Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 24 Απριλίου 2020

Η Τουρκία λεηλατεί τον πλούτο της Λιβύης – Δέσμευσε τα κεφάλαια της λιβυκής κεντρικής τράπεζας

Η Τουρκία λεηλατεί τον πλούτο της Λιβύης – Δέσμευσε τα κεφάλαια της λιβυκής κεντρικής τράπεζας

Η Τουρκία έχει καταστήσει από τώρα τουρκική νομαρχία τη Λιβύη του Σαράζ

του Γιώργου Κουτσούμη

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Τρίπολη, Siddik al Kebir ότι τα κεφάλαια της Λιβύης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να εξοφληθούν όλα τα χρέη.

Ο επικεφαλής του τμήματος ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, Ramzi Al-Agha, αποκάλυψε ότι η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, ενημέρωσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Τρίπολη, Siddik al Kebir, ότι:

τα κεφάλαια της Λιβύης που κατατέθηκαν σε τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, έως ότου ολοκληρωθεί ο διακανονισμός όλων των χρεών της Λιβύης προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς όπλων, της θεραπείας των τραυματιών και του κόστους μεταφοράς στρατιωτών.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ιστότοπο «Erm News» 20.4.2020, ο Al-Agha δήλωσε ότι εκτός από αυτές τις δαπάνες, υπάρχουν και αντισταθμιστικές αποφάσεις εκ μέρους των τουρκικών δικαστηρίων υπέρ των τουρκικών εταιρειών που έχουν συνάψει συμβάσεις με το κράτος της Λιβύης. Οι περισσότερες από αυτές είχαν υπογραφεί κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του πρώην κυβερνήτη Muammar Gaddafi και σταμάτησαν λίγο μετά την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου.

Επισήμανε επίσης, ότι το πάγωμα των λιβυκών κεφαλαίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα δεν περιλαμβάνει τα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που κατέθεσε ο Siddik al Kebir, με μηδενικό επιτόκιο πριν από λίγους μήνες, για να υποστηρίξει την καταρρέουσα τουρκική οικονομία και τα οποία δεν μπορούν να επιστραφούν για τουλάχιστον 4 χρόνια.

Ο Al-Agha δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης έχει αποθεματικά συναλλάγματος άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφέρθηκε πρόσφατα σε τουρκικές τράπεζες και δεσμεύτηκε σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Ο επικεφαλής του τμήματος ρευστότητας στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης σημείωσε ότι αυτό το μέτρο θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Λιβύης, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κατάσταση της χώρας και τις συνθήκες διαβίωσης των Λίβυων πολιτών.

Πηγή: Al Marsad

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube