REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 5 Απριλίου 2020

Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες κινήσεις μέσα στο καλοκαίρι εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου

Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες κινήσεις μέσα στο καλοκαίρι εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου
Η Τουρκία έχει βάλει στο “μάτι” και τα πετρέλαια της Συρίας, που τώρα εκμεταλλεύονται οι Κούρδοι
Ολόκληρη η υφήλιος βρίσκεται σκεπασμένη κάτω από το μαύρο πέπλο που άπλωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Πολιτικοί, κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης και πολίτες, έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, το πώς θα προστατευθούν από την πανδημία και πώς θα επιβιώσουν μέσα στις νέες ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται στο οικονομικό επίπεδο. 
 Η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν σημαίνει ότι σταματά η υπόλοιπη ζωή να κυλά και κυρίως δεν φαίνεται να σταματά τους σχεδιασμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Ήδη στο στρατιωτικό και διπλωματικό ορίζοντα άρχισαν να καταγράφονται οι επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το διεθνές περιβάλλον είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα βολικό για χώρες όπως την Τουρκία και άτομα όπως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβούν σε κινήσεις οι οποίες θα έχουν ως διπλό στόχο: α) να επαναβεβαιώσουν την ισχύ της χώρας τους στη γύρω περιοχή και β) να κρατήσουν το κλίμα στο εσωτερικό στα δικά τους μέτρα

Η εξάπλωση της πανδημίας και στην Τουρκία έφερε πρόσκαιρα όπως φαίνεται, μια ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ωστόσο εάν τα πράγματα χειροτερέψουν δεν αποκλείεται – όπως υπογραμμίζεται σε σειρά ξένων αναλύσεων – να επιχειρηθεί μια νέα θεαματική κίνηση από τον τουρκικό στρατό προκειμένου να μεταφερθεί η προσοχή αλλού. Όπως πολλοί αναλυτές (ξένοι και Τούρκοι) επισημαίνουν ότι τακτικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – ιδιαίτερα όσα ελέγχονται από τον Ερντογάν – έχουν μια μοναδική ικανότητα στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «η ηγεσία της Τουρκίας έχει τη δυνατότητα να παράγει κρίσεις» κάτι που αποδεικνύεται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «να ανακαλύπτει και μια νέα κρίση κάθε μήνα». 
Υπάρχει λοιπόν διάχυτη η εντύπωση ότι εάν τα πράγματα χειροτερέψουν στο εσωτερικό με την πανδημία τότε ο Ερντογάν θα αναζητήσει μια διέξοδο μέσα από μια κρίση. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση. Οι τρεις επιλογές που έχει είναι τα σύνορα με την Ελλάδα, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος.

 

Προσφυγικό και σύνορα με Ελλάδα  
Ελέω κορωνοϊού η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ομαλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση εμφανίζονται σίγουροι ότι το πρόβλημα θα επανέλθει εντός του καλοκαιριού.
Ουδείς αμφισβητεί σήμερα ότι η μετακίνηση μεταναστών κατά μαζικό τρόπο στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χαρακτηριστικό και το σημείωμα της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND (πηγή DW) όπου εκφράζει υποψίες ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έφερε μαζικά τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα προκειμένου να υποκινήσει συγκρούσεις. Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται πως τα λεωφορεία που χρησιμοποιήθηκαν για να απομακρύνουν τους μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να τους μεταφέρουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη ήταν τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρώτη μεταφορά προς τον Έβρο.  
Την περασμένη Πέμπτη μιλώντας σε συνεδρία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) ο διευθυντής της Frontex που έχει την ευθύνη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αρκούντως ξεκάθαρος. Ο Φαμπρίκ Λετζέρι επισήμανε τρία πράγματα: 
Πρώτον, η δήλωση Ερντογάν ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι ανοικτά για όσους θέλουν να πάνε στην ΕΕ, κάτι που ουσιαστικά υποκίνησε τη μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεύτερον, η μαζική μετακίνηση των μεταναστών έγινε με λεωφορεία που έφευγαν από την Κωνσταντινούπολη και κατευθύνονταν προς τα σύνορα.
Τρίτον, σε ένα δίμηνο, δηλαδή εντός τους καλοκαιριού δεν αποκλείεται να επανέλθει η βίαιη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά
σύνορα.
Ο Φ. Λετζέρι έκανε ακόμα μια επισήμανση η οποία αφορά το σύνολο των δομών της ΕΕ. Εξέφρασε αμφιβολίες για την υπερβολική εμπιστοσύνη που δείχνει η Ευρώπη στις ηγεσίες γειτονικών χωρών. 

 

Συρία και πετρέλαιο 
Η Τουρκία προκάλεσε την κρίση με τους πρόσφυγες/μετανάστες προκειμένου να ασκήσει πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να την στηρίξει στις επιχειρήσεις της εντός της Συρίας. Χρησιμοποίησε ό,τι είχε «πρόχειρο» στην Κωνσταντινούπολη υποστηρίζοντας πως είναι πρόσφυγες από τη Συρία λόγω της κατάστασης στο Ιντλίμπ. Στην πραγματικότητα όμως – από τα στοιχεία που έχουν οι ευρωπαϊκές Αρχές στα χέρια τους – οι Σύροι πρόσφυγες ήταν οι λιγότεροι  και σίγουρα δεν μπορούσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διασχίσουν ολόκληρη την Τουρκία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ατόμων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Αφγανοί, Πακιστανοί και Ιρακινοί.  
Ωστόσο η αντιμετώπιση που έτυχε από τους Ευρωπαίους ενδεχομένως να μην ήταν αυτή που περίμενε ο Ερντογάν. Γι’ αυτό και έστρεψε και πάλι το βλέμμα του προς τη Συρία. Ποιος ο στόχος του δεν είναι μόνο η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» αλλά έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα. Στις 9 περασμένου Μαρτίου η Τουρκία υποστήριζε πως το συριακό πετρέλαιο στην Καμίσλα, μια κατ’ εξοχήν κουρδική πόλη, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση άλλων τμημάτων της Συρίας. Υπάρχει και το πετρέλαιο στην Ντέιρ εζ-Ζουρ που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από το συριακό καθεστώς.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν σε συνομιλία που είχε με τον [Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ] Τραμπ συμφώνησαν όπως τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη Συρία. Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν θέλει να ξοδεύει χρήματα για τη Συρία και σπρώχνει για να φύγουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία που έμειναν για να διασφαλίζουν τις πετρελαιοπηγές.  
Το σχέδιό του για ανοικοδόμηση της Συρίας με τη χρήση του συριακού πετρελαίου ο Ερντογάν λέει ότι το συζήτησε και με τον [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν. Ενδεχομένως στη μετά κορωνοϊό εποχή οι δύο ηγέτες να επιζητήσουν μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει  την εκμετάλλευση του συριακού πετρελαίου. Μια πιθανή φόρμουλα είναι η Ρωσία να διασφαλίσει ότι το Ιντλίμπ θα ελέγχεται από το συριακό καθεστώς με αντάλλαγμα για την Τουρκία τα εισοδήματα από το πετρέλαιο.  
Στο μεσοδιάστημα δεν αποκλείεται μια νέα στρατιωτική κίνηση από πλευράς Τουρκίας προς την κατεύθυνση των πετρελαιοπηγών. Σύμφωνα με την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων μεγάλο τμήμα πετρελαιοπηγών στη Συρία ελέγχεται «από τους τρομοκράτες». Οι φερόμενοι ως «τρομοκράτες» για την Τουρκία είναι Κούρδοι, Άραβες και Χριστιανοί που συνεργάζονται κάτω από την ομπρέλα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που κατάφεραν να απελευθερώσουν την ανατολική Συρία από το «Ισλαμικό Κράτος».
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι «τρομοκράτες» επωφελούνται από το συριακό πετρέλαιο. Γι’ αυτό – και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον – δεν θα πρέπει να αποκλείεται στο επόμενο διάστημα μια νέα στρατιωτική κίνηση που θα έχει ως στόχο τον έλεγχο του συριακού πετρελαίου.  Εξάλλου, πιστεύει πως εάν κινηθεί στρατιωτικά θα έχει νέα κεκτημένα επί του εδάφους τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί στη συνέχεια.

 

Θα ρίξει πίεση προς την Ελλάδα
Στο μέτωπο της Συρίας, ο Ερντογάν επιτυχάνει να εξασφαλίζει τη στήριξη φίλων και συμμάχων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το θέατρο της ανατολικής Μεσογείου. Η αντιπαράθεση του Ερντογάν πρωτίστως με τις ΗΠΑ κινείται πάνω σε δύο άξονες: πρώτα και κύρια η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και εν συνεχεία οι έκνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο στο βαθμό που επηρεάζουν τα αμερικανικά συμφέροντα.  
Ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν επίσης κατά των τουρκικών έκνομων ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και εκείνων επηρεάζονται τα συμφέροντά τους στην περιοχή.  
Όλα αυτά βεβαίως ολίγον φαίνεται να επηρεάζουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και ετοιμάζεται για κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο με το τρίτο γεωτρύπανο να στοχεύει στην ελληνική ΑΟΖ. Το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τούρκιγιε» είναι ένα ακόμα δείγμα των τουρκικών ενεργειών. Με τη συνταγή της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα «την ώρα που ο κόσμος ασχολείται με τον αγώνα κατά του κορωνοϊού βρίσκει την ευκαιρία να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στην ανατολική Μεσόγειο». 
Κι αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας που είναι να στείλει το τρίτο της γεωτρύπανο το «Κανουνί» στην ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι ενδείξεις είναι πως το «Κανουνί» θα ταξιδέψει προς την ελληνική ΑΟΖ, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή που καθορίζει η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Κάτι που ενισχύεται από τη ρητορική του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία.  
Σ’ ό,τι αφορά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του. Όπως και τα ερευνητικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν κι αυτά τις έρευνές τους αδιαλείπτως. 

 

Εξυπηρετείται και το Ισραήλ
Το Ιντλίμπ δείχνει πως θα είναι ένας πόλεμος τον οποίο η Τουρκία δεν θα καταφέρει να κερδίσει, γι’ αυτό ενδεχομένως να ψάχνει κι άλλες λύσεις ώστε ο Ερντογάν να αποφύγει τα προβλήματα στο εσωτερικό. Την ίδια ώρα όμως η κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή φαίνεται να αποδυναμώνει και το καθεστώς Άσαντ και δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να αλλάξει και τα δεδομένα σ’ ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του Ιράν στο συριακό έδαφος.  Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται συνεχώς, ενδεχομένως να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς την Τουρκία, καθότι ως ένα βαθμό μέσω της πιο πάνω εξίσωσης (κεφάλαιο απομάκρυνσης Ιράν) εξυπηρετείται και το Ισραήλ. Ξένοι αναλυτές δεν αποκλείουν σε κάποιο κατοπινό στάδιο να δούμε την Άγκυρα να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες και όπλα από το Ισραήλ και τη Δύση προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί και οι δυτικοί βλέπουν κάποια από τα συμφέροντά τους να εξυπηρετούνται επί συριακού εδάφους και αυτά είναι ο ρόλος της Ρωσίας. Επιθυμούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περνούν το μήνυμα πως η Μόσχα δεν κέρδισε κάτι περισσότερο με την απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή. Και στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως η χώρα που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη σκοπιμότητα των δυτικών.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube