REAL TIME |

Weather Icon

Οι μουσουλμάνοι δε γιορτάζουν κανένα Σεκέρ Μπαϊράμ

Οι μουσουλμάνοι δε γιορτάζουν κανένα Σεκέρ Μπαϊράμ

Δεν υπάρχει καμιά τέτοια γιορτή στο Ισλάμ

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Απριλίου το Ραμαζάνι, δηλαδή η περίοδος της νηστείας των μουσουλμάνων που έχει διάρκεια ένα μήνα. Αμέσως μετά ακολουθεί η μια από τις δύο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους, το Μπαϊράμ που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας.

Αυτά λίγο πολύ τα γνωρίζουν όλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Εκείνο που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν και στο οποίο συνήθως κάνουν λάθος είναι η ονομασία του πρώτου Μπαϊράμ, αυτό δηλαδή που οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν μετά το τέλος του Ραμαζανιού.

Πολλοί το αποκαλούν Σεκέρ Μπαϊράμ, δηλαδή γιορτή της καραμέλας έχοντας προφανώς στο μυαλό τους ότι κατά τον εορτασμό του οι μουσουλμάνοι κάνουν τραπέζια στα οποία εκτός των άλλων υπάρχει και άφθονο γλυκό.

Αυτό είναι αλήθεια αλλά τα τραπέζια αυτά προλαμβάνουν πρώτα απ’ όλα πολλά φαγητά, παραδοσιακά και μη και το γλυκό έρχεται στο τέλος όπως γίνεται και σε μια απλά ταβέρνα.

Επίσης με το σκεπτικό αυτό και το Άγιο Πάσχα θα μπορούσαμε κάλλιστα να το ονομάσουμε γιορτή του αρνιού ή γιορτή της σούβλας, κάτι θα ήταν λάθος φυσικά.

Επίσης οι μουσουλμάνοι έχουν στο τραπέζι τους πολλά και διάφορα γλυκά και το δεύτερο Μπαϊράμ. Γιατί λοιπόν αποκαλούμε Σεκέρ Μπαϊράμ μόνο το πρώτο.

Για όσους λοιπόν δεν το γνωρίζουν, αυτό που οι μουσουλμάνοι θα γιορτάζουν στις 24 Μαΐου είναι το Ραμαζάν Μπαϊράμ ή αλλιώς Φίτιρ Μπαϊράμ και όχι Σεκέρ Μπαϊράμ.

Η ονομασία αυτή είναι ξενόφερτη, μας έρχεται από την Τουρκία όπου όντως το λένε Σεκέρ Μπαϊράμ αλλά εμείς εδώ δεν είμαστε Τουρκία. Πρόκειται απλά για μια ακόμα προσπάθεια να εκτουρκιστούν οι πάντες και τα πάντα στη Θράκη.

Αυτό γίνεται και με τα ονόματα που οι μουσουλμάνοι της Θράκης πλέον δίνουν στα παιδιά τους κι αυτά εδώ και πολλά χρόνια έχουν πάψει να είναι μουσουλμανικά, δηλαδή Αχμέτ, Μεχμέτ, Χασάν, Ισμέτ, Εμινέ, Φατμέ κλπ αλλά τουρκικά όπως πχ Νουρτζάν, Γιουλμπεγιάζ, Σεβγιούλ, Γιουλχαγιάτ κλπ.

Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε φίλους μουσουλμάνους και θα θελήσετε να τους ευχηθείτε στις 24 Μαΐου, το σωστό είναι μιας και είναι μιας και πρόκειται για θρησκευτική γιορτή να τους πείτε «καλό Ραμαζάν Μπαϊράμ» ή «καλό Φίτιρ Μπαϊράμ» κι αν πρόκειται για μουσουλμάνο Πομάκο μπορείτε να του πείτε «καλό Γκολάμ Μπαϊράμ» που σημαίνει ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΉ αφού αυτή είναι η πομάκικη ονομασία της συγκεκριμένης γιορτής.

Το δεύτερο Μπαϊράμ ονομάζεται Κουρμπάν Μπαίράμ, δηλαδή γιορτή της θυσίας, στα Μάλακ Μπαϊράμ που σημαίνει ΜΙΚΡΗ ΓΙΟΡΤΗ.

www.xanthinet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube