REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία 7 Απριλίου 2020

Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για Σοβιετική εισβολή στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για Σοβιετική εισβολή στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο
Από το 1946 οι ΗΠΑ ανησυχούσαν μήπως η Σοβιετική Ένωση εισβάλει στη Μεγάλη Βρετανία και για αυτό είχε ζητήσει χαρτογράφηση των βρετανικών ακτών.

Μυστικά σχέδια τα οποία είχαν εκπονηθεί χώρα κατά τη δεκαετία του 1950, έφεραν στο φως τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου στις 3 Απριλίου, τα οποία θα βοηθούσαν τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση κατακτούσε τη νησιωτική χώρα.

Η επιχείρηση με το όνομα «Operation Sandstone» -η οποία έμεινε μόνο στις προετοιμασίες- είχε σκοπό να προετοιμάσει τόσο τη Μεγάλη Βρετανία όσο και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μια Σοβιετική επίθεση, αφού είχαν κυριευθεί από τις φοβίες του Ψυχρού Πολέμου.

Στα αρχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιέχονται πληροφορίες και οδηγίες για τη δημιουργία εμποδίων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας που θα δυσκόλευαν την διέλευση οχημάτων, αρμάτων και τανκς.

«Στις 16 Σεπτεμβρίου 1952, ο Σ. Τζ. Μπάσετ του Τμήματος Πληροφοριών Ναυτικού ετοίμασε ένα υπόμνημα. Αναφέρει πως τον Αύγουστο του 1946 η Κοινή Επιτροπή Πληροφοριών είχε λάβει αίτημα από τον επικεφαλής των αμερικανικών Ναυτικών Επιχειρήσεων για μια τοπογραφική έρευνα της βρετανικής ακτογραμμής και των παραλιών. Με τον ερχομό του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί φοβόντουσαν πως η Βρετανία ίσως θα δεχόταν εισβολή από ρωσικές δυνάμεις. Πληροφορίες για τις παραλίες της Βρετανίας θα ήταν καίριας σημασίας για μια αμερικανική αντεπίθεση από τη θάλασσα.» δήλωσε ο δρ. Ντάνιελ Γκίλφοϊ, των Εθνικών Αρχείων.

Η μυστική έρευνα της δεκαετίας του 1950 για τις βρετανικές ακτές, προσέφερε κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση στις ακτές και τον βυθό, για την κλίση σε παραλίες και το βάθος του νερού, οι οποίες θα ήταν ζωτικής σημασίας για τις αμερικανικές δυνάμεις και τα σχέδια τους για απόβαση, σε περίπτωση μιας Σοβιετικής εισβολής.

«Η επιχείρηση Sandstone συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Μέχρι τότε το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής ακτογραμμής είχε ερευνηθεί. Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς πληροφορίες για την οργάνωση και της μεθόδους της επιχείρησης» δήλωσε ο Γκίλφοϊ.

Τα αρχεία της έρευνας περιλαμβάνουν χιλιάδες φωτογραφίες, χάρτες και σελίδες περιγραφών που προσφέρουν ένα πλούσιο αρχείο των ακτών, όπως ήταν κατά τη δεκαετία του 1950. Ο Γκίλφοϊ δηλώνει πως η έρευνα «μπορεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο σε περιβαλλοντικές μελέτες» καθώς η έρευνα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον αρχικό της σκοπό.

 Η επιχείρηση Sandstone τερματίστηκε το 1966 και τα αρχεία της, ύστερα από συντήρηση και κατηγοριοποίηση στα Εθνικά Αρχεία, είναι διαθέσιμα για το κοινό.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube