REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Λιβύη 15 Απριλίου 2020

Η παράταξη του Al-Saraz αμφισβητεί την αμεροληψία της επιχείρησης Irini.

Η παράταξη του Al-Saraz αμφισβητεί την αμεροληψία της επιχείρησης Irini.

Ο πρώην επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Επικρατείας Al-Sweihli που πρόσκειται στην παράταξη Al-Saraz, με δηλώσεις του στην εφημερίδα The Libya Observer (8.4.2020) υποστήριξε πως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ  τον προειδοποίησε για την μεροληψία της επιχείρησης IRINI της Ε.Ε προς όφελος των δυνάμεων του Haftar. Επανέλαβε επίσης, την ανάγκη για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, για να ενοποιηθούν οι προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας του Coronavirus. ”

Ο Al-Sweihli είχε προειδοποιήσει από τη σελίδα του στο Facebook την περασμένη Τρίτη, για την προκατειλημμένη στάση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης IRINI, λέγοντας ότι πρόσκειται στον Khalifa Haftar.
Το Al Jazeera σε ανάλυση αναφέρει, ότι ο Λίβυος αναλυτής El Gomati , υποστηρίζει ότι οι δύο συμφωνίες που συνυπέγραψε ο Al-Saraz όταν η Τουρκία τον εκβίασε  και σταμάτησε να του παρέχει όπλα, οδήγησε χώρες όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, να επανεκτιμήσουν τη σχέση τους με το GNA.

“Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν υποβάλει αξιώσεις σε αυτά τα ύδατα, που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για να αποκλείσουν την Τουρκία”.

“Το πιο κρίσιμο στοιχείο του σχεδίου της αποστολής της ΕΕ, είναι ότι είναι σε θέση να αναχαιτίσει το τουρκικό ναυτικό ή οποιαδήποτε εμπορικά πλοία που επιθυμούν να εισέλθουν στη Λιβύη. Σχεδιάστηκε από τους Έλληνες και στοχεύει ειδικά την Τουρκία”.

Ο Tarek Megerisi Δ/ντης του Λιβυκού Think tank Sadek, θεωρεί ότι η επιχείρηση, δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο GNA.

“Εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν στην πραγματικότητα, να πιέσουν, μέσω των στοιχείων που θα συλλέξουν από την παρακολούθηση, να κατηγορηθούν αυτοί που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Εάν αυτό επαληθευθεί, τότε η Ευρώπη θα βγει χαμένη και θα απομακρύνει τους Τούρκους “.

Το GNA έχει ήδη, θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ευρώπης να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, ιδιαίτερα τη Γαλλία, την οποία κατηγόρησε για την υποστήριξη του Haftar.

Ο Megerisi και ο El Gomati συμφώνησαν ότι μια καλύτερη επιλογή, θα ήταν να επιβληθεί το εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη, αν και οι δύο παραδέχτηκαν ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν δαπανηρή και δύσκολο να επιτευχθεί.

Εάν δεν υπάρξει εκτεταμένη αποστολή παρακολούθησης ικανή να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μια απλούστερη αλλά πολύ πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν να κατονομάσουμε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο. “Απαιτεί ένα βαθμό πολιτικής βούλησης, ενότητας και σταθερότητας να το κάνουμε αυτό με έναν αντικειμενικό και στρατηγικό τρόπο”.

Γ.Κουτσούμης

www.anixneuseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube