Weather Icon

Η Σουηδία μήπως έχει δίκιο; – Η οικονομία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, κόντρα στις καραντίνες – Λειτουργεί το Σουηδικό Μοντέλο…

Η Σουηδία μήπως έχει δίκιο; – Η οικονομία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, κόντρα στις καραντίνες – Λειτουργεί το Σουηδικό Μοντέλο…
Τα κρούσματα στην Σουηδία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 14,5 χιλιάδες και οι νεκροί σε 1.550 αλλά η οικονομία είναι ανοικτή και θα έχει την μικρότερη ύφεση στην Ευρώπη
Μερικές φορές, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να μην κάνετε τίποτε αναφέρει το The Unz Review
Πάρτε για παράδειγμα τη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κλείσει την οικονομία, αλλά να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοιού.
Τα κρούσματα στην Σουηδία του κορωνοιού ανέρχονται σε 14,5 χιλιάδες και οι νεκροί 1.550.
Η Σουηδία έχει διατηρήσει τα δημοτικά σχολεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα γυμναστήρια ανοιχτά, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους.
Η Σουηδική κυβέρνηση ενημέρωσε έγκαιρα και πολύ διεξοδικά τον σουηδικό λαό, ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους που θέτει ο ιός στην υγεία τους και στην υγεία άλλων.
Με αυτόν τον τρόπο οι Σουηδοί έχουν ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητές τους να μολυνθούν, αποφεύγοντας παράλληλα πιο ακραία μέτρα, όπως εγκλεισμός στο σπίτι… που είναι de facto κατ’ οίκον περιορισμός.
Αυτό που αποδεικνύει το σουηδικό πείραμα, είναι ότι υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτών των πρωτοφανών προκλήσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας χωρίς να επιβάλλουμε απερίσκεπτες πολιτικές του αστυνομικού κράτους και χωρίς να κάνουμε ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία.
Και, ναι, τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα περισσότερα έθνη δεν μπορούν απλώς να εκτυπώσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της ανάκαμψης της οικονομίας.
Αυτές οι χώρες πρέπει να δαπανήσουν και το τελευταίο ευρώ στα ταμεία τους ή να πάρουν δάνεια από το ΔΝΤ για να ανακάμψουν από την έλλειψη παραγωγής και δραστηριότητας.
Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν χρόνια βραδείας ανάπτυξης και υψηλή ανεργία για να ξεφύγουν από το χάος που οι ηγέτες τους δημιούργησαν με τις πανικόβλητες ενέργειες των μεγάλων δημοσιονομικών εκτροπών.
Και αυτός ο κανόνας ισχύει και για τις ΗΠΑ, παρόλο που η κυβέρνηση εκτυπώνει απερίσκεπτα χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Το απρόβλεπτο κόστος για τις ΗΠΑ θα έχει τη μορφή μακροχρόνιας ανεργίας που προκαλείται από εκατομμύρια χρεοκοπίες μικρών και μεσαίων εταιριών.
Αυτό το απαίσιο σενάριο είναι πλέον σίγουρο.
Και ακριβώς όπως εξαφανίστηκαν εκατομμύρια εργαζόμενοι από το κύμα ανεργίας μετά την οικονομική κρίση του 2008 – αναγκάζοντάς τους να βρουν εργασία με χαμηλή αμοιβή, με μερική απασχόληση, χωρίς παροχές – έτσι, εκατομμύρια ακόμη εργαζόμενοι θα καταλήξουν άστεγοι, άνεργοι και άποροι μετά από αυτήν την κρίση.
Τα 1.200 δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση και λίγες εβδομάδες επιδομάτων ανεργίας δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τη θεμελιώδη αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ που θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί εάν η οικονομία δεν ξεκινήσει εκ νέου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιτάξουμε χώρες όπως η Σουηδία που έχουν υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη  προσέγγιση που επιτρέπει σε τμήματα της οικονομίας να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ώστε άλλα μέρη να μπορούν να προετοιμαστούν γρήγορα και να επιστρέψουν στην κανονικότητα με ελάχιστο σοκ.
Αυτό δεν πρέπει να είναι ένα ζήτημα «φιλελεύθερου έναντι συντηρητικού», όπως έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον σε μια οικονομία που – πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι – οδηγείται σε μια σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση όπως οι ΗΠΑ.
Οι φιλελεύθεροι θα πρέπει να αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα αντί να σπαταλούν όλο τον χρόνο τους να επικρίνουν τον Trump.
«Το κλείσιμο των επιχειρήσεων τώρα συνεχίζεται για περισσότερο από ένα μήνα.
Πόσες από τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην οικονομία καζίνο θα ξανανοίξουν;
Πόσα εκατομμύρια πολίτες θα απολυθούν, λόγω αυτής της δρακόντειας αντίδρασης;
Πώς μπορεί μια οικονομία που βασίζεται στο εμπόριο χωρίς να υπάρχει εμπόριο;
Πράγματι.
Η οικονομία ΕΙΝΑΙ η ζωή μας.
Προσπαθήστε να ζήσετε χωρίς οικονομία.
Προσπαθήστε να ταΐσετε την οικογένειά σας ή να πληρώσετε το ενοίκιο ή να αγοράσετε αυτοκίνητο ή να κάνετε οτιδήποτε χωρίς οικονομία.
Χρειαζόμαστε την οικονομία.
Οι εργαζόμενοι χρειάζονται την οικονομία και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα:
Διατηρήστε την οικονομία σε λειτουργία και σώστε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
Η ιδέα ότι μπορούμε απλώς να κάνουμε ένα από αυτά τα πράγματα και όχι το άλλο, δεν είναι μόνο κατάφωρα ψευδές, αλλά είναι καταστρεπτικό για τα δικά μας συμφέροντα.Τι συμβαίνει στην Σουηδία;

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια πολιτική παρόμοια με αυτήν των άλλων χωρών», λέει ο Anders Tegnell, επιδημιολόγος της Σουηδίας.
Όπως όλοι, προσπαθούμε να επιβραδύνουμε το ποσοστό μόλυνσης…
Οι διαφορές προέρχονται από μια διαφορετική παράδοση και από μια διαφορετική κουλτούρα που επικρατεί στη Σουηδία.
Προτιμούμε εθελοντικά μέτρα, και υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του πληθυσμού και της κυβέρνησης έτσι ώστε να αποφύγουμε τους καταναγκαστικούς περιορισμούς»…
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν η πολιτική της Στοκχόλμης – πρωτεύουσα της Σουηδίας – θα αποδειχθεί επιτυχημένη ιστορία ή απλά μια καταστροφή.
Άλλες χώρες υιοθέτησαν ακραία μέτρα στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στους πληθυσμούς τους.
Ήταν αναπόφευκτη η οικονομική καταστροφή παγκοσμίως από την κρίση ή μήπως το σουηδικό πείραμα θα αποτελέσει παράδειγμα κυβερνητικού εφησυχασμού που θα κοστίσει άσκοπα ανθρώπινες ζωές»

Γιατί η Σουηδία δεν αναγκάζει τους πολίτες της να μείνουν σπίτι λόγω του κορωνοιού;

Ο Tegnell, είναι επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και έχει εργαστεί σε κύριους οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η στρατηγική του είναι απλή δίνει τη δυνατότητα στους απλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη δική τους κοινή λογική σχετικά με την υγεία τους, την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των άλλων. Είναι απλό, εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μείνετε στο σπίτι.
Ο Tegnell πιστεύει ότι είναι ευκολότερο να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν το σωστό, εμπιστευόμενοι την κρίση τους και κατόπιν διατάσσοντάς τους να το κάνουν.
Ωστόσο, οι στόχοι της Σουηδίας είναι οι ίδιοι με κάθε άλλη χώρα που πλήττεται από την πανδημία.
Η έμφαση δίνεται στην «ισοπέδωση της καμπύλης», στην επιβράδυνση του ποσοστού μόλυνσης, στον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και στην προστασία των ευάλωτων και ηλικιωμένων πληθυσμών.
Οι μέθοδοι της Σουηδίας όμως είναι διαφορετικές.
Έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση που βασίζεται στην ελαχιστοποίηση της μετάδοσης έως ότου βρεθεί κάποια καλύτερη θεραπεία χωρίς καραντίνα.
 Η «κοινωνική αποστασιοποίηση» ασκείται στη Σουηδία, αλλά ο πληθυσμός δεν έχει αναστείλει τις πολιτικές του ελευθερίες ούτε έχει τεθεί υπό κατ ‘οίκον περιορισμό έως ότου περάσει η απειλή.
Η Σουηδία δεν έχει θέσει σε κίνδυνο τις βασικές αξίες της σε μια φρενήρη προσπάθεια να αποτρέψει την ασθένεια ή το θάνατο. Μπορούν οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο;
Δείτε περισσότερα από ένα άρθρο στους Washington Times:
Καθώς οι κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν στο πως θα ενεργοποιήσουν –  αναζωογονήσουν τις αδρανοποιημένες οικονομίες, ο Tegnell είπε ότι η σουηδική προσέγγιση θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει μακροπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το οικονομικό σύστημα.
Ο Tegnell είπε ότι πιστεύει ότι ορισμένες περιοχές στη Σουηδία βρίσκονται ήδη σε τέτοια κατάσταση που ο κορωνοιός δεν αποτελεί πανδημική απειλή…
Πιστεύουμε ότι η κύρια διαφορά μεταξύ της πολιτικής μας και των πολιτικών πολλών άλλων χωρών είναι ότι θα μπορούσαμε εύκολα να διατηρήσουμε το μοντέλο που υιοθετήσαμε για μήνες, ίσως ακόμη και χρόνια, χωρίς καμία πραγματική ζημιά στην κοινωνία ή την οικονομία μας δήλωσε ο Tegnell.
Αν και η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει εντολή παραμονής στο σπίτι, πολλοί Σουηδοί αποφάσισαν με δική τους βούληση να παραμείνουν στο σπίτι, δήλωσε ο Tegnell.
Η απειλή της πανδημίας είναι νέα για τις περισσότερες χώρες, επομένως δεν είναι δίκαιο να επικρίνουμε τις μεθόδους που ακολουθούν άλλες χώρες.
 Όμως, σε αυτό το σημείο, λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν ότι η εφαρμογή πολιτικών που προκαλούν ανυπολόγιστη ζημία στην οικονομία και στις προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων είναι μια υπερβολική αντίδραση εξίσου κοστοβόρα όσο και οι θάνατοι.
Η οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει αυτή η πανδημία για πολλούς σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε αυτοκτονίες, ψυχικές ασθένειες και προβλήματα σωματικής υγείας που επιδεινώθηκαν από την απώλεια ασφάλισης υγείας σε χώρες χωρίς κοινωνικοποιημένη ιατρική, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που τόσο η Σουηδία όσο και η Σιγκαπούρη προσπάθησαν να διατηρήσουν τη ζωή στις χώρες τους όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά
Ο Anders Tengall, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας υποστηρίζει το εξής.
Στην Σουηδία δεν θα υπάρξουν σημαντικά περισσότεροι νεκροί στο τέλος της πανδημίας από ότι εάν η χώρα είχε ξεκινήσει αυστηρότερα πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Το στοίχημα της Tengall και της υπόλοιπης σουηδικής κυβέρνησης είναι ότι αυτή η προσέγγιση είναι πιο βιώσιμη σε σχέση με επιθετικές μορφές καραντίνας που καταστρέφουν τις κοινωνίες και την οικονομία.
Η Σουηδία για την ώρα τα έχει πάει χειρότερα από την Δανία, αλλά τα τελικά αποτελέσματα του πειράματος μπορεί να απαιτήσουν χρόνια.
Με πληθυσμό 5,8 εκατομμυρίων, ο αριθμός των θανάτων της Δανίας είναι σήμερα 360, ενώ η Σουηδία είναι 1.550 για πληθυσμό 10,2 εκατομμυρίων.
Έτσι, πρακτικά, η σουηδική μέθοδος φαίνεται λιγότερο αποτελεσματική.
(Είναι ενδιαφέρον ότι ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι παρόμοιος με τα 8,4 εκατομμύρια της Νέας Υόρκης, αλλά οι θάνατοι από κορωνοιό στη Νέα Υόρκη έχουν φτάσει τώρα σε ένα αριθμό σοκ  13 χιλιάδων)
Ο Tegnell… επιμένει ότι η προσέγγιση της Σουηδίας φαίνεται να έχει νόημα, αν και αναγνωρίζει επίσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά με τον ιό.
Υποστηρίζει ότι, ενώ η Σουηδία μπορεί να έχει περισσότερες μολύνσεις βραχυπρόθεσμα, δεν θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τεράστιας μόλυνσης που μπορεί να αντιμετωπίσει η Δανία μόλις αρθεί η καραντίνα.
Νομίζω ότι τόσο η Νορβηγία όσο και η Δανία ανησυχούν τώρα πολύ για το πώς θα επιστρέψουν στην πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά τρόπο ώστε να μην προκληθεί δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Η Σουηδία έχει και ένα πλεονέκτημα, είναι μια χώρα ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη και αυτό βοηθάει την στρατηγική της χαλαρής προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η χώρα για τον κορωνοιό.
Το σουηδικό σχέδιο ή μοντέλο θα συνεχίσει να επικρίνεται από εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας που πιστεύουν ότι τα δρακόντεια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως χωρίς την παραμικρή απόκλιση.
Όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι το σουηδικό μοντέλο δεν είναι μόνο πολύ ανώτερο από τις στρατηγικές των άλλων χωρών με τα ακραία lockdown, αλλά, τελικά, είναι η μόνη πραγματική επιλογή για χώρες που θέλουν να σώσουν ζωές, αλλά να αποφύγουν την καταστροφή της οικονομίας τους, προκαλώντας χιλιάδες νέους ανέργους.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube