REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Συρία , Τουρκία 6 Απριλίου 2020

Η Τουρκία συνεχίζει την εκστρατεία στην Λιβύη παρά την οικονομική της καταστροφή

Η Τουρκία συνεχίζει την εκστρατεία στην Λιβύη παρά την οικονομική της καταστροφή

Του Fehim Tastekin

Καθώς η νόσος του κορωνοϊού συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, εκείνοι οι οποίοι ήλπιζαν πως οι κάννες των όπλων θα σιγάσουν βρίσκονται προ εκπλήξεως. Στην Τουρκία η οποία ήδη βυθίζεται από μία οικονομική κρίση, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχωρήσεως στις διασυνοριακές στρατιωτικές του  επιχειρήσεις. Φαίνεται ανεπηρέαστος από τους περιορισμούς του οικονομικού προϋπολογισμού καθώς πιέζεται για μία ένοπλη παρέμβαση στην Λιβύη και την Συρία. Δεν φαίνεται να τον πειράζει που χρειάστηκε να ζητήσει δωρεές για να βοηθήσει τους άπορους στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια άπορες οικογένειες που ζούσαν με κρατικά επιδόματα φαίνεται να έμεινα χωρίς αυτά λόγω της πανδημίας.

Ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο της Λιβύης φαίνεται να ήρθε και πάλι στο προσκήνιο εν μέσω μίας νέας κλιμάκωσης κοντά στην Τρίπολη στις 25 Μαρτίου.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας ξεκίνησαν νέο γύρο επιθέσεων έναντι του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Khalifa Haftar, με την στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Σ. Αραβίας και της Ιορδανίας στο πλαίσιο της επικαλούμενης Επιχείρησης Ειρηνευτικής Καταιγίδας. Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις της Τουρκίας Ασπίδα Άνοιξης και Κλάδος Ελαίας, που είχαν σκοπό να εξαλείψουν την Κουρδική παρουσία στα τουρκικά σύνορα, το όνομα αυτό καθ’αυτό μιλάει για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη. Στην περιοχή αυτή η Άγκυρα υποστηρίζει τις ισλαμικές φατρίες και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί διοικητές και αξιωματούχοι πληροφοριών φαίνεται να έχουν αποφασιστικό ρόλο στο κέντρο επιχειρήσεων της στρατιωτικής ακαδημίας Μύτιγκα κοντά στην Τρίπολη. Ο Ερντογάν είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή πως ο ρόλος του Τουρκικού στρατού θα επικεντρώνεται στα θέματα της διοίκησης και του συντονισμού των στρατευμάτων.

Η τελευταία εκστρατεία των Ισλαμικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Τρίπολη και την Μισράτα είχαν ως σκοπό την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης al-Wattia, η οποία κρατείται από τις δυνάμεις του Haftar από τον Αύγουστο του 2014. Σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τρίπολης, η αεροπορική βάση αποτελεί την δεύτερη πιο στρατηγική τοποθεσία στην περιοχή, μετά από το αεροδρόμιο Μύτιγκα. Οι δυνάμεις του Haftar υπέστησαν σοβαρές ζημιές και μεγάλες απώλειες μετά την πρώτη μέρα της επιχείρησης, στην οποία η ενεργή συμμετοχή των τουρκικών UAV ανέτρεψε τις ισορροπίες. Η κυβέρνηση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό κατά μήκος της διαδρομής Τρίπολη-Μισράτα ξεκίνησε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Haftar στην Ραφάνα, στο στρατόπεδο στην Αχία Μπαρία, στο Αμπού Κουρέν και στην Αλ Γουάσκα στα δυτικά της πόλης Σίτρε.

Σε μία αντεπίθεση στις  26 Μαρτίου, οι  δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού επανακατέλαβαν την περιοχή al Wattia. Δεν σταμάτησαν εκεί όμως και συνέχισαν την πορεία τους μέχρι προς την Zuwara και τους γύρο οικισμούς στο βορρά στα σύνορα με την Τυνησία. Κατάφεραν να ελέγξουν αρκετές πόλεις στην περιοχή, καθώς και την συνοριακή πόλη Ras Ajdir. Με την πορεία προς την Τυνησία να έχει διακοπεί, η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της φαίνεται να έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα. 

Κατά μήκος της ακτογραμμής, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης πολιόρκησε την πόλη Ζουάρα τόσο από τον νότο, όσο και από την Δύση. Εάν οι δυνάμεις του Haftar καταφέρουν να κατακτήσουν την Zuwata, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, θα θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στην πολιορκούμενη πρωτεύουσα από τις Λιβυκές ακτές. Αν πέσει η Zuwara η γειτονική πόλη Az Zawiyah ίσως να μην μπορέσει να αντέξει μακροχρόνιες επιθέσεις. Η αντεπίθεση είχε ξεκινήσει με αποτέλεσμα την ανακατάληψη της πόλης Wadi Zamzam περίπου 238 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του Haftar έχουν εγείρει διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με την συμμετοχή της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ένα τουρκικό drone Bayraktar TB2 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μύτιγκα, κατερίφθη στην Τρίπολη στις 30 Μαρτίου.  Ο Στρατός του Haftar ισχυρίζεται επίσης πως οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από Τουρκικό Πολεμικό Πλοίο νότια της Τρίπολης στόχευαν στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή al Ajailat στην 1 Απριλίου, χωρίς να προκαλέσουν καμία απώλεια ζωών.

Εν τω μεταξύ, μία φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού ανέφερε πως σταμάτησε Τουρκικό Φορτηγό πλοίο στην Μεσόγειο το οποίο κουβαλούσε όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων και πυραύλων αεράμυνας. Το συμβάν έλαβε χώρα προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινήσει εκ νέου ναυτική αποστολής στην 1 Απριλίου με το όνομα IRINI, που σημαίνει ”ειρήνη” στα ελληνικά, με σκοπό να επιβληθεί το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Μία άλλη εντυπωσιακή αντανάκλαση της συμμετοχής της Άγκυρας στην Λιβύη, είναι ο αυξανόμενος φόρος αίματος μεταξύ των μισθοφόρων που έχει μεταφέρει η Τουρκία από την Συρία στην Λιβύη. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των Σύρων μισθοφόρων που έχουν βρεθεί νεκροί στην Λιβύη ανέρχεται σε 156. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός από την πλευρά του ισχυρίζεται πως περίπου 500 αλλοδαποί έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ μάχονται έναντι του Haftar.

Για να μειώσει τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, ο Ερντογάν βασίστηκε σε μεγάλο αριθμό σε Σύρους μισθοφόρους, οι οποίο προέρχονται από διάφορες ομάδες που υποστήριξαν την Τουρκία στον πόλεμο με την Συρία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο  αριθμός των Σύρων μαχητών που μεταφέρθηκαν στην Λιβύη ήταν 4.750, ενώ ταυτόχρονα 1.900 μαχητές εκπαιδεύονται στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι Σύροι μαχητές φαίνεται να μετανιώνουν για την συμμετοχή τους στον Λιβυκό Πόλεμο. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο αρκετοί από τους Σύρους μαχητές φαίνεται να έχουν μείνει απλήρωτοι από την Τουρκία, η οποία δεν τους δίνει τα 2.000 δολάρια τα οποία τους υποσχέθηκε. ”Η Τουρκία πλήρωσε τους μισθούς μας μόνο για έναν μήνα. Δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα για εμάς. Ούτε τσιγάρα δεν έχουμε. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια, καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ είναι παντού στην περιοχή” δήλωσε Σύρος μαχητής στο Παρατηρητήριο.

Ο μισθοφόρος προτρέπει τους συναδέλφους του να μην έρθουν να πολεμήσουν στην Λιβύη καθώς η Τουρκία τους έχει ξεγελάσει. ”όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε στην Συρία”, δήλωσε, προσθέτοντας πως πολλοί από αυτούς ήδη ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Λιβύη.

Στις 2 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν έλαβε κοινοβουλευτική έγκριση για να αναπτυχθούν Τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη, λίγο μετά την υπογραφή αμφιλεγόμενων συμφώνων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Οι συμβατικοί όροι αποστολών στρατιωτικών και στρατιωτικού εξοπλισμού παραμένουν άγνωστοι.

Σε διάταγμα του Τούρκου Προέδρου τον Δεκέμβριο, ο Ερντογάν όρισε ανώτατο όριο τριών εκατομμυρίων δολαρίων για προϊόντα και υπηρεσίες που θα παρέχονται σε φιλικές και συμμαχικές χώρες το 2020, με σκοπό να τους δοθούν όπλα και πυρομαχικά. Το όριο αυτό δεν φαίνεται να τηρείται στις στρατιωτικές αποστολές της Λιβύης, καθώς η Τουρκία το έχει ξεπεράσει κατά πολύ μέσω μεταφορών οπλικών συστημάτων αεράμυνας. 

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το ζήτημα τον Δεκέμβριο, ωστόσο το γραφείο του προέδρου δεν έχει απαντήσει ακόμα. Στις 3 Απριλίου υπέβαλε άλλη μία ερώτηση σχετικά με το ζήτημα, αυτήν τη φορά στον Υπουργό Εξωτερικών. Ο αντιπρόεδρος απαιτεί απαντήσεις σχετικά με τα χρηματικά ποσά τα οποία έχει δαπανήσει η Τουρκία στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Ζήτησε επίσης πλήρη λίστα ονομάτων, τα οποία χρηματοδότησαν αυτήν την εκστρατεία στην Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πρώτων υλών. Τέλος ζήτησε σαφή  λίστα κονδυλίων και ποσοστών του προϋπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα κατά την ανάπτυξη τους στον πόλεμο της Λιβύης.

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει απευθύνει εκκλήσεις για διαφάνεια στον φάκελο της Λιβύης μέχρι στιγμής. Παρά τις ερωτήσεις και τις επικρίσεις, η απάντηση της Άγκυρας περιορίστηκε στο να καταδείξει τα Εμιράτα και τις Δυνάμεις του Haftar ως εχθρό εθνικής ασφαλείας και πως χρειάζεται άμεσα οικονομική υποστήριξη των τουρκικών δυνάμεων στα μέτωπα αυτά.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.al-monitor.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube