Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 , Κύπρος 15 Απριλίου 2020

Οι μαριονέτες της Άγκυρας επιτέθηκαν στον Ακιντζί, επειδή δέχτηκε ιατρική βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία

Οι μαριονέτες της Άγκυρας επιτέθηκαν στον Ακιντζί, επειδή δέχτηκε ιατρική βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία

Αλλού σπέρνουν τους δαμέ γιωρκούν τους
Άριστος Μιχαηλίδης

Δέχτηκε επίθεση ο Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα διότι ζήτησε ιατρική βοήθεια από τον Νίκο Αναστασιάδη και ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε με αποστολή προστατευτικών ειδών, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Κάποιοι σχολιάζουν ότι αντέδρασαν αρνητικά και ορισμένοι στις ελεύθερες περιοχές, κατηγορώντας τον Αναστασιάδη ότι δεν έπρεπε να στείλει βοήθεια. Είναι, λένε, το ίδιο ακραίοι με εκείνους που αντιδρούν στα κατεχόμενα. Υπάρχει, όμως, μια ουσιώδης διαφορά που δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε. Διότι, η περιπέτεια με τον κορωνοϊό θα τελειώσει κάποτε και η μεγάλη μας περιπέτεια με την κατοχή θα συνεχίζεται. Και η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι αντιδράσεις ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους είναι ατομικές, εκφράστηκαν κυρίως στο facebook, όπου εκφράζεται ο καθένας ως πρόσωπο, και φυσικά έχει δικαίωμα να εκφράζει τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με κάθε τι που τον αφορά. Κάποιοι υπενθύμισαν ότι η αντίδραση τους έχει να κάνει ακριβώς και μόνο με την κατοχή, αλλά και με την προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος σε άλλα γεγονότα, όπως με τις δυσκολίες που βάζει στη βοήθεια για τους εγκλωβισμένους. Οι αντιδράσεις όμως στα κατεχόμενα, για τις οποίες ορθώς ο Μουσταφά Ακιντζί έγραψε ότι «δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι σε μια τέτοια εποχή μπορεί να υπάρχει τέτοιο μίσος και εχθρότητα», δεν προέρχονται μόνο από άτομα στον κόσμο του διαδικτύου, αλλά από τον ίδιο τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και από κόμματα της ψευδοβουλής. Μάλιστα, η «βουλευτής» του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Γιασεμίν Όζτουρκ, δήλωνε πως θα κάνει η ίδια ενέργειες να φέρει αυτά τα φάρμακα από την Τουρκία με δικά της έξοδα γιατί δεν δέχεται την ελεημοσύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Μπορεί να είναι θέμα υγείας, αλλά είναι και πολιτικό», δήλωνε ο Ερσίν Τατάρ, τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμασταν κάτι τέτοιο», δηλαδή να ζητήσουν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά «κι αν ακόμα το χρειαζόμασταν θα το ζητούσαμε από την Τουρκία».

Πράγματι είναι και πολιτικό το θέμα. Κι όσοι δεν το κατανοούν και κατηγορούν Ελληνοκύπριους γιατί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα δείχνουν μίσος, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ούτε αυτή τη φορά, ούτε όλες τις ανάλογες προηγουμένως, το μήνυμα που έρχεται από τα κατεχόμενα. Παρότι είναι πολύ απλό: Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι ο Ακιντζί μόνο. Είναι και ο Τατάρ, που οι Τουρκοκύπριοι έκαναν «πρωθυπουργό» κι ετοιμάζονται να τον κάνουν και «πρόεδρο», και οι «βουλευτές» του, όπως είναι και ο Οζερσάι και οι «βουλευτές» του, όπως είναι και οι «βουλευτές» του κόμματος των εποίκων, που επίσης αντέδρασαν στην ενέργεια του Ακιντζί. Ακόμα και σε αυτή την κρίση, «σε μια τέτοια εποχή» αυτοί που εκπροσωπούν την πλειοψηφία, δεν θέλουν καμιά ενέργεια που θα παραπέμπει σε πιθανή συνεννόηση και συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Μόνο όποτε τους βολεύει. Δηλαδή, μόνο αν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί την πολιτική του χωριστού κρατιδίου. Δεν διαμαρτύρονται, για παράδειγμα, όταν σε άλλες εποχές Τουρκοκύπριοι έρχονται στα νοσοκομεία των ελεύθερων περιοχών. Διότι, αυτό δεν διαφέρει από το ότι πολίτες του ψευδοκράτους πάνε για ιατρικούς σκοπούς σε ένα άλλο κράτος. Ενώ η ιατρική βοήθεια υπό τις σημερινές συνθήκες, μπορεί να εκληφθεί και ότι το νόμιμο κράτος της Κύπρου βοηθά τους Τουρκοκύπριους πολίτες του οι οποίοι διαβιούν στο παράνομο καθεστώς.

Ακόμα κι αν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί παραμέρισαν τις χαοτικές διαφορές μας στο Κυπριακό και λειτούργησαν με ανθρωπιστικά κριτήρια, οφείλουμε να θυμόμαστε όταν θα ξαναρχίσει το γιαλέλι των συνομιλιών και οι διαδηλώσεις στα οδοφράγματα, ποιοι είναι η πλειοψηφία των ηγετών της άλλης πλευράς στους οποίους μας καλούν να παραδώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για να κάνουμε συνεταιρισμό και εκ περιτροπής προεδρία και βέτο και εγγυήσεις και τουρκικό στρατό.

Όχι για να μην κάνουμε συνεταιρισμό και να παραμείνει η διχοτόμηση, αλλά για να θυμόμαστε πως όσα συμφωνήσαμε και θα συμφωνήσουμε στο μέλλον, θέλουν ανθρώπους με καλή πίστη να τα εφαρμόσουν. Κι όχι πολιτικούς ηγέτες που θα λειτουργούν ως τα τσογλάνια της Τουρκίας και θα σκέφτονται με ποιο τρόπο θα μας οδηγήσουν στην αγκαλιά της.

[email protected]
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube