Weather Icon

Οι έλληνες τραπεζίτες… δεν βλέπουν καταστροφή – Εκτιμούν ύφεση -6% με -7% το 2020 και ΑΕΠ 4% το 2021 – Τα stress tests με ελαστικές παραδοχές

Οι έλληνες τραπεζίτες… δεν βλέπουν καταστροφή – Εκτιμούν ύφεση -6% με -7% το 2020 και ΑΕΠ 4% το 2021 – Τα stress tests με ελαστικές παραδοχές
Οι τραπεζίτες είναι σκόπιμα καθησυχαστικοί ή προβλέπουν καλύτερα τις εξελίξεις; – Ο καιρός θα δείξει…
Οι έλληνες τραπεζίτες δεν βλέπουν καταστροφή.
Αποκηρύσσουν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και εκτιμούν τα εξής αξιοθαύμαστα

1) Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι -6% με -7%.
Θεωρούν ότι θα είναι 1,5% με 2% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Για το 2021 εκτιμούν ότι η ανάκαμψη δεν θα ξεπεράσει το 4% με προοπτική να υποχωρήσει περαιτέρω το 2022.

2) Για τον τουρισμό και ειδικά τις τουριστικές μονάδες οι τραπεζίτες υποστηρίζουν τα εξής.
«Έχουν υπάρξει πολλές επικοινωνίες με ξενοδόχους το τελευταίο διάστημα.
Πολλοί έχουν ρευστότητα και δηλώνουν ότι θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι τράπεζες προέβησαν και σε κάποιες ρυθμίσεις.
Κάποια ξενοδοχεία, για να μην αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος δεν θα ανοίξουν.
Γενικά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά πολλές επιχειρήσεις έχουν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια»

3) Η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια για να συνέλθει με οικονομικούς όρους και να ξεκινήσει η ανεργία εκ νέου να μειώνεται.
Ωστόσο σε γενικές γραμμές θεωρούν ότι η ανάκτηση των χαμένων θέσεων εργασίας θα είναι πιο γρήγορη σε σχέση με το παρελθόν.

4) Για τις τράπεζες εκτιμούν ότι για την ώρα υπάρχει πίεση στους ισολογισμούς αλλά όχι τέτοιας κλίμακας που να εκτροχιάσει ριζικά τους προϋπολογισμούς.
Ακόμη τα NPEs δεν έχουν αυξηθεί, αναμένεται επιδείνωση περισσότερο στα παλαιά NPEs που ωστόσο θα απαιτηθούν τρίμηνα για να καταγραφούν.

5) Οι τράπεζες πάγωσαν για την ώρα τα σχέδια μείωσης προβληματικών δανείων και τιτλοποιήσεων.
Δεν αποκλείεται από Σεπτέμβριο να επανακάμψουν η Alpha bank θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο και ανάλογα θα κινηθεί και η Εθνική τράπεζα.

6) Με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων στην κεφαλαιακή επάρκεια και στα προβληματικά δάνεια, οι τράπεζες κερδίζουν χρόνο.
Είναι πιθανό τα stress tests του Ιουλίου 2021 να πραγματοποιηθούν με βάση τις ελαστικές παραδοχές, οπότε θα είναι βοήθεια για το σύστημα.

7) Ορισμένες τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί το 2020 αλλά το 2021 και εφόσον ο SSM αποφασίσει οριζόντια στην Ευρώπη να ζητήσει από τις τράπεζες να τελειώσουν εμπροσθοβαρώς με τα NPEs.

8) Ως προς τα έσοδα οι τράπεζες για το 2020 δεν ανησυχούν γιατί οι βασικές πηγές δεν έχουν μεταβληθεί και τα νέα NPEs που θα υπάρξουν θα χτυπήσουν το 2021.
Για το 2021 βλέπουν μεγαλύτερη πίεση στους ισολογισμούς.

9) Για τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών, υποστηρίζουν ότι η δίκαιη αξία είναι υψηλότερη αλλά αποδέχονται ότι τα υψηλά του 2020 οι τράπεζες θα κάνουν πολύ καιρό για να τα ξαναδούν.
Θεωρούν ότι οι δίκαιες τιμές είναι 40% με 45% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2020.

10) Το συμπέρασμα των τραπεζών είναι ότι δεν θα υπάρξει καταστροφή, αναγνωρίζουν τα προβλήματα αλλά δεν ανησυχούν για σοκ στον τραπεζικό κλάδο ή στην εθνική οικονομία.
Βλέπουν προβλήματα αλλά δεν ανησυχούν…

11) Οι τραπςζίτες δεν βλέπουν την ανάγκη λύσης bad bank για τα κόκκινα δάνεια, θεωρούν ότι είναι λύση υψηλού ρίσκου για τα κεφάλαια των τραπεζών και τους ισολογισμούς τους.

Οι τραπεζίτες είναι σκόπιμα καθησυχαστικοί ή προβλέπουν καλύτερα τις εξελίξεις;
Ο καιρός θα δείξει…

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube