REAL TIME |

Weather Icon
Συρία , Τουρκία 5 Απριλίου 2020

Η Τουρκία φαίνεται να μην θέλει μόνο το πετρέλαιο της Συρίας-Επιδιώκει προσάρτηση νέων εδαφών

Η Τουρκία φαίνεται να μην θέλει μόνο το πετρέλαιο της Συρίας-Επιδιώκει προσάρτηση νέων εδαφών

Της Rana al-Ahmde

HASAKAH, Συρία -Οι Κούρδοι της Συρίας ανησυχούν εδώ και καιρό, καθώς πιστεύουν πως τα σχέδια της Τουρκίας για την Συρία δεν περιλαμβάνουν μόνο την απόκτηση του Συριακού πετρελαίου που βρίσκεται στην περιοχή τους. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης εξάλειψη του αυτοδιοικούμενου Ιρακινού Κουρδιστάν της βορειοανατολικής Συρίας.

Amed Sido -Σύνδεσμος μεταξύ Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας SDF και του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους- πιστεύει πως αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας. Ο Sido πρόσφατα δήλωσε πρόσφατα στην Al Monitor πως η Άγκυρα στοχεύει στην κατάκτηση πολλών εδαφών τα οποία απελευθέρωσε ο SDF από το ISIS. ”Αυτό αποδεικνύεται από τους  συνεχείς βομβαρδισμούς της Τουρκίας στις περιοχές  Tell Abyad, Manbij, Ain Issa και Tell Tamr”, ανέφερε ο Sido.

Το συνεργαζόμενο με τον SDF Tell Tamr Amry Council στις 24 Μαρτίου εμπλέκεται σε βομβαρδισμούς από το τουρκικό πυροβολικό, αλλά και σε ένοπλες συγκρούσεις με την συριακή αντιπολίτευση που συνεργάζεται με την Άγκυρα, στα χωριά Al Arisha, Umm Al Keif και Aneek Al Hawa στην επαρχία Tell Tamr, μία περιοχή πυκνοκατοικημένη από Χριστιανούς. Δεν αναφέρθηκαν ποτέ τα θύματα. Επίσης τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ένας πολίτης και ένας στρατιώτης του καθεστώτος τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια βομβαρδισμών στην περιοχή Tell Tamr βόρεια της Raqqa, όπου δραστηριοποιούντο 15-16 Συριακά Στρατιωτικά Φυλάκια.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και στις 23 Μαρτίου κοντά στο Tell Abyad μεταξύ των φατριών του SDF και της Συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές ο τουρκικός στρατός προέβη σε βομβαρδισμό δύο χωριών αλλά και του αυτοκινητοδρόμους Μ4.

Στις 27 Μαρτίου μερικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ ανέφεραν, πως αναμένεται να υπεγραφούν νέες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με την βοήθεια της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με διοικητές του SDF στις 25 Μαρτίου στο Kobane και το Qasimi για τον σκοπό αυτόν.

Η συγγραφές και δημοσιογράφος Nanile Boutan δήλωσε στην Al Monitor ”Η πρωτοβουλία δεν είναι νέα, οι Κούρδοι δεν εμπιστεύονται ούτε την ρωσική πλευρά ούτε το συριακό καθεστώς. Η Ρωσία έχει υποκινήσει παρόμοιες ενέργειες και στο παρελθόν. Στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, η αντιπροσωπεία της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων συναντήθηκε με τους Ρώσους Υπoυργούς Άμυνας και Εξωτερικών στην αεροπορική βάση Khmeimim στην Λατάκια”.

”Η αντιπροσωπεία και οι υπουργοί μετέβησαν στην Δαμασκό, όπου συναντήθηκαν με  με τον επικεφαλής της Συριακής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Ταγματάρχη και Στρατηγό Ali Mamouk. Η ρωσική πλευρά εκείνη την περίοδο υποσχέθηκε στους Κούρδους μία συμφωνία γεμάτη εγγυήσεις, μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού. Αυτό βέβαια δεν συνέβη ποτέ, επιπρόσθετα μετά την συνάντηση ο Σύρος πρόεδρος αρνήθηκε την παρουσία των Κούρδων στην Συρία και δημιούργησε κλίμα εντάσεων στην Συρία, έπειτα από σκληρές δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Οι Κούρδοι απάντησαν με έντονο ύφος, δείχνοντας έγγραφα που επαλήθευαν την ιστορική παρουσία των Κούρδων στην Συρία. Έτσι οι Κούρδοι δεν εμπιστεύονται ούτε την ρωσική πλευρά ούτε την συριακή”.

Σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ SDF, Μόσχας και Ουάσινγκτον, ο Sado δήλωσε στην Al Monitor ”Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εγγυήσεις από την αμερικανική και την ρωσική πλευρά. Είχαμε τις δικές μας πικρές εμπειρίες μαζί τους. Οι Ρώσοι διαδραμάτισαν επικίνδυνο ρόλο επιτρέποντας στην Τουρκία να καταλάβει το Afrin πριν 2 χρόνια, ενώ οι ΗΠΑ είχαν μία διφορούμενη σχέση, η οποία οδήγησε στην κατοχή του Ras Al Aen και του Tel Abyad από το ISIS. Τα μέρη αυτά απελευθερώθηκαν στην συνέχεια από τα συριακά στρατεύματα”.

Συνέχισε λέγοντας ”Το SDF έκανε μεγάλες θυσίες για την απελευθέρωση αυτών των περιοχών, αλλά σήμερα βρίσκονται υπό την Τουρκική κατοχή και των ένοπλων ομάδων που ελέγχονται από αυτήν”.

 Στις 5 Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πάνω από  6.000 μαχητές του ISIS μεταφέρθηκαν με τουρκική υποστήριξη σε περιοχές γύρω από το Tell Abyad. Ο Σαρελντάν Κομπανί, Σύρος μαχητής από το Kobane, δήλωσε τηλεφωνικά στην Al Monitor πως η Τουρκία στρατολογεί ένοπλους μαχητές από τις Ισλαμικές Φατρίες. 

Ο Κομπανί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον οποιασδήποτε συριακής πόλης πλησίον τον κοιτασμάτων πετρελαίου στην Raqqa. Ωστόσο πρόσθεσε, ”Οι δυνάμεις του SDF είναι έτοιμες οποιαδήποτε στιγμή να προστατέψουν οποιαδήποτε πόλη από τουρκική επίθεση, κυρίως στην περιοχές Tell Abyad και Kobane, καθώς και περιοχές ανατολικά του Ευφράτη”.

Εν των μεταξύ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στις 10 Μαρτίου πως πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κοινή διαχείριση των πετρελαιοπηγών στο Deir ez Zor. Ανέφερε πως ο Πούτιν αξιολογεί την πρόταση. Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως παρουσιάστηκε παρόμοιο αίτημα και από τον Ντοναλντ Τραμπ.

Ο Abu Omar al Idlibi, διοικητής της Βόρειας Δημοκρατικής Ταξιαρχίας, δήλωσε στην Al Monitor, ”Η Τουρκία έχει τα μάτια της στραμμένα στο συριακό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης και της Deir ez Zor, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Επιθυμεί να καταπνίξει περισσότερες συριακές περιοχές με το πρόσχημα της διασφάλισης της εθνικής της ασφάλειας. Η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να παραλάβει τους φυσικούς πόρους που κατείχε το ISIS στο παρελθόν, πριν ο SDF τις απελευθερώσει”.

”Τα συνέδρια Αστάνα και Σότσι αποσκοπούσαν στην διασφάλιση της συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Η Ρωσία επιθυμεί πλήρη στρατιωτική δύναμη για το Συριακό καθεστώς στην Ιντλίμπ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με της κρίση στην Συρία αλλά κυρίως με το ψήφισμα 2254 που προέβλεπε μία ολοκληρωμένη και πλήρη δίκαιη πολιτική λύση για όλους τους Σύριους. Το ψήφισμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας, η Τουρκία βρήκε χρυσή ευκαιρία για να το εκμεταλλευτεί και να προσαρτήσει περιοχές της Βόρειας Συρίας, επικαλούμενη την εθνική της ασφάλεια”.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.al-monitor.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube