REAL TIME |

Weather Icon

Η Ευρώπη στον αναπνευστήρα…

Η Ευρώπη στον αναπνευστήρα…

Πειθαρχία, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ενότητα.

Αυτό είναι το τετράπτυχο για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης κρίσης του κορωνοϊού. Δεν παρακολουθούμε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για τη σκληρή πραγματικότητα ενός πρωτόγνωρου βιολογικού πολέμου. Ο ιός χτυπά αλύπητα και αδίστακτα. Δοκιμάζει τις αντοχές μας, τη σύνεση και την ηθική μας. Την οργάνωση των κρατών και την ανθρωπιά μας.

«Ένας για όλους και όλοι για έναν». Αυτή η ευγενής αντίληψη έρχεται τη στιγμή που πρέπει να γίνει πράξη. Και οι ανεύθυνοι, αυτοί που δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα και την τραγικότητα της κατάστασης, πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά. Πολύ πιο αυστηρά απ’ ό,τι σήμερα τα διατάγματα καθορίζουν. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοκαθορίζεται. Και αν το επιθυμεί να μολύνεται, ακόμη και να αυτοκτονεί. Δεν έχει, όμως, δικαίωμα να μολύνει τους άλλους και να τους καταδικάζει ακόμη και σε θάνατο. Κάνεις δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Θεό στη Γη!

Το κράτος έχει την ευθύνη και επιβάλλεται να παίρνει εκείνα τα μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν το σύνολο. Έχει την ηθική, νομική και πολιτική υποχρέωση να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ζωής και στον τελευταίο πολίτη του. Και οι πολίτες έχουν πλέον την υποχρέωση να καταγγέλλουν όσους μας θέτουν σε κίνδυνο. Διότι έχουμε ευθύνη όχι μόνο έναντι των εαυτών μας, αλλά κυρίως έναντι των ευπαθών ομάδων. Όποιες και αν είναι αυτές. Το θέμα δεν εμπίπτει μόνο στη σφαίρα της λογικής, αλλά και του πολιτισμού μας. Της εκτίμησης και του σεβασμού. Ανοχή μηδέν! Και από τους πολίτες και από το κράτος. Τα χρήματα και οι περιουσίες μπορούν να ξαναγίνουν, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών δεν αποκαθίστανται. Σοβαρότης, λοιπόν, απ’ όλους.

Κατανοούμε ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τραγική στην Ευρώπη, καθώς και ότι ο καθένας θέλει πρώτα να σώσει το σπίτι του. Τους πολίτες του. Κατανοούμε ότι, πολλές φορές, είναι δύσκολος ο συντονισμός σε κρατικό επίπεδο. Το είδαμε στην Ισπανία και στην Ιταλία, πόσω μάλλον σε επίπεδο ΕΕ, όπου θα πρέπει να προκύψει συντονισμός μεταξύ 27 κρατών-μελών, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν το καθένα διαφορετικά τοπικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Όμως, αυτή η πικρή πραγματικότητα δεν μπορεί ν’ αποτελέσει άλλοθι για τους 27 ηγέτες. Οι καλοί καραβοκύρηδες στις φουρτούνες φαίνονται. Και, δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε απλώς σε φουρτούνα, αλλά σε απρόβλεπτο τσουνάμι. Που αιφνιδίασε τους πάντες. Και θερίζει. Και είναι εχθρός αόρατος. Χτυπά στα τυφλά. Και πάλι, όμως, αυτά δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη λήψη μέτρων αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Και γενικότερου συντονισμού.

Σε όλους τους πολέμους, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό αρχίζει η αναδιοργάνωση και η αντεπίθεση. Το επόμενο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων πρέπει να λάβει σοβαρές και πρακτικές αποφάσεις, σε πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Ήδη, βλέπουμε από τη Γερμανία μέχρι και την Ιταλία τις βιομηχανίες να αναπροσαρμόζουν την παραγωγή τους προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις δικές τους εσωτερικές ανάγκες, καθώς και σε αυτές άλλων χωρών. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διχαστούμε. Πρέπει να δούμε και το σήμερα και το αύριο. Οι διχαστικές και ασύνετες ενέργειες του σήμερα θα επιφέρουν χειρότερες επιπτώσεις την επαύριον. Και δη, όταν θα γίνει η γενική αποτίμηση του κόστους, στην οικονομία, αλλά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.

Στο επόμενο Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη, οι ηγέτες της ΕΕ θα σταθούν ενώπιον των εαυτών τους, της ιστορίας και των λαών τους. Εάν δεν αποφασίσουν τη γενική αντεπίθεση σε βάρος του κορωνοϊού κατά τρόπο υπεύθυνο και συλλογικό, θα χάσουν, δηλαδή θα χάσουμε όλοι, τον πόλεμο χωρίς να δώσουμε τη μάχη. Δεν έχουν δικαίωμα να αποτύχουν. Διότι, η δική τους αποτυχία θα πληρωθεί από τους λαούς της Ευρώπης, που τους εμπιστεύθηκαν. Το πλήγμα θα είναι ανυπολόγιστο. Τραγικό. Και όχι μόνο θα απειλήσει τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στην κρίση, αλλά πολύ περισσότερο μετά από αυτήν. Εάν δεν αντεπιτεθούν συλλογικά και οργανωμένα, θα επιτρέψουν σε έναν ιό να διαλύσει τους πυλώνες και τους πνεύμονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στέλνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αναπνευστήρα… Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΘΕΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube