στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Για του Κούρδους της χώρας η πανδημία μπορεί να σημαίνει ακόμα και επαναφορά στους περιορισμούς που διαμόρφωσαν την ζωή τους στο παρελθόν. Ο δήμαρχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε σε πλήρη αποκλεισμό κυκλοφορίας λόγω του ιού, πολλές περιοχές της πόλης. ”Μόλις το 15% των κατοίκων της πόλης ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες, γι’αυτό επιμένουμε σε πλήρη αποκλεισμό”, ανέφερε ο δήμαρχος Ιμάμογλου στο Fox TV στις 8 Απριλίου.

Το πρόβλημα για τους Κούρδους είναι πως αυτές οι παραγκουπόλεις-γειτονιές όπως οι Okmeydani, Gazi και Demirkapi στην περιοχή Bagcilar αποτελούν το σπίτι τους. Μειονότητες που τυγχάνουν κακής μεταχείρισης όπως οι Κούρδοι δύναται να υποστουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, όπως οι κάτοικοι φτωχών πόλεων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, με τέτοια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, η Τουρκική κοινωνία μπορεί στο σύνολό της να είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα αποκλεισμού. Αυτό θα έκανε τους Κούρδους πιο αντιδραστικούς σε παρόμοια μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που λαμβάνονται σε περιοχές των Κούρδων γειτόνων τους; Σε τόσο αβέβαιους καιρούς πολλοί θα ποντάριζαν σε αυτό.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: middle-east-online.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube